Prihvaćanjem pozitivnog razmišljanja do dužeg života

Prihvaćanjem pozitivnog razmišljanja do dužeg života
DepositPhotos

Znanstvenici se stoljećima bave pitanjem o tome što može produljiti životni vijek, a teorija je uistinu mnogo. Iako, ističu se ona o fizičkoj aktivnosti, odnosno, trčanje 30 do 40 minuta pet puta tjedno može produljiti život za devet godina. A česta je i teorija da tjedno čovjek treba biti aktivan 150 do 300 minuta kako bi izbjegao smrt povezanu sa sjednjem. Ali, postoji još jedna...

Kroz dva odvojena istraživanja, jedno na desetogodišnjoj razini, a jedno na 30 godina, zaključilo se da optimističan stav može produljiti život za čak 12 godina. Nije to ništa novo, samo je preciznije.

Primjerice, oko 150 studija pokazalo je da društvena integracija može za 50 posto povećati šanse duljeg života, neovisno o spolu, godinama ili zdravstvenom stanju. U sve to "miješa" se optimizam jer ako ljudi razmišljaju pozitivno, onda "izazivaju" pozitivne ishode u životu te su općenito zadovoljniji.

Tako nešto dovodi do općenitog zadovoljstva, spokoja i izostanku problema manifestiranih stresom. Naravno, već samo po sebi to sugerira zdraviji i bolji život za svakog pojedinca. No, postići mentalni sklop kao takav nije ni najmanje lako, osobe koje su po prirodi manje optimistične, moraju podosta raditi da bi se suočili na bolji način s brojnim negativnostima koje im prijete u svakodnevici.

Možda ih ovo istraživanje malo motivira jer 12 godina uistinu nije malo, u tom se razdoblju može postići mnogo...

Odnosi se to, svakako, i na poduzetnike. Oni su izloženi konstantnom stresu, nepredvidljivim situacijama te usponima i padovima od kojih čovjek lako "izgori". Postaviti se unaprijed spremno na sve čime život "udara", zahtijeva vježbu. A rezultati koje ta vježba donosi su uistinu sjajni i nezanemarivi.

Isprobajte i pogledajte kamo će vas optimističniji stav dovesti, odnosno, hoćete li se osjećati općenito bolje.