Kako se efektivno pripremiti za video intervju

Kako se efektivno pripremiti za video intervju

Foto: DepositPhotos

Digitalna era sa sobom je donijela brojne promjene i uklonila brojne granice, a jedna od njih svakako jest obavljanje razgovora za posao putem video poziva. Hrvati koji su poslove pronašli na raznim dijelovima svijeta prijavljivali bi se za njih u Hrvatskoj, a prije odlaska u stranu zemlju razgovor bi riješili video pozivom, što je iznimno praktično.

Naravno, kako postoje prednosti, postoje i mane, putem video poziva može biti teže ostaviti dobar dojam, a i treba brinuti o stvarima o kojima inače ne brinemo jer dolazimo fizički u prostoriju koja je unaprijed postavljena tako kako jest. No, krenimo redom kroz pet koraka u tematiku što boljeg obavljanja video razgovora za posao.

1. Vježbom do savršenstva

Kao i kod razgovora uživo, prođite u glavi nekoliko puta sve što želite reći, da budete što jasniji. Pokušajte i razgovarati s prijateljem ili kolegama putem video poziva kako biste bolje znali na koji način se namjestiti, kako gledati, koliko glasno pričati...

2. Provjerite pozadinu

Niste u prostoriji vašeg potencijalno budućeg radnog mjesta pa dobro provjerite što se sve može vidjeti na kameri kako ne bi došlo do neugodnosti koje bi mogle narušiti tijek razgovora.

3. Imajte dobro držanje

Nemojte biti pogrbljeni, nemojte se nalaktiti, sjedite uspravno, gledajte direktno u kameru i pažljivo slušajte sve što se priča s druge strane.

4. Testirajte sve

Prije samog razgovora nekoliko puta provjerite radi li kamera kako treba, radi li mikrofon kako treba i radi li sve ostalo kako treba, od softverskog dijela do hardvera. Ne prepuštajte nikakve sitnice slučaju.

5. Budite to što jeste

Ne glumite ništa što niste jer prije ili kasnije vidjet će vas se uživo. Budite profesionalni, budite pristojni, budite oprezniji nego inače, ali nemojte ostavljati dojam da ste nešto što niste. I slobodno pokažite strast tamo gdje postoji u vama kad pričate o određenoj tematici, neka se vidi kako bi se to moglo uklopiti u radnu okolinu.

Još iz kategorije

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

Bill Gates kaže da je uspjeh stigao tek nakon što je naučio jednu posebnu vještinu

31.07.2020. komentiraj

Bill Gates je prošle godine tijekom obraćanja srednjoškolcima u Lakeside školi, koju je i sam završio, otkrio kako nije mogao postići uspjeh sve dok nije naučio jednu posebnu vještinu - kako izabrati pravog zaposlenika i pravi posao za njega.

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

Kava bi vas mogla učiniti boljim liderom

28.07.2020. komentiraj

Oprah, Napoleon, Beethoven i Reagan nemaju zajedničko samo to što su prepoznatljivi kad se spomene jedna riječ njihovog punog imena, kao ni to što je njihov utjecaj bezvremenski i globalni, već im je zajedničko to što su pili enormne količine kave. U redu, Oprah i dalje pije jer je u ovom društvu jedina još uvijek živa.

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

Kako generaciji Z pristupiti kroz e-mail marketing

23.07.2020. komentiraj

Generacija Z, ili sljednici milenijalaca, trenutni su kriptonit svakom stručnjaku za digitalni marketing jer još uvijek nije potpuno jasno kako im pristupiti. Ali, u startu griješe oni koji misle da generacija Z ne koristi elektroničku poštu. Ne samo da griješe već si u samom startu onemogućavaju jedan potencijalno veliki dio digitalno-marketinškog kolača.