Kako se efektivno pripremiti za video intervju

Kako se efektivno pripremiti za video intervju

Foto: DepositPhotos

Digitalna era sa sobom je donijela brojne promjene i uklonila brojne granice, a jedna od njih svakako jest obavljanje razgovora za posao putem video poziva. Hrvati koji su poslove pronašli na raznim dijelovima svijeta prijavljivali bi se za njih u Hrvatskoj, a prije odlaska u stranu zemlju razgovor bi riješili video pozivom, što je iznimno praktično.

Naravno, kako postoje prednosti, postoje i mane, putem video poziva može biti teže ostaviti dobar dojam, a i treba brinuti o stvarima o kojima inače ne brinemo jer dolazimo fizički u prostoriju koja je unaprijed postavljena tako kako jest. No, krenimo redom kroz pet koraka u tematiku što boljeg obavljanja video razgovora za posao.

1. Vježbom do savršenstva

Kao i kod razgovora uživo, prođite u glavi nekoliko puta sve što želite reći, da budete što jasniji. Pokušajte i razgovarati s prijateljem ili kolegama putem video poziva kako biste bolje znali na koji način se namjestiti, kako gledati, koliko glasno pričati...

2. Provjerite pozadinu

Niste u prostoriji vašeg potencijalno budućeg radnog mjesta pa dobro provjerite što se sve može vidjeti na kameri kako ne bi došlo do neugodnosti koje bi mogle narušiti tijek razgovora.

3. Imajte dobro držanje

Nemojte biti pogrbljeni, nemojte se nalaktiti, sjedite uspravno, gledajte direktno u kameru i pažljivo slušajte sve što se priča s druge strane.

4. Testirajte sve

Prije samog razgovora nekoliko puta provjerite radi li kamera kako treba, radi li mikrofon kako treba i radi li sve ostalo kako treba, od softverskog dijela do hardvera. Ne prepuštajte nikakve sitnice slučaju.

5. Budite to što jeste

Ne glumite ništa što niste jer prije ili kasnije vidjet će vas se uživo. Budite profesionalni, budite pristojni, budite oprezniji nego inače, ali nemojte ostavljati dojam da ste nešto što niste. I slobodno pokažite strast tamo gdje postoji u vama kad pričate o određenoj tematici, neka se vidi kako bi se to moglo uklopiti u radnu okolinu.

Još iz kategorije

Tko su agilni lideri?

Tko su agilni lideri?

28.05.2020. komentiraj

Pojam “agilni lider” sve je češći u današnje vrijeme kad su poduzetnici sve mlađi u prosjeku i kad se tržište ubrzano mijenja pa su kao nikad potrebne i fizičke te mentalne sposobnosti lidera da bi opstajali i nosili se sa svim izazovima koje donosi moderno i nikad povezanije doba.

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

Važnost komunikacije kod preuzimanja i spajanja kompanija

24.05.2020. komentiraj

Komunikacija brenda mora imati strategiju i smjer, ona oblikuje brend i kreira njegovu reputaciju. Zato će Louise Tingström, savjetnica za strateške i financijske komunikacije na najvišim razinama te glasnogovornica CEO-a UniCredit Grupe, biti gošća novog izdanja DK Talksa u srijedu, 27. svibnja u 15 sati na Facebook stranici Dana komunikacija.

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

OTP LAB drugu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu za najbolji inovacijski lab u 2020. godini

13.05.2020. komentiraj

Global Finance Magazin ovom nagradom odaje priznanje centrima za financijske inovacije koji ulažu u razvoj novih načina i koriste inovativne pristupe u svijetu financija kako bi razvili bankarske usluge i proizvode budućnosti. Na prestižnom međunarodnom polju, zajedno s laboratorijima za inovacije 34 globalne korporacije, poput Barclaysa, Boston Consulting Group, Citibank, Commerzbank, PayPal, UBS i Wells Fargo, stručni panel dodijelio je nagradu u kategoriji „Najbolji financijski inovacijski lab“ i to drugu godinu zaredom OTP LAB-u čime je ponovno potvrđena izvrsnost ovog huba.