POTENCIJALNI SCENARIJI

Ovo je pet leadership trendova koji će obilježiti 2024.

Ovo je pet leadership trendova koji će obilježiti 2024.

Trenutno globalno političko i društveno stanje potvrđuje kako se nalazimo u vrlo promjenjivom okruženju. Renomirani futurolozi napominju da trenutno prolazimo kroz razdoblje velikih promjena, sličnim onima iz 60-ih godina 20. stoljeća koje je obilježio hladni rat, istraživanje svemira, prvi industrijski roboti te društvena i glazbena revolucija.

Takve okolnosti zahtijevaju promjenu u načinu upravljanja organizacijama, a globalni trendovi u 2024. godini na području leadershipa su sljedeći:

1. Strateško razmišljanje o budućnosti

Jedna od vještina koja će obilježiti budućnost poslovanja i vodstva je strategic foresight (strateška prosudba). Višegodišnji savjetnik za vodstvo iz Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS), Lasse Jonasson ističe kako strateško razmišljanje o budućnosti omogućava organizacijama da predvide potencijalne scenarije budućnosti i proaktivno reagiraju na nove trendove. Kako primijeniti tu vještinu u svakodnevnom poslovanju, Jonasson otkriva na Leadership Masterclassu 8. veljače u Zagrebu, koji organizira Future Tense platforma u suradnji s CIFS-om. Masterclass u fokus stavlja alate koji liderima pomažu u postavljanju dugoročnih strategija otpornih na promjene.

2. Prihvaćanje pogrešaka

Prema filozofu Andersu Indsetu, lideri moraju prihvatiti pogreške i pokazati tako svoju ranjivost.

"Ne bojte se reći "ne znam". Iako ranjivost povezujemo s neugodnim osjećajem, ona je ključna za inovaciju i uspostavljanje odnosa s ljudima", ističe Indset.

Upravo u prihvaćanju pogrešaka i pokazivanjem ranjivosti leži snaga lidera, a istovremeno se tako potiče kultura učenja i napredovanja.

3. Holistički pristup upravljanju organizacije

Futurolozi ističu kako se gospodarstvo više ne može promatrati isključivo kroz rast profita, nego je potrebno uključiti i njegov utjecaja na društvo. Stoga se sve više organizacija okreće prema tzv. holističkom pristupu u kojem lideri u prvi plan stavljaju dobrobit pojedinaca, zajednica i planeta. Nakon godina iskorištavanja prirodnih resursa i radne snage, dolazi do preokreta prema humanom načinu vođenja organizacija i stavljanja naglaska na zajedništvo, suradnju i empatiju.

4. Stalna primjena novih tehnologija u poslovanju

S obzirom na sve veću prisutnost umjetne inteligencije, potreba za liderima koji znaju kako brzo primijeniti nove tehnologije u poslovanju postaje sve veća. Tehnologija mijenja način rada i poslovanja, a lideri koji ju znaju najbolje primijeniti u poslovanju stječu prednost nad konkurencijom te se brže prilagođavaju promjenama koje budućnost donosi.

5. Poticanje kulture kritičkog promišljanja i kontinuiranog učenja

Kako bi organizacije bile što otpornije na nadolazeće promjene, na liderima leži odgovornost da potiču kulturu kritičkog razmišljanja i kontinuiranog učenja. Jedino stalnim propitkivanjem sustava i praksi dolazimo do inovacija i poboljšanja poslovnih procesa.