Ovih 6 pogrešaka može potkopati vaš autoritet

Ovih 6 pogrešaka može potkopati vaš autoritet

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici su ljudi kao i svi ostali, što znači da su skloni greškama. No, na putu prema uspjehu kakav prosječni čovjek ipak nema u svojim ambicijama, znaju činiti podosta nepotrebne pogreške, koje se lako može okarakterizirati i tupastima, dok bi “glupe” ipak bila prejaka riječ. Ipak se radi o početničkim propustima, spoticanjima... A kad se radi o tim pogreškama, šest ih može biti jako kobno.

1. Neshvaćanje važnosti emocionalne inteligencije

Bez te odlike velike su šanse da lider neće prepoznati probleme svojih partnera, zaposlenika, ali i klijenata. Iako se ne rode svi s njom, može se naučiti kako prepoznati određene detalje ljudskog ponašanja pa se prilagoditi tome. Istinski lideri moraju posjedovati tu odliku jer ne mogu ipak svi u konačnici uspjeti načinom na koji je Steve Jobs, bez razmišljanja o onima oko sebe. Iako, i on je u konačnici shvaćao važnost suradnje i razmišljanja o tuđim osjećajima. Imajte to na umu!

2. Neadekvatno delegiranje posla

Teško će se pronaći lider koji jednom u životu, posebno u počecima, nije htio sveo obaviti sam. Mikromenadžment se uči s iskustvom i nikako drugačije. Teško je drugima točno pojasniti što vam se skriva u glavi pa samim time nikad niste potpuno zadovoljni. Ali, s rastom posla i obaveza, ključno je imati povjerenja u one s kojima radite te im dopustiti samostalnije donošenje odluka.

3. Nesposobnost primanja i davanja povratnih informacija

Potrebno je komunicirati na svim razinama, a posebno kad se radi o poslu. Nezadovoljstvo ili zadovoljstvo potrebno je iskomunicirati. Jednako kao što je potrebno prihvatiti kritiku ili pohvalu, kako bi se lakše znalo što dalje.

4. Dojam nefokusiranosti i izostanka inspiracije

Ponekad će oni hladnokrvni ostaviti takav dojam, ali to nije dobro jer djeluje demotivirajuće na sve oko njih. Ukoliko se lider osjeća nefokusirano i bez inspiracije možda nije hladnokrvan nego jednostavno situacija iz njega izvlači takve osjećaje. I to nikako nije dobro, ostali moraju uvijek vidjeti snagu i inspiraciju. Naučite prikriti negativne osjećaje pred drugima.

5. Ne vodite primjerom

Ukoliko zaposlenici čuju kako nekoga ogovarate, mislite će da je to prihvatljivo ponašanje. Ako vide da ne čistite za sobom, mislite će isto to. Ako ne obavljate posao na vrijeme, također će misliti kako je to potpuno u redu. Razmislite o tome i budite primjer kako se ponašati.

6. Ponavljate da nemate vremena

U poslu to ne smijete govoriti jer na kraju oni koji vas trebaju odustaju. Barem odglumite da nekoga slušate ili recite neka vam se obrati putem e-mail poruke i odgovorite na nju što prije.

Još iz kategorije

Novi direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović

Novi direktor korporativnih komunikacija HT-a Igor Vukasović

01.04.2020. komentiraj

Dosadašnji direktor korporativnih komunikacija Addiko banke dolazi u najjači domaći telekom Hrvatski Telekom na mjesto direktora korporativnih komunikacija. Iz HT-a je otišla dosadašnja direktorica korporativnih komunikacija Nina Išek Međugorac. Igor Vukasović od 1. travnja preuzima funkciju direktora Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma u sklopu koje će biti odgovoran za internu i eksternu komunikaciju vodeće telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj.

Veritas proglašen liderom temeljem Gartnerovog Peer Insights izbora samih korisnika

Veritas proglašen liderom temeljem Gartnerovog Peer Insights izbora samih korisnika

28.03.2020. komentiraj

Tvrtka Veritas Technologies u veljaču je proglašena liderom u Gartnerovom Peer Insights istraživanju među korisnicima na području rješenja za stvaranje sigurnosnih kopija podatkovnih centara i povrat podataka. Gartner definira ovu kategoriju rješenja izradu sigurnosnih kopija i povrat podataka u podatkovnim centrima kao rješenja koja omogućavaju backup u većim i vrlo velikim poslovnim okruženjima. Ovo priznanje zasniva se na povratnim informacijama od krajnjih korisnika, profesionalaca koji imaju iskustva s kupovinom, implementacijom i korištenjem proizvoda ili usluge.

Kako raditi od doma i ne izgubiti glavu

Kako raditi od doma i ne izgubiti glavu

19.03.2020. komentiraj

Koronavirus poharao je svijet i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju, što izaziva brojne posljedice, među kojima je i potreba za rad od kuće. Na to se podosta kompanija odlučilo i davno prije epidemija ili pandemija, no one koje nisu sad moraju i tranzicija neće proći tako glatko.