Tehnike za optimiziranje serverskih sustava

Tehnike za optimiziranje serverskih sustava

Foto: Fotolia

Poslovni uspjeh i sposobnost reagiranja na promijene u industriji ili ekonomskom tržištu postaje sve više ovisi o tvrtkinoj IT infrastrukturi i njezinoj učinkovitosti. Uz mnoge nedavne promjene u IT tehnologijama, IT odjeli postali su skuplji i složeniji za upravljanje i držanje koraka s promjenama.

Mnoge tvrtke moraju unaprijediti i optimizirati svoje IT sustave kako bi njihova poslovanja bila što učinkovitija. Jedan od najvažnijih aspekata svakog IT odjela su poslužitelji i kako ti poslužitelji mogu biti optimizirani za povećanje performansi i upravljivosti uz smanjenje troškova poslovanja.

Usvajanje novih tehnologija poput cloud computinga i virtualiziranih poslužitelja su korisne za optimizaciju poslužitelja, kao što su centralizacija i konsolidacija tehnika. Ove strategije mogu ubrzati implementaciju i povećati učinkovitost i performanse poslužitelja.

Donosimo neke tehnike kojima tvrtke mogu poboljšati svoje poslužitelje i ostvariti dobre rezultate.

Centralizacija

Ova tehnika uključuje konsolidaciju poslužitelja na manji broj serverskih mjesta. Prednosti ove tehnike optimizacije poslužitelja prvenstveno su smanjenje troškova,lakše upravljanje IT okruženjem, povećanje naplativosti podataka, smanjen sigurnosni rizik zbog manjeg broja serverskih mjesta koje je potrebno zaštititi.

Fizička konsolidacija

Ovo je vrlo česta strategija optimizacije poslužitelja i zahtjeva zamjenu postojećih poslužitelja s nekoliko moćnijih poslužiteljskih sustava. Prednosti ove strategije su optimizirano korištenje preostalih poslužitelja, poboljšana upravljivost, manja potrošnja električne energije i niži troškovi održavanja hardvera.

Integriranje aplikacija

To je tehnika u kojoj se više aplikacija konsolidira na manje poslužitelja i operativnih sustava čineći poslovne procese puno lakšim za rukovanje. Ključne prednosti ove tehnike su optimizirane performanse cijelog IT sustava, smanjenje administrativnih troškova i poboljšanje poslovne automatizacije.

Virtualizacija poslužitelja

Virtualizacija je tehnika kojom se na jednom fizičkom poslužitelju kreira više virtualnih poslužitelja. Ova tehnika pomaže u pojednostavljenju IT infrastrukture, izoliranjem pojedinih računala u sigurne poslužiteljske sustave koji imaju pristup poslovnom operativnom sustavu i aplikacija ma. Ova tehnika štedi prostor, smanjuje potrošnju i troškove električne energije, te jača sigurnost i upravljivost.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.