Kako uspješno posložiti budžete kao freelancer

Kako uspješno posložiti budžete kao freelancer

Foto: Shutterstock

Slobodna zanimanja ono su što mnogi od nas žele jer time postajemo neovisniji, sami smo svoji šefovi i osjećamo manje stresa. Ili ne? Kod slobodnih zanimanja primanja često nisu fiksna i vrlo često ne znamo koliko ćemo koji mjesec zaraditi, zbog čega se teško i planiraju razne stvari u životu.

No ako primanja postoje, koliko god bila neredovita i nejasna, postoje savjeti i načini kako smanjiti troškove i izvući najviše iz onoga što radite. Naravno, što manje trošite, profit će vam biti veći, to je nešto što ne treba posebno objašnjavati.

Da biste do toga došli, pratite jednostavnih sedam koraka.

1. Planiranje troškova

Morate znati na što trošite i koliko trošite. Ukoliko se bavite fotografijom, stavite na papir kakav aparat trebate za koju priliku, kakav objektiv, osvjetljenje i trebate li pomoć još jedne osobe. Ukoliko znate unaprijed gdje ćete fotografirati i za koju priliku, postavite sve lijepo na papir i izračunajte te smanjite troškove na minimum minimuma, a da to ne utječe na kvalitetu posla koji radite. Jer, ako kvaliteta nije na razini, možete izgubiti klijente.

2. Računi

Pazite na poreze i razne račune, to prvo riješite, a potom brinite o ostalim stvarima jer ne želite da vam nadležne institucije pušu za vratom i daju kazne.

3. Potrebe

Znajte uvijek koje su vam potrebe, nemojte se zaigrati i poslije hvatati za glavu. Pratite primanja unazad godinu dana i na temelju toga stvarajte projekciju i trošite samo 30 posto od ukupnog profita na godišnjoj bazi za osobne potrebe.

4. Poslovni troškovi

Kao što je rečeno i u prethodnim koracima, to je najbitnije. Računi, oprema, poslovna putovanja... Od toga živite i tome se prilagođavajte. Sve pripremite unaprijed!

5. Ušteda

Morate pronaći jednostavan način za uštedu. Volite piti kavu, zapaliti cigaretu ili jesti vani? Probajte se odreći toga ako vam taj novac može donijeti nešto kvalitetnije i potrebnije za posao. I, naravno, pažljivo pratite na što trošite. Postoje i aplikacije za to pa ne treba sve zapisivati. Primjerice, Expenditure.

6. Novac za "crne dane"

Nije loša ideja izdvojiti deset posto od onoga što ste namijenili za osobu potrošnju u "fond za crne dane". Nikad se ne zna što se može dogoditi i bolje je to spremno dočekati.

7. Prihodi

Ne prestajte se razvijati i gledati gdje možete zaraditi, nemojte upadati u rutinu i konstantno učite jer time ste konkurentniji, kvalitetniji i traženiji. Nikad se ne ograničavajte i ne zadovoljavajte trenutnim stanjem jer sve se mijenja u "roku keks".

Još iz kategorije

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

Fil Rouge Capital treći Akceleratorski program otvoren je za prijave

04.07.2020. komentiraj

Fil Rouge Capital je investicijski fond rizičnog kapitala čiji je primarni cilj investiranje u mlade poduzetnike, startup i scale up tvrtke kao i daljnje afirmiranje lokalnog poduzetničkog ekosistema u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital ponosan je objaviti da su prijave za ljetni Akceleratorski program 2020. otvorene do nedjelje 05. srpnja 2020. Do ponoći.

Komunikacija u krizi

Komunikacija u krizi

24.06.2020. komentiraj

Maksimir će se 30. lipnja i 1. srpnja pretvoriti u pravu ljetnu oazu te će na DK Pikniku by Jamnica Botanica okupiti vodeće stručnjake komunikacijske industrije – kako domaće tako i svjetske.

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

Digitalna transformacija više nije opcija, ona je postala imperativ

20.06.2020. komentiraj

Sapphire Now, globalna konferencija koja donosi značajne uvide, vizije, vodstvo i usmjerenje SAP zajednici, s obzirom na situaciju uzrokovanu COVID-19 pandemijom se ove godine nije održala u tradicionalnom „licem u lice“ obliku već je otišla korak dalje i ušla u virtualni svijet. Ovogodišnje izdanje konferencije doživjelo je uzbudljiv zaokret te se u potpunosti održalo u digitalnom obliku pod nazivom Sapphire Now Reimagined. Konferencija koja se svake godine održavala u Orlandu i za koju se tražila kotizacija više, ove godine bila je besplatna svim registriranim korisnicima.