Crowdsourcing za mase

Crowdsourcing za mase

Foto: Fotolia

Crowdsourcing, odnosno angažiranje pomoći velikog broja anonimnih ili polu-anonimnih slučajnih sudionika na idejnim i poslovnim projektima, u posljednjih je nekoliko godina izuzetno dobio na zamahu.

Projekti poput Kickstartera (www.kickstarter.com) pokazali su da se angažmanom ljudi diljem svijeta oko zajedničkog cilja i interesa mogu prikupiti realna financijska sredstva, a kako bi se taj cilj u konačnici proveo u djelo – bez dodatne cijene posrednika koji u konstrukciju eventualno ugrađuju tek minimalnu vrijednost.

Snagu i pomoć zajednice u poslovanju možete osigurati i sami – bilo putem klasičnih komunikacijskih sredstava i mreže vlastitih prijatelja ili poznanika, odnosno putem anonimnih volontera do kojih se danas može najjednostavnije doći uz pomoć popularnih društvenih mreža. Pri tome treba obratiti pozornost na nekoliko stvari, a kako bi crowdsourcing procedura bila čim jednostavnija i zabavnija za pomoćnike.

Prije svega je projekt neophodno podijeliti na manje dijelove kako bi svaki sudionik dobio svoj segment na kojem će raditi. Takav pristup je organizacijski neophodan jer se u osnovi jedan veći posao (odnosno projekt) mora podijeliti na više ljudi. Nakon toga treba razmisliti o odgovarajućoj nagradi za sudionike, bilo u obliku financijske kompenzacije, davanja priznanja ili npr. osiguravanja povoljnijih uvjeta za dolazak do primjerka proizvoda ili pristupa usluzi koji se razvijaju u sklopu crowdsourcinga.

Zbog toga treba dobro definirati i jasno objasniti cilj, a kako bi pomoćnici mogli steći nedvosmisleni uvid u to što se od njih traži, kakvi se rezultati žele postići i kakvu osobnu korist dobivaju iz projekta. Također, svaki pojedini zadatak mora biti što jednostavniji, a kako ne bi bio naporan i kako bi se mogućnost sudjelovanja otvorila što većem broju ljudi.

Tijekom crowdsourcing projekata određenu količinu pozornosti svakako valja posvetiti i provjeri rezultata i pomoćnika. Primjerice, nije poželjno da se od jednog sudionika po projektu dobiva više povratnih informacija, budući da se time smanjuje kvaliteta, osebujnost i raznolikost ideja i podataka. Dakle - posve suprotno razlozima zašto se crowdsourcing projekt uopće pokreće.

Još iz kategorije

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

VELIKA ICT ANALIZA: Softverski izvoz porastao 28,1 posto, a tko su najveći domaći softverski izvoznici

21.08.2019. komentiraj

Izvoz softverske industrije u 2018. godini porastao je 28,1 posto i dosegao 4,243 milijarde kuna pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvješća ako se gleda samo segment softvera prema NKD-u. Na prvom mjestu s rastom od 6,17 posto smjestio se Span kojem je izvoz dosegao 172,22 milijuna kuna. Na drugom mjestu je vodnjanski Infobip, ali samo njegov hrvatski dio poslovanja, koji je u izvozu rastao 23,67 posto na 166,76 milijuna kuna.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema EBITDA

20.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s analizom softverskog segmenta domaće ICT industrije i to prema najuspješnijima kada je riječ o dobiti prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) koji je na razini ovog segmenta dosegao u prošloj poslovnoj godini više od 1,79 milijardi kuna uz rast od 2,04 posto na godišnjoj razini.

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najveće domaće softverske tvrtke prema prihodima

19.08.2019. komentiraj

I došlo smo do najzanimljivijeg dijela naše velike analize domaće ICT industrije i to do softvera. Upravo je ovaj dio industrije oduvijek bilježio vrlo visoke stope rasta pa je tako bilo i prošle godine jer je softverska industrija porasla 17,61 posto kada je riječ o prihodima odnosno dosegla je 12,8 milijardi kuna prihoda. Ukupno je u ovoj analizi promatrano gotovo 2300 tvrtki što samo govori o važnosti ovog sektora koja će se dodatno vidjeti kada u analizi dođemo do broja zaposlenih i prosječnim plaćama.