Poslovni rezultati

Apple zabilježio pad prihoda za 3 posto na 94,8 milijardi dolara u drugom fiskalnom kvartalu 2023.

Apple zabilježio pad prihoda za 3 posto na 94,8 milijardi dolara u drugom fiskalnom kvartalu 2023.

Appleovo izvješće za drugi fiskalni kvartal 2023. nadmašilo je očekivanja. Tehnološki div izvijestio je o padu prihoda, a zarada po dionici ostala nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tvrtka je objavila tromjesečni prihod od 94,8 milijardi dolara, što je pad od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i tromjesečnu zaradu po dionici od 1,52 dolara, nepromijenjenu u odnosu na prethodnu godinu. "Zadovoljstvo nam je izvijestiti o rekordu u uslugama i tromjesečnom rekordu u ožujku za iPhone usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, kao i što je naša instalirana baza aktivnih uređaja dosegnula najvišu razinu svih vremena", rekao je Tim Cook, izvršni direktor Applea. "Nastavljamo dugoročno ulagati i predvodimo naše vrijednosti, uključujući postizanje velikog napretka prema izgradnji ugljično neutralnih proizvoda i opskrbnih lanaca do 2030“, ističe Cook.

Upravni odbor Applea objavio je novčanu dividendu od 0,24 USD po dionici redovnih dionica Društva, što je povećanje od 4 posto. Dividenda se isplaćuje 18. svibnja 2023., dioničarima koji su registrirani od zatvaranja poslovanja 15. svibnja 2023. Upravni odbor također je odobrio dodatni program za otkup do 90 milijardi USD redovnih dionica Društva.

"Naša godišnja poslovna izvedba poboljšana je u usporedbi s prosinačkim tromjesečjem i generirali smo snažan operativni novčani tok od 28,6 milijardi USD dok smo dioničarima tijekom tromjesečja vratili više od 23 milijarde USD", rekao je Luca Maestri, Appleov financijski direktor.

"S obzirom na naše povjerenje u Appleovu budućnost i vrijednost koju vidimo u našim dionicama, naš je odbor odobrio dodatnih 90 milijardi dolara za otkup dionica. Također jedanaestu godinu zaredom povećavamo našu tromjesečnu dividendu“, objašnjava Maestri.