RAZLIČITE POZICIJE

AMD je u velikim problemima, ali Nvidia nastavlja rasti unatoč padu tržišta

Nvidia je povećala prodaju za osam posto i drži 88 posto tržišta, dok su se AMD-ove isporuke smanjile za sedam posto .

AMD je u velikim problemima, ali Nvidia nastavlja rasti unatoč padu tržišta

Prodaja diskretnih grafičkih kartica (AIB) za desktop računala smanjila se u odnosu posljednji kvartal prošle godine, ali se poboljšala u odnosu na isto prije 12 mjeseci, pokazuje izvješće Jon Peddie Research (JPR).

Konkretnije, isporučeno je 8,7 milijuna jedinica, što je impozantnih  39,2 posto posto rasta u odnosu na prvi kvartal 2023. No, u prethodnom kvartalu broj isporuka bio je na 9,5 milijuna.

Ali, ono što zabrinjava jest potpuno drugačiji učinak dvaju vodećih dobavljača grafičkih procesora (GPU). Unatoč padu tržišta, Nvidia je povećala prodaju za osam posto i drži 88 posto tržišta, dok su se AMD-ove isporuke smanjile za sedam posto i udio mu je pao na 12 posto. Preciznije, Nvidia je isporučila 7,66 milijuna jedinica u tri mjeseca, a AMD 1,81 milijun.

Intel, koji je ušao na AIB tržište u trećem kvartalu 2022. sa svojim modelima Arc A770 i A750, nastavlja se boriti protiv etabliranih konkurenata poput, ali trenutne isporuke su zanemarive, toliko da nisu ni uvrštene u izvješće. Koje navodi i da se tržište GPU-a nikad nije oporavilo nakon krize i recesije iz 2008.

Ipak, pozitivno je što stručnjaci prognoziraju rast kroz ovu godinu, potaknut umjetnom inteligencijom i željom dobavljača da ih ponude na "svojim policama" potrošačima. Ali, naglašava se, drugi kvartal će vrlo vjerojatno zabilježiti pad u odnosu na prvi pa se na te pozitivne pomake u ovoj godini ipak treba strpiti nešto duže, tijekom trećeg i posebno četvrtog kvartala, koji tradicionalno jest najbolji mjesec za tržište.

Nažalost, u toj priči nema optimizma za AMD, koji nekako gubi korak s Nvidijom, trenutno najvrednijom kompanijom svijeta s nešto više od tri bilijuna američkih dolara vrijednosti. Time je Apple nakon poduže vremena pao s vodeće pozicije. I sve to samo potvrđuje koliko je Nvidia iskoristila mogućnosti umjetne inteligencije.