Do 2025. će većina zadataka u podatkovnim centrima i mrežnim sustavima biti automatizirana

Do 2025. će većina zadataka u podatkovnim centrima i mrežnim sustavima biti automatizirana

Foto: DepositPhotos

Profesionalci u IT sektoru uvjereni su da će većina zadataka u podatkovnim centrima i mrežnim sustavima biti automatizirana do 2025. Takav stav ima njih 81 posto, a temelje ga sve uspješnijem napretku strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Istraživanje je proveo INAP, a u njemu je sudjelovalo 500 IT stručnjaka, što znači da je podosta relevantno. Naravno, s obzirom na činjenicu da je tih 500 stručnjaka na rukovodećim pozicijama, vjerojatno se već u ovim trenucima obavlja potrebna tranzicija, kako se automatizacija ne bi odrazila u negativnom smislu na postojeća radna mjesta, ali i poslovne procese u globalu.

Jer, razvoj tehnologije ne mora nužno značiti i gubitak poslova, posebno kad se govori o RPA (robotic process automation). Bolje rečeno, automatizacija zapravo donosi olakšanja u svakodnevici jer više se ne bismo morali zamarati najtežim fizičkim zadacima, ali jasno je i da sve to ovisi od osobe do osobe.

Naime, neće se svi željeti koristiti inovativnim rješenjima, dok će, s druge strane, neki tražiti sve moguće načine kako bi uz tehnologiju izbjegli bilo kakav napor. To je normalno i dio je svake tehnologije koja se pojavila. No, u tome i jest bit svega, ono što dolazi ne mora biti ništa drugačije od svega što smo kroz povijest i razvoj već viđali.

Primjere već imamo danas u tehničkoj podršci. Zna se da uz razvoj umjetne inteligencije dio industrije namijenjen pomoći korisnicima dobit će umjetne agente, koji će ekspresno riješiti svaki problem. No, to ne mora biti tako u potpunosti. Barem kad se govori o samoj automatizaciji procesa. Pa tako trenutno kompanije gledaju kako u timove svojih zaposlenika unijeti automatizaciju, ali da pomaže u nekim radnjama, ne da preuzme posao u potpunosti.

Zanimljiv je argument i da se uz automatizaciju učestali problemi koje ljudi prijavljuju mogli riješiti odmah jer bi ih umjesto čovjeka obavio "stroj" i time bi zaposlenici dobili vremena raditi druge stvari, koje ipak zahtijevaju nešto više od automatskog obavljanja zadatka. Takvo nadopunjavanje poboljšava efikasnost i potvrđuje da se uz suradnju može napraviti uistinu mnogo. A mogla bi od 2025. postati stvarnost.

Još iz kategorije

Microsoft Azure je najbrže rastuća Cloud platforma

Microsoft Azure je najbrže rastuća Cloud platforma

03.04.2020. komentiraj

Microsoft Azure vodi žestoku bitku s Amazon Web Services (AWS) na tržištu cloud platformi i iako još uvijek podosta gleda konkurentu u leđa, može se slobodno kazati da je najbrže rastući u ovom trenutku, što postiže privlačenjem kvalitetne radne snage. Naime, na tržištu nitko ne ostvaruje takav rast, pa ni AWS.

Vidljivi poremećaji na tržištu rada u posljednjim danima ožujka

Vidljivi poremećaji na tržištu rada u posljednjim danima ožujka

02.04.2020. komentiraj

U veljači je, neposredno prije eskalacije epidemije izazvane koronavirusom i uvođenja restriktivnih mjera koje su potpuno ili djelomično zaustavile poslovanje mnogih gospodarskih djelatnosti, tržište rada imalo uobičajen sezonski ritam. Prije masovnijeg zapošljavanja u sezonskim djelatnostima, broj zaposlenih nastavio je padati sedmi uzastopni mjesec s vidljivim usporenjem u odnosu na dinamiku iz prethodnih zimskih mjeseci.

Novi certifikat za Canon printing segment

Novi certifikat za Canon printing segment

02.04.2020. komentiraj

Tvrtka Canon Production Printing objavila je kako je 3M certificirao Colorado 1650 i njegovu tintu UVgel 460 svojim jamstvom performansi. 3M je testirao tinte UVgel 460 na širokom rasponu svojih medija. Taj certifikat dokazuje da primjene otisnute na stroju Colorado 1650 u kombinaciji s odobrenim medijima tvrtke 3M postižu najviše standarde kvalitete.