Predavanja propalih poduzetnika postala hit u Beču

Predavanja propalih poduzetnika postala hit u Beču

Foto: Shutterstock

U glavnom gradu Austrije redovito se održavaju takozvane „FuckUp Nights“. Riječ je o događanjima prilikom kojih propali poduzetnici pred publikom iznose svoje neuspjele priče. Cilj ovih neobičnih druženja na kojima se uvijek traži mjesto više ohrabriti je druge i poučiti ih da ne čine iste pogreške.

Ideju za „FuckUp Nights“ pokrenuli su bečki poduzetnici Salomé Wagner i Dejan Stojanović. Sam koncept potječe iz Meksika gdje je 2012. godine pet prijatelja po prvi put organiziralo takvo druženje. U međuvremenu se „FuckUp Nights“ održavaju u 58 zemalja, a Austriji od 2014. godine.

Sljedeće druženje u Beču održat će se u ožujku ove godine u prostorijama bečkog Poduzetničkog centra pri bečkom Ekonomskom fakultetu koji je ujedno i sponzor događanja. Ulaz je besplatan, ali je zbog velikog interesa potrebna prijava.

Dobre strane propadanja, odnosno iskustva, ono su što organizatori žele prikazati na tim forumima. Jer i propadanje je dio uspjeha. Ne mora se nužno dogoditi, ali ako se dogodi, onda treba ustati, sabrati se i krenuti ispočetka. Izlaganja „propalih poduzetnika“ i diskusije trebali bi poslužiti drugim poduzetnicima kao pouka da ne ponavljaju iste pogreške.

„Kada strah od neuspjeha nije prisutan, usuđujemo se puno više toga“, kaže Stojanović, koji je iskustvo stjecao i u Silicijskoj dolini. Osim toga ističe kako je u Americi kultura odvažnosti u području poduzetništva mnogo izraženija nego u Austriji.

Još iz kategorije

30 najtraženijih digitalnih vještina i znanja kroz idućih 5 godina

30 najtraženijih digitalnih vještina i znanja kroz idućih 5 godina

17.10.2021.

Coursera je objavila izvješće o vještinama koje se traže u digitalnim zanimanjima kroz ovu godinu, a trebalo bi pružiti konkretniji uvid u to gdje krenuti ukoliko ste zainteresirani za zaokret ili napredak u karijeri.

5 faktora potrebnih za uspjeh u poduzetništvu

5 faktora potrebnih za uspjeh u poduzetništvu

14.10.2021.

Postati poduzetnik nije nimalo lako, a još je teže uspjeti kao jedan, što ne samo da znaju postojeći poduzetnici ili oni koji to tek žele biti, već to jako dobro znaju i investitori. Jer, vrlo često se ono što rade može slobodno nazivati kockanjem ili preuzimanjem rizika, što im se nikako ne sviđa.

Zašto biste željeli pokrenuti vlastiti posao?

Zašto biste željeli pokrenuti vlastiti posao?

11.10.2021.

Nije tajna, većina poduzetnika nikad neće stvoriti uspješan posao kroz startup, bez obzira koliko riskirali kako bi se nametnuli na tržištu te bili u prednosti nad konkurencijom. Svega će njih par na tisuću uz nešto rizika postići ogroman uspjeh, a tri su bitna razloga zašto je to tako.