Zašto je sve teže biti inovativan i kako olakšati inovaciju

Zašto je sve teže biti inovativan i kako olakšati inovaciju

Foto: DepositPhotos

Inovacija je vjera ili njen izostanak, navodi stručnjak Hod Fleishman u pokušaju objašnjenja zašto je sve teže biti inovativan i kako se u samo dva koraka može potaknuti inovativnost. Naravno, glavni razlog izostanka značajnijih inovacija svakako leži u činjenici da je svijet povezaniji nego ikad i da je prostora za nešto novo nikad manje.

Samo, to ne znači da taj prostor ne postoji i da je nemoguće biti originalan. Stoga, u nastavku teksta donosimo ta dva koraka ili savjeta koja Fleishman nudi kako bi novim i postojećim poduzetnicima pomogao savladati prepreke koje nastaju kad se nalaze u situaciji da moraju nešto smisliti, ali im nikako ne ide.

Ali, prije svega, odlučio je secirati situaciju, objasniti kako se iz "nevjernika" pretvoriti u "vjernika". Za početak, potrebno je suočiti se s problemom jer inače niste svjesni da on postoji pa ga se neće ni savladati. Nadalje, potrebno je imati pristup tehnologiji i talentu kako bi se pronašla rješenja za problem. Na kraju, svaki potencijalni inovator mora biti svjestan da način na koji se stvari obavljaju u datom trenutku možda nije najbolji ili jedini. Nakon toga ste spremni(ji) za krenuti s inovacijom.

S obzirom na tehnološki napredak, problemi se lakše riješe, posrednici su sve nepotrebniji i zato su istinski problemi "zakopani" dublje nego ikad, no oni najuporniji će doći do njih, prepoznati ih pa ponuditi svijetu rješenje za njih, a sebe učiniti inovatorom. Evo kako to učiniti...

1. Pristup problemu

Za tako nešto potrebno je biti stručan na području kojim se bavite. Tek kad to postignete, možete zaključiti čini li se određena stvar jednostavno ili ne, odnosno, može li se činiti jednostavnije. Te, u konačnici, može li se pronaći nešto novo što bi ljudima olakšalo svakodnevicu. Za ovako nešto treba vremena, ali je prvi korak u pronalasku inovativnog rješenja. Nakon toga slijedi pokušaj izvođenja inovacije i implementacija.

2. Pristup tehnologiji

Nitko ne može imati sve što tehnologija nudi jer nitko nema neograničen proračun. Zato, sve što vam se nudi na tehnološkom planu morate prigrliti i koristiti. Ne jer će sve pomoći već upravo suprotno, neka tehnološka rješenja neće funkcionirati na pravi način i ponudit će vam ideju za dalje.

Još iz kategorije

3 načina za ostvarivanje rasta uhodanog poslovanja kao da ste mali startup

3 načina za ostvarivanje rasta uhodanog poslovanja kao da ste mali startup

20.09.2019. komentiraj

Poduzetništvo je teško u samom početku, no ne postaje mnogo lakše kad se ostvari uspjeh pa mali startup postane posao s rastom, potencijalom i interesom od strane investitora. Naravno, kad se tako nešto dogodi, vrijeme je za gledati prema naprijed, kako se uhodani posao ne bi vratio na mali startup, već kako bi napravio korak naprijed i postao još bolje uhodan posao.

Trebate biti prvi, drugačiji i jedinstveni

Trebate biti prvi, drugačiji i jedinstveni

20.09.2019. komentiraj

Najveći regionalni festival komunikacija Weekend Media Festival u svome 12. izdanju započeo je Masterclassom Jeana Claudea Bivera, čelnika luksuznih brendova Tag Heuer i Hublot i jednog od najznačajnijih biznismena. Za njega kažu da što god takne pretvara u zlato. Pitate li Jean Claudea Bivera koja je formula u uspješnom vođenju premium brendova, reći će da u svemu što radite trebate biti prvi, drugačiji i jedinstveni. “Konfucije je jednom rekao da samo mrtva riba pliva niz struju. Ne želim biti ta mrtva riba. Trebate se kretati u suprotnom smjeru. Budite prvi, drugačiji i jedinstveni i tada nikad nećete biti mrtva riba”, ističe Biver, jedan od najvećih stručnjaka za marketing Biver.

Citus dobio nove nagrade za inovacije

Citus dobio nove nagrade za inovacije

09.09.2019. komentiraj

Na upravo završenoj međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement – Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality.