Crowdsourcing za mase

Crowdsourcing za mase

Foto: Fotolia

Crowdsourcing, odnosno angažiranje pomoći velikog broja anonimnih ili polu-anonimnih slučajnih sudionika na idejnim i poslovnim projektima, u posljednjih je nekoliko godina izuzetno dobio na zamahu.

Projekti poput Kickstartera (www.kickstarter.com) pokazali su da se angažmanom ljudi diljem svijeta oko zajedničkog cilja i interesa mogu prikupiti realna financijska sredstva, a kako bi se taj cilj u konačnici proveo u djelo – bez dodatne cijene posrednika koji u konstrukciju eventualno ugrađuju tek minimalnu vrijednost.

Snagu i pomoć zajednice u poslovanju možete osigurati i sami – bilo putem klasičnih komunikacijskih sredstava i mreže vlastitih prijatelja ili poznanika, odnosno putem anonimnih volontera do kojih se danas može najjednostavnije doći uz pomoć popularnih društvenih mreža. Pri tome treba obratiti pozornost na nekoliko stvari, a kako bi crowdsourcing procedura bila čim jednostavnija i zabavnija za pomoćnike.

Prije svega je projekt neophodno podijeliti na manje dijelove kako bi svaki sudionik dobio svoj segment na kojem će raditi. Takav pristup je organizacijski neophodan jer se u osnovi jedan veći posao (odnosno projekt) mora podijeliti na više ljudi. Nakon toga treba razmisliti o odgovarajućoj nagradi za sudionike, bilo u obliku financijske kompenzacije, davanja priznanja ili npr. osiguravanja povoljnijih uvjeta za dolazak do primjerka proizvoda ili pristupa usluzi koji se razvijaju u sklopu crowdsourcinga.

Zbog toga treba dobro definirati i jasno objasniti cilj, a kako bi pomoćnici mogli steći nedvosmisleni uvid u to što se od njih traži, kakvi se rezultati žele postići i kakvu osobnu korist dobivaju iz projekta. Također, svaki pojedini zadatak mora biti što jednostavniji, a kako ne bi bio naporan i kako bi se mogućnost sudjelovanja otvorila što većem broju ljudi.

Tijekom crowdsourcing projekata određenu količinu pozornosti svakako valja posvetiti i provjeri rezultata i pomoćnika. Primjerice, nije poželjno da se od jednog sudionika po projektu dobiva više povratnih informacija, budući da se time smanjuje kvaliteta, osebujnost i raznolikost ideja i podataka. Dakle - posve suprotno razlozima zašto se crowdsourcing projekt uopće pokreće.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

INFOGRAFIKA: Gameri nisu oduševljeni novim Nvidia grafičkim karticama

25.04.2019. komentiraj

Nvidia je objavila zaradu ostvarenu u posljednjem kvartalu prošle godine i lošija je od očekivanja pa su u kompaniji izrazili blagu zabrinutost, kao i potrebu za promjenom strategije kako bi potražnja ipak počela ispunjavati zacrtane ciljeve.

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

Include se vraća na Funderbeam SEE po najmanje 1,2 milijuna eura kapitala

25.04.2019. komentiraj

Solinski Include, tvrtka proizvođač pametnog urbanog namještaja, osnivača Ivana Mrvoša, danas je pred brojnim zainteresiranim ulagačima u prostorijama Zagrebačke burze lansirala novu kampanju za prikupljanje kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE. Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura.

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

Uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda u RH: Započinje registracija proizvođača i trgovaca

25.04.2019. komentiraj

Sukladno EU Direktivi kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, AKD je, kao nacionalni izdavatelj za Republiku Hrvatsku, 23. travnja započeo s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima. Neregistrirani gospodarski subjekti nakon 20. svibnja 2019. neće moći prodavati duhanske proizvode.