OČEKIVAN POTEZ

Disney+ i Hulu se spajaju u jednu aplikaciju: "Ne znam gdje ćemo završiti"

Disney+ i Hulu se spajaju u jednu aplikaciju: "Ne znam gdje ćemo završiti"
Depositphotos

Disney je najavio plan spajanja svojih Disney+ i Hulu streaming usluga u jednu aplikaciju, ali zasad samo na području Sjedinjenih Američkih Država.

To je logičan potez jer Hulu je dostupan samo na američkom tržištu pa ni nema previše smisla održavati dvije usluge kad se može samo jedna, uz naslove koje nude obje. Bilo je to nekako očekivano još od dana kad je predstavljen Disney+, no očito se čekao pravi trenutak. Ili krivi...

Naime, kroz prva tri mjeseca ove godine, Disney+ je izgubio četiri milijuna pretplatnika i lampica za alarm se odmah upalila pa se povukao ovakav potez. Zbog kojeg su postojeći pretplatnici izrazili zabrinutost da bi cijene mogle porasti, ali iz Disneyja to opovrgavaju.

Jer, usluge će ostati zasebne, zajedno s ESPN+, samo će biti objedinjene u jednu aplikaciju. Zasad... I to samo zato što postoji jedna prepreka - NBCUniversal. Riječ je o djelomičnom vlasniku Hulua, no Disneyjev šef Bob Iger već je krenuo u pregovore s Comcastom, pod kojim je NBCUniversal, oko potpunog preuzimanja platforme s krajem godine. Tad aktualno partnerstvo završava i to je idealan trenutak za preuzimanje potpunog vlasništva nad Huluom.

"Ne znam gdje ćemo završiti, jedino što mogu reći je da postoji istinska vrijednost u objedinjavanju zabavnog sadržaja s Disney+. Ako je Hulu to rješenje, otvoreni smo za njega", izjavio je Iger i jasno dao do znanja da Disney+ s početkom iduće godine želi izaći na tržište u novom ruhu.

Podosta je tu poslovnih komplikacija pa ih treba skratiti. Disney ne želi dvostruke troškove i ne želi "rasipanje" pretplatnika. Uz Hulu, a i ESPN+, dobit će širu bazu korisnika za Disney+ te samim time veće mogućnosti za generiranje prihoda. I to je najbitnija stavka u konačnici, posebno sad kad su kroz prvi kvartal gubici na godišnjoj razini iznosili gotovo pola milijarde američkih dolara...