Ključan faktor uspjeha kod digitalizacije poslovanja je volja

Ključan faktor uspjeha kod digitalizacije poslovanja je volja

DIGI-WOMEN konferencija posvećena temi digitalizacije poslovanja u malim i srednjim poduzećima i izazovima razvoja poduzetništva žena održana u organizaciji CEPOR-a, HUP-ICT Udruge i EBRD-a. Konferencija je okupila stručnjake za digitalizaciju poslovanja, predstavnike organizacija koje pružaju podršku razvoju poduzetništva žena, te žene poduzetnice koje u svom poslovanju već provode ili planiraju provesti digitalizaciju.

Važne poruke konferencije su da udruživanje poduzetnica/ka nema alternativu jer osigurava pristup informacijama i podršci drugih poduzetnica/ka u razvoju poslovanja. Posebno značajan iskorak za poduzetnice/ke predstavlja digitalizacija poslovanja, ali ona je preduvjet rasta i razvoja poslovanja. Procesu digitalizacije treba pristupiti u fazama jer se na taj način osigurava mogućnost nadogradnje i prilagodbe promjenjivim okolnostima u okruženju i unutar poduzeća.

Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a istaknula je da su prilike i izazovi digitalizacije poslovanja definirane tržišnim okolnostima, te jednako izražene bez obzira vode li poduzeća žene ili muškarci. Istraživanja među ekspertima za digitalizaciju pokazala su da su žene poduzetnice otvorenije za nove ideje te posvećenije od muškaraca pristupaju projektima digitalizacije.

Jasminka Martinović, direktorica HUP-ICT Udruge je istaknula kako su digitalizacija poslovanja i transformacija poslovnog okruženja ključni za daljnji razvoj gospodarstva i društva jer digitalna transformacija omogućava da svi segmenti gospodarstva i društva imaju podlogu za razvoj poslovanja na konkurentan način i svi se gospodarski sektori nužno mijenjaju s primjenom novih tehnologija.

O digitalnoj tehnologiji u funkciji razvoja malih i srednjih poduzeća govorila je Kristina Špelić iz tvrtke BCC Services, ujedno i članica Izvršnog odbora HUP-ICT Udruge.

„Digitalna transformacija poslovanja je uzbudljivo iskustvo stvaranja novog identiteta poslovanja zasnovanog na novim znanjima, interpretacijama i informacijama putem modernih tehnologija, kojim pomičemo postavke tradicionalnog poduzetništva i omogućujemo nove tržišne prilike s naglaskom na prilagodljivost, modernizaciju i učenje“, ističe Kristina Špelić.

U panelu na temu izazova digitalizacije poslovanja o svojim iskustvima s digitalizacijom govorile su Ana Škeva Boiko iz tvrtke Oganj koja također nudi podršku tvrtkama u procesima digitalizacije poslovanja, te Ana Fresl iz konzultantske tvrtke Projekt jednako razvoj koja je, osim o procesu digitalizacije poslovanja svoje tvrtke, govorila i o mogućnostima financiranja digitalizacije kroz fondove Europske unije. Višnja Mrakovčić Supek istaknula je kako za procese digitalizacije poslovanja Europska banka za obnovu i razvitak osigurava sufinanciranje savjetodavnih usluga te pozvala poduzetnice da im se obrate za informacije.

O značaju poduzetništva žena govorila je Sunčica Oberman Peterka s Ekonomskog fakulteta u Osijeku koja je istaknula važnost stvaranja jednakih startnih pozicija i uvjeta za pokretanje i razvoj poduzetničkih pothvata i za žene i za muškarce. U suprotnom, žene će i dalje predstavljati nedovoljno iskorišten potencijal za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj, s obzirom da je, prema GEM istraživanju, poduzetnička aktivnost muškaraca u pokretanju pothvata već dugi niz godina gotovo dvostruko veća od aktivnosti žena.

O podršci razvoju poduzetništva žena svoja iskustva podijelile su Maša Smokrović, dugogodišnja članica HUP-a, Ivana Matić, osnivačica i direktorica Women in Adria, Zorana Ivić, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG i Jadranka Mršić Hebrang iz Hrvatske banke za  obnovu i razvitak koja je istaknula da je većina izazova u poslovanju poduzetnika uvjetovana fazom u razvoju poduzeća. U cilju smanjenja neravnoteže na tržištu, Hrvatska banka za obnovu i razvitak već dugi niz godina provodi programe sufinanciranja poduzetništva žena, ali i mladih i drugih skupina društva kojima je potreban dodatni poticaj za razvoj poduzetničke aktivnosti.

Još iz kategorije

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

17.06.2022.

Konferencija LeaderSHE održat će se u četvrtak 30. lipnja 2022. godine u Zagrebu. Riječ je o konferenciji koja okuplja liderice iz poslovnog svijeta, politike i nevladina sektora kako bi se istaknuli njihovi uspjesi te potaknule druge žene da streme liderskim pozicijama.

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

14.06.2022.

Rad na daljinu postao je nužnost s pandemijom koronavirusa, ali poslodavci konstantno provjeravaju produktivnost radnika koje nemaju konstantno na oku, iako im brojke sugeriraju da je ona bolja nego u vremenima prije globalne krize. Potvrđuje to kroz istraživanje i A&M, zdravstveno sveučilište iz Teksasa temeljem analize 265 zaposlenih u kompaniji Hurricane Harvey iz Houstona.

Zlatna pravila kod traženja posla

Zlatna pravila kod traženja posla

12.06.2022.

Postoji nekoliko zlatnih pravila kod traženja novog posla, a ona osnovna su provjera životopisa da u njemu ne bi bilo tipfelera ili sličnih grešaka, provjera točne adrese kompanije unutar motivacijskog pisma i dolazak na zakazani razgovor točno na vrijeme. Ali, neke greške teže se izbjegnu i primijete, a mogu učiniti razliku.