Crowdsourcing za mase

Crowdsourcing za mase

Foto: Fotolia

Crowdsourcing, odnosno angažiranje pomoći velikog broja anonimnih ili polu-anonimnih slučajnih sudionika na idejnim i poslovnim projektima, u posljednjih je nekoliko godina izuzetno dobio na zamahu.

Projekti poput Kickstartera (www.kickstarter.com) pokazali su da se angažmanom ljudi diljem svijeta oko zajedničkog cilja i interesa mogu prikupiti realna financijska sredstva, a kako bi se taj cilj u konačnici proveo u djelo – bez dodatne cijene posrednika koji u konstrukciju eventualno ugrađuju tek minimalnu vrijednost.

Snagu i pomoć zajednice u poslovanju možete osigurati i sami – bilo putem klasičnih komunikacijskih sredstava i mreže vlastitih prijatelja ili poznanika, odnosno putem anonimnih volontera do kojih se danas može najjednostavnije doći uz pomoć popularnih društvenih mreža. Pri tome treba obratiti pozornost na nekoliko stvari, a kako bi crowdsourcing procedura bila čim jednostavnija i zabavnija za pomoćnike.

Prije svega je projekt neophodno podijeliti na manje dijelove kako bi svaki sudionik dobio svoj segment na kojem će raditi. Takav pristup je organizacijski neophodan jer se u osnovi jedan veći posao (odnosno projekt) mora podijeliti na više ljudi. Nakon toga treba razmisliti o odgovarajućoj nagradi za sudionike, bilo u obliku financijske kompenzacije, davanja priznanja ili npr. osiguravanja povoljnijih uvjeta za dolazak do primjerka proizvoda ili pristupa usluzi koji se razvijaju u sklopu crowdsourcinga.

Zbog toga treba dobro definirati i jasno objasniti cilj, a kako bi pomoćnici mogli steći nedvosmisleni uvid u to što se od njih traži, kakvi se rezultati žele postići i kakvu osobnu korist dobivaju iz projekta. Također, svaki pojedini zadatak mora biti što jednostavniji, a kako ne bi bio naporan i kako bi se mogućnost sudjelovanja otvorila što većem broju ljudi.

Tijekom crowdsourcing projekata određenu količinu pozornosti svakako valja posvetiti i provjeri rezultata i pomoćnika. Primjerice, nije poželjno da se od jednog sudionika po projektu dobiva više povratnih informacija, budući da se time smanjuje kvaliteta, osebujnost i raznolikost ideja i podataka. Dakle - posve suprotno razlozima zašto se crowdsourcing projekt uopće pokreće.

Još iz kategorije

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

Otvorene prijave za peto izdanje PowerUp! natjecanja startupa

15.02.2019. komentiraj

Od ovog su tjedna otvorene prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp! Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini.

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

Krajem siječnja blokirano 18.854 poslovna subjekta i 264.586 građana

15.02.2019. komentiraj

Zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja 2019. godine, bila su blokirana 18 854 poslovna subjekta, što je za 108 ili za 0,6 % manje u odnosu na prosinac 2018.  Ukupan iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata iznosio je 6,59 milijardi kn, što je za 320,85 milijuna kn (4,6 %) manje u odnosu na prosinac prošle godine.

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

Cloud, nove tehnologije i 5G će pogurati tehnološki sektor na nove rekordne vrijednosti

13.02.2019. komentiraj

Tehnološka industrija prema prognozi bi trebala rasti četiri posto u ovoj godini i dosegnuti pet bilijuna američkih dolara, s tim da postoji mogućnost da rast dosegne i 6,4 posto, ali i svega 1,5 posto, stoji u izvješću CompTIA. Razlog moguće negativnije prognoze leži u činjenici da je na globalnoj razini moguće usporavanje ekonomskog rasta općenito pa bi svaka industrija mogla patiti.