Kako uspješno posložiti budžete kao freelancer

Kako uspješno posložiti budžete kao freelancer

Foto: Shutterstock

Slobodna zanimanja ono su što mnogi od nas žele jer time postajemo neovisniji, sami smo svoji šefovi i osjećamo manje stresa. Ili ne? Kod slobodnih zanimanja primanja često nisu fiksna i vrlo često ne znamo koliko ćemo koji mjesec zaraditi, zbog čega se teško i planiraju razne stvari u životu.

No ako primanja postoje, koliko god bila neredovita i nejasna, postoje savjeti i načini kako smanjiti troškove i izvući najviše iz onoga što radite. Naravno, što manje trošite, profit će vam biti veći, to je nešto što ne treba posebno objašnjavati.

Da biste do toga došli, pratite jednostavnih sedam koraka.

1. Planiranje troškova

Morate znati na što trošite i koliko trošite. Ukoliko se bavite fotografijom, stavite na papir kakav aparat trebate za koju priliku, kakav objektiv, osvjetljenje i trebate li pomoć još jedne osobe. Ukoliko znate unaprijed gdje ćete fotografirati i za koju priliku, postavite sve lijepo na papir i izračunajte te smanjite troškove na minimum minimuma, a da to ne utječe na kvalitetu posla koji radite. Jer, ako kvaliteta nije na razini, možete izgubiti klijente.

2. Računi

Pazite na poreze i razne račune, to prvo riješite, a potom brinite o ostalim stvarima jer ne želite da vam nadležne institucije pušu za vratom i daju kazne.

3. Potrebe

Znajte uvijek koje su vam potrebe, nemojte se zaigrati i poslije hvatati za glavu. Pratite primanja unazad godinu dana i na temelju toga stvarajte projekciju i trošite samo 30 posto od ukupnog profita na godišnjoj bazi za osobne potrebe.

4. Poslovni troškovi

Kao što je rečeno i u prethodnim koracima, to je najbitnije. Računi, oprema, poslovna putovanja... Od toga živite i tome se prilagođavajte. Sve pripremite unaprijed!

5. Ušteda

Morate pronaći jednostavan način za uštedu. Volite piti kavu, zapaliti cigaretu ili jesti vani? Probajte se odreći toga ako vam taj novac može donijeti nešto kvalitetnije i potrebnije za posao. I, naravno, pažljivo pratite na što trošite. Postoje i aplikacije za to pa ne treba sve zapisivati. Primjerice, Expenditure.

6. Novac za "crne dane"

Nije loša ideja izdvojiti deset posto od onoga što ste namijenili za osobu potrošnju u "fond za crne dane". Nikad se ne zna što se može dogoditi i bolje je to spremno dočekati.

7. Prihodi

Ne prestajte se razvijati i gledati gdje možete zaraditi, nemojte upadati u rutinu i konstantno učite jer time ste konkurentniji, kvalitetniji i traženiji. Nikad se ne ograničavajte i ne zadovoljavajte trenutnim stanjem jer sve se mijenja u "roku keks".

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.