Sedam načina kako postati bolji sugovornik u komunikaciji

Sedam načina kako postati bolji sugovornik u komunikaciji

Foto: Fotolia

Svi smo svjesni kako je komunikacija od izuzetne važnosti prilikom upoznavanja, sklapanja poslova ili komunikacije sa kolegama, Za sve vas koji želite postati bolji sugovornik, donosimo nekoliko korisnih savjeta za učinkovitiju komunikaciju s drugim ljudima.

1. Slušajte onoliko koliko i pričate, ili čak i više

Komunikacija je interakcija između dvoje ili više sugovornika. Dok jedna osoba priča, druga sluša i obrnuto. Prekidanje sugovornika ili ne vođenje računa o onome što govori nije samo nepristojno, već vam onemogućuje da prepoznate interese i ideje sugovornika.

2. Ne obraćajte pozornost samo na riječi, već i na neverbalne znakove

Gledajući sugovornika u oči, promatrajući njegov ton glasa i čitanje njegovog govora tijela će vam pomoči da postanete bolji sugovornik. Uspostavljanje kontakta očima je jedan od najvažnijih elemenata govor tijela koji možete napraviti. Gledajući drugu osobu u oči, znači da ste u potpunosti posvetili svoju pozornost. Održavajte kontakt očima kada pričate ili slušate, ali nemojte buljiti.

Korištenjem pravih gesta, kretnjom ruku i očiju možete učinkoviti poslati svoju poruku i postati bolji sugovornik.

3. Budite jasni

Dok govorite, budite jasni o temi o kojoj raspravljate, te birajte odgovarajuće riječi i ne koristite dopune ako je to moguće . Prekomjerno dopunjavanje može odati dojam da ne znate ništa o temi o kojoj raspravljate. Najbolji način da budete jasni i samouvjereni u razgovoru je da se pripremite na odgovarajući način prije nego što započnete konverzaciju.

4. Obratite pažnju na tok riječi i ton izgovaranja

Protok riječi trebao bi biti gladak. Nemojte podizati glas, jer to ukazuje na bahatost. Ako druga osoba stalno traži da ponovite ono što ste rekli, krivac tome bi mogao biti ton glasa. Trebali bi ste ga prilagoditi, te ton ne bi trebao biti previše mekan ali niti pregrub. Kad je glas ugodan, publika će pokazati interes za slušanje vaših riječi.

5. Uskladite način razgovora s obzirom na osobu s kojom razgovarate.

Kada razgovarate s predsjednikom uprave, ne smijete biti previše opušteni. S druge strane, kada je riječ o prijateljima ili obitelji,s njima možete razgovarati u opuštenijem tonu.

6. Slijedite politiku „uzimanja i davanja“

Trebali bi znati kada je trenutak da vi govorite i kada je trenutak da prekinete razgovor. Kada jedna osoba samo odgovara ili samo propitkuje, to ne vodi prema dobrom razgovoru, osim ako se ne radi o intervjuu. Nitko ne uživa u razgovoru s osobom koja postavlja pitanje za pitanjem bez da podijeli neke svoje ideje i mišljenja.

7. Budite suosjećajni

Razumijevanjem osjećaja publike prilagodite se situaciji. Tako će te prezentirati temu na način s koji se publika može poistovjetiti. Važno je da ih u razgovor uključite na mentalnoj razini, tako da ne bude neusklađenosti između vašeg i njihovog načina razmišljanja.

Da bi ste bili bolji sugovornik potrebna je praksa. Uzimajte povratne informacije od drugih i ispitujući samog sebe , prevladajte nedostatke i postanite bolji sugovornik.

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.