Kako uspješno posložiti budžete kao freelancer

Kako uspješno posložiti budžete kao freelancer

Foto: Shutterstock

Slobodna zanimanja ono su što mnogi od nas žele jer time postajemo neovisniji, sami smo svoji šefovi i osjećamo manje stresa. Ili ne? Kod slobodnih zanimanja primanja često nisu fiksna i vrlo često ne znamo koliko ćemo koji mjesec zaraditi, zbog čega se teško i planiraju razne stvari u životu.

No ako primanja postoje, koliko god bila neredovita i nejasna, postoje savjeti i načini kako smanjiti troškove i izvući najviše iz onoga što radite. Naravno, što manje trošite, profit će vam biti veći, to je nešto što ne treba posebno objašnjavati.

Da biste do toga došli, pratite jednostavnih sedam koraka.

1. Planiranje troškova

Morate znati na što trošite i koliko trošite. Ukoliko se bavite fotografijom, stavite na papir kakav aparat trebate za koju priliku, kakav objektiv, osvjetljenje i trebate li pomoć još jedne osobe. Ukoliko znate unaprijed gdje ćete fotografirati i za koju priliku, postavite sve lijepo na papir i izračunajte te smanjite troškove na minimum minimuma, a da to ne utječe na kvalitetu posla koji radite. Jer, ako kvaliteta nije na razini, možete izgubiti klijente.

2. Računi

Pazite na poreze i razne račune, to prvo riješite, a potom brinite o ostalim stvarima jer ne želite da vam nadležne institucije pušu za vratom i daju kazne.

3. Potrebe

Znajte uvijek koje su vam potrebe, nemojte se zaigrati i poslije hvatati za glavu. Pratite primanja unazad godinu dana i na temelju toga stvarajte projekciju i trošite samo 30 posto od ukupnog profita na godišnjoj bazi za osobne potrebe.

4. Poslovni troškovi

Kao što je rečeno i u prethodnim koracima, to je najbitnije. Računi, oprema, poslovna putovanja... Od toga živite i tome se prilagođavajte. Sve pripremite unaprijed!

5. Ušteda

Morate pronaći jednostavan način za uštedu. Volite piti kavu, zapaliti cigaretu ili jesti vani? Probajte se odreći toga ako vam taj novac može donijeti nešto kvalitetnije i potrebnije za posao. I, naravno, pažljivo pratite na što trošite. Postoje i aplikacije za to pa ne treba sve zapisivati. Primjerice, Expenditure.

6. Novac za "crne dane"

Nije loša ideja izdvojiti deset posto od onoga što ste namijenili za osobu potrošnju u "fond za crne dane". Nikad se ne zna što se može dogoditi i bolje je to spremno dočekati.

7. Prihodi

Ne prestajte se razvijati i gledati gdje možete zaraditi, nemojte upadati u rutinu i konstantno učite jer time ste konkurentniji, kvalitetniji i traženiji. Nikad se ne ograničavajte i ne zadovoljavajte trenutnim stanjem jer sve se mijenja u "roku keks".

Još iz kategorije

Appleov uredski kompleks vrijedan 5 milijardi dolara nudi važnu lekciju o zadovoljstvu zaposlenika

Appleov uredski kompleks vrijedan 5 milijardi dolara nudi važnu lekciju o zadovoljstvu zaposlenika

10.08.2022.

Steve Jobs imao je san o posebnom Appleovom kompleksu, u kojem će zaposleni moći raditi, živjeti i posvetiti se kompaniji na jedan potpuno drugačiji način. Ideja je bila potaknuti inovativnost, a ostaje za vidjeti hoće li pet milijardi američkih dolara vrijedan Apple Park u tome i uspjeti. No, ono što je uspio jest potvrda da nije potrebno potrošiti bogatstvo da bi zaposleni bili zadovoljni.

Jednakost je povezana s inovacijom i demokratizacijom

Jednakost je povezana s inovacijom i demokratizacijom

26.07.2022.

Nakon dva uspješna izdanja „Škole za ženski leadership u digitalno doba“ održanih u Lisabonu i Nici, Europska leadership akademija ove godine organizirala je Ljetnu školu za ženski leadership u digitalno doba 2022. u Pragu, a jedno od predavanja mladim lidericama održala je i Tamara Tafra, diplomatska savjetnica za kibernetička pitanja, hibridne prijetnje i dezinformacije u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.

6 osobina loših lidera

6 osobina loših lidera

04.07.2022.

Što god mislili o pokojnom Steveu Jobsu, nekadašnjem lideru Microsofta Billu Gatesu ili trenutno najbogatijem čovjeku na svijetu Elonu Musku, ne može se negirati njihova sposobnost kreiranja rasta u kompanijama ponajprije zahvaljujući snažnim liderskim osobinama koja posjeduju.