China Mobile uspješan u 2012., bilanca sa 60 milijardi dolara gotovine

China Mobile uspješan u 2012., bilanca sa 60 milijardi dolara gotovine

Foto: Fotolia

Najveći svjetski mobilni operater China Mobile ostvario je u prošloj godini zaista impresivne rezultate uz rast prihoda od 6,1 posto, te rast dobiti od 2,7 posto. Time je dosegao gotovo 21 milijardu dolara profita za 2012. godinu i skupio u bilanci impresivnih 60 milijardi dolara gotovine. Ipak, ovaj telekom operater zabilježio je pad tržišnog udjela na kineskom tržištu na tek nešto manje od 64 posto prije svega zbog smanjenja priljeva novih korisnika.

Prema procjenama analitičara iako je Kina najveće svjetsko mobilno tržište ovaj podatak s jedne strane upućuje na rats konkurencije na tržištu, a s druge strane da se kinesko tržište polako približava točki zasićenja kada će najvažnije biti zadovoljstvo korisnika. Zbog toga su i najavljena nova ulaganja i nastavak velikih ulaganja iz prošle godine.

Ove godine China Mobile očekuje manji rast profita, jer najavljuje velika ulaganja u mobilni broadband što bi za kompaniju značilo dodatni rast prihoda u narednim godinama jer su samo u prošloj godini zabilježili 53,6 posto više podatkovnog prometa koji je ukupno dosegao udjel od 12,2 posto u prihodima.

Pritom su najavljena ulaganja u nove bazne stanice, što je samo nastavak na 65 tisuća koliko ih je izgrađeno prošle godine, a od ukupno 280 tisuća baznih stanica njih čak 200 tisuća sada je spremno za LTE (Long Term Evolution) mobilne mreže četvrte generacije.

Još iz kategorije

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

EU kaznila Google s 1,7 milijardi dolara zbog zlouporabe internet oglašavanja

22.03.2019. komentiraj

Google se ponovno našao u problemmima jer Europska komisija “odrezala” mu je kaznu od 1,68 milijardi američkih dolara zbog zlouporabe dominantnog položaja na području internetskog oglašavanja, što se i nagađalo, samo nije bilo poznato kolika će točno novca ponajveća tehnološka kompanija na svijetu trebati platiti.

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

Google na čelu 50 najinovativnijih tvrtki

22.03.2019. komentiraj

Prvi put u posljednjih 13 godina došlo je do promjene na vrhu godišnjeg popisa najinovativnijih tvrtki po anketi Boston Consulting Group  Google je skočio na prvo mjesto, a Amazon na drugo, svrgnuvši tako dodatno Apple, koji je na samom vrhu od 2005. godine. Microsoft i Samsung zauzeli su četvrto, odnosno peto mjesto, i tako zaokružili popis prvih pet najinovativnijih tvrtki na svijetu.

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

Francuska uvodi nove tehnološke vize kako bi lakše privukla talente

19.03.2019. komentiraj

Velika Britanija krenula je stopama Donalda Trumpa i Sjedinjenih Američkih Država pa najavljuje stroži vizni režim, što je ponukalo Francusku da krene u potpuno drugom smjeru pa otvori svoje granice kao nikad prije, ali samo ako se radi o tehnološkim vizama.