Koji je glavni problem poduzetnika početnika?

Koji je glavni problem poduzetnika početnika?

Foto: DepositPhotos

Poduzetnici su ljudi kao i svi ostali, što znači da su skloni greškama. No, na putu prema uspjehu kakav prosječni čovjek ipak nema u svojim ambicijama, znaju činiti podosta nepotrebne pogreške, koje se lako može okarakterizirati i tupastima, dok bi “glupe” ipak bila prejaka riječ. Ipak se radi o početničkim propustima, spoticanjima... A kad se radi o tim pogreškama, jedna je najčešća!

Naime, početnici će često ignorirati probleme, doslovno. Tek kad "voda dođe do grla", krenut će ih rješavati, a tad je najčešće prekasno. I to je ono na čemu treba poraditi, prepoznati probleme te ih odmah pokušati riješiti. Jer, tako se neće gomilati, niti će postajati sve veći, što u konačnici dovodi do boljeg poslovanja.

Jer, ne  postoje "mali" problemi. Svaki problem treba riješiti jer inače izraste u enorman. Primjer u posljednje vrijeme jest Marriott lanac hotela, u kojem se ignoriralo upozorenje niske razine po pitanju sigurnosnog propusta i na kraju će koštati stotine milijuna američkih dolara, a možda "dogura" i to nekoliko milijardi dolara štete. Uz to, povjerenje gostiju je izgubljeno. Stoga, svaki problem riješite čim ga otkrijete, nemojte ga ignorirati.

Upravo na to upozorava poduzetnik i investitor iz Australije Sebastien Eckersley-Maslin, koji je pokrenuo startup akcelerator BlueChill. Svjestan je koliko početnicima treba pomoći i odlučio im je pružiti sve potrebne alate za to. A, prema njegovim riječima, problemi su ono što prvo treba uočiti i odmah "srezati". Nakon toga, kaže, sve ide puno jednostavnije.

Ali, početnici često uopće ne žele priznati da postoje problemi u njihovom okruženju jer smatraju da ako priznaju problem, priznaju i da nisu dovoljno sposobni, spremni ili pametni baviti se poduzetničkim poslom. No, ako to misle, znači da nisu spremni. Oni uspješni svjesni su da se na greškama uči i da ništa ne dolazi preko noći, bez prepreka.

Još iz kategorije

Elon Musk koristi ovu metodu kako bi digao produktivnost zaposlenika

Elon Musk koristi ovu metodu kako bi digao produktivnost zaposlenika

17.01.2022.

Elon Musk poslao je memorandum zaposlenicima, u kojem ih traži da smanje troškove transporta, dostave, prekovremenih i svih ostalih dodatnih troškova kroz četvrti kvartal jer ne želi da budu premoreni samo da bi dostigli zacrtane ciljeve u prvom kvartalu iduću godinu.

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

30.12.2021.

Ima stvari koje ne možete ispravno protumačiti i u potpunosti iskoristiti dok ne shvatite da imaju više dimenzija. Znanstvenici su se dugo mučili s objašnjavanjem svjetlosti dok nisu uvidjeli da svjetlost ima dualni karakter - u isto vrijeme se ponaša i kao čestica i kao val. Takvih dualizama oko nas ima više nego što mislimo. I često probleme pokušavamo riješiti gledajući samo kroz jednu prizmu te se pritom čudimo zašto nema rezultata.

Što je SWOT analiza?

Što je SWOT analiza?

26.12.2021.

Poslovni plan se na jednostavan način može izvesti korištenjem SWOT analize, alata za strateško planiranje pomoću kojeg organizacije mogu preciznije odrediti snage i slabosti u svom poslovanju, što je pak iznimno bitno na kratke te posebno duge staze.