Amazon uvodi promjene u svoje poslovanje zbog istraga u EU

Amazon uvodi promjene u svoje poslovanje zbog istraga u EU
DepositPhotos

Amazon je pristao napraviti velike promjene u poslovanju kako bi riješio antimonopolske istrage koje su pokazale da je div e-trgovine sebi omogućio nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju, kako to navode u izvješćima regulatori Europske unije.

Američka kompanije će stoga napraviti ustupke u Europi pa kupcima omogućiti vidljiviji izbor pri kupnji proizvoda i, za članove usluge Prime, više mogućnosti isporuke.

Da u Amazonu nisu pristali na te promjene, postojala bi mogućnost kazne od deset posto globalnih godišnjih prihoda zbog kršenja Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR). To bi iznosilo 46,98 milijardi američkih dolara s obzirom na prihod Amazona od 469,82 milijardi dolara u 2021.

Također, sporazum označava još jedan napredak EU pri suzbijanju moći velikih tehnoloških kompanija, a dolazi nedugo nakon što je Komisija optužila Metu za narušavanje tržišnog natjecanja u poslovanju s oglašavanje.

Pogođen je i Google s milijardama kazni za više različitih kršenja regulative, a i pokrenute su istrage protiv Applea te se pripremaju dodatni zakoni za 2024., koji bi trebali uravnotežiti situaciju na digitalnom tržištu. Ili, bolje rečeno, ponuditi svima kompetitivnije uvjete.

"S ovim novim pravilima, neovisni trgovci, prijevoznici i europski kupci koji su prisutni na tržištu, imat će više mogućnosti i više izbora", rekla je povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager i još jednom napomenula da sva postojeća pravila služe kako bi se zaštitila privatnost, povećala transparentnost, onemogućio monopol i stvorila jedna pravednija poslovna klima.

Iako sve to ide sporo, činjenica je da se od uvođenja GDPR-a u svibnju 2018. napravilo podosta iskoraka u smislu poboljšanja poslovne prakse najvećih tehnoloških kompanija, koje su se činile prije tog potpuno nedodirljivima i iznad zakona.