China Mobile uspješan u 2012., bilanca sa 60 milijardi dolara gotovine

China Mobile uspješan u 2012., bilanca sa 60 milijardi dolara gotovine

Foto: Fotolia

Najveći svjetski mobilni operater China Mobile ostvario je u prošloj godini zaista impresivne rezultate uz rast prihoda od 6,1 posto, te rast dobiti od 2,7 posto. Time je dosegao gotovo 21 milijardu dolara profita za 2012. godinu i skupio u bilanci impresivnih 60 milijardi dolara gotovine. Ipak, ovaj telekom operater zabilježio je pad tržišnog udjela na kineskom tržištu na tek nešto manje od 64 posto prije svega zbog smanjenja priljeva novih korisnika.

Prema procjenama analitičara iako je Kina najveće svjetsko mobilno tržište ovaj podatak s jedne strane upućuje na rats konkurencije na tržištu, a s druge strane da se kinesko tržište polako približava točki zasićenja kada će najvažnije biti zadovoljstvo korisnika. Zbog toga su i najavljena nova ulaganja i nastavak velikih ulaganja iz prošle godine.

Ove godine China Mobile očekuje manji rast profita, jer najavljuje velika ulaganja u mobilni broadband što bi za kompaniju značilo dodatni rast prihoda u narednim godinama jer su samo u prošloj godini zabilježili 53,6 posto više podatkovnog prometa koji je ukupno dosegao udjel od 12,2 posto u prihodima.

Pritom su najavljena ulaganja u nove bazne stanice, što je samo nastavak na 65 tisuća koliko ih je izgrađeno prošle godine, a od ukupno 280 tisuća baznih stanica njih čak 200 tisuća sada je spremno za LTE (Long Term Evolution) mobilne mreže četvrte generacije.

Još iz kategorije

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

Google se sprema za monetizaciju Maps-a

12.06.2019. komentiraj

Google Maps ima više od milijardu korisnika na mjesečnoj razini i softver je koji se koristi u svakodnevici iz razloga što uistinu funkcionira i olakšava život, zbog čega svaka promjena u krivom smjeru ne može biti dobro prihvaćena. Kao ona o kojoj se sve više priča u kompaniji, svjesnoj da Maps ne donosi zaradu koju bi mogao donositi s obzirom na popularnost i vrijednost kod korisnika.

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

Prvo PwC-evo globalno istraživanje o krizi

12.06.2019. komentiraj

Analitička kuća PwC objavila je rezultate svog prvog globalnog istraživanja o krizi, Global Crisis Survey. Rezultati se temelje na ispitivanju 2.084 osobe u 43 zemlje, koje su anketirane na 15 različitih jezika.

Hrvatska idealna za pozicioniranje kineskih tehnoloških kompanija u Europi

Hrvatska idealna za pozicioniranje kineskih tehnoloških kompanija u Europi

12.06.2019. komentiraj

„Kina postaje najsnažnije emitivno tržište direktnih stranih ulaganja, a njihove tvrtke postaju globalni lideri na raznim područjima i tek sad kreću s greenfield ulaganjima u proizvodnju s kvalitetnim radnim mjestima. Hrvatska je idealna lokacija za pozicioniranje predstavništava, razvojnih i proizvodnih pogona kineskih tehnoloških kompanija. Sve što smo na tom području do sada propustili imamo priliku višestruko nadoknaditi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš na poslovnom susretu s gospodarskom delegacijom iz Shenzhena kojim je najavljen Visokotehnološki kineski sajam 2019. u tom gradu.