TOKSIČNE OSOBE

Kako prepoznati energetske vampire? Ovo su tri znaka!

Kako prepoznati energetske vampire? Ovo su tri znaka!
Depositphotos

Popularni naziv za osobe koje nam "isisavaju" energiju jest "energetski vampiti" i koliko god se to činilo kao pretjerano, trendseterski, izmišljeno... stvarna je pojava i stvarni problem. Posebno jer najčešće ni ne znamo što se događa dok nije prekasno.

Naime, energetski se vampiri isprva znaju činiti šarmantnima, karizmatičnima, duhovitima i općenito osobama koje je ugodno imati u blizini. Ali, s odmakom ćete shvatiti da "onaj" osjećaj nekakve nelagode dok ste im u blizini nije slučajan.

Oni ni ne znaju kakav utjecaj imaju na vas jer su previše okrenuti sebi. Svojstveno im je da traže mnogo više nego što daju, opterećeni su prvenstveno svojim problemima i događajima, zbog kojih ne mogu pojmiti svijet oko sebe. Dapače, "uvlače" ga u svoj, a s time i ljude. Posebno je teško onima koji su u vezama ili braku s takvim osobama.

Iako postoji podosta znakova kako ih prepoznati, kroz nastavak teksta ćemo se osvrnuti na tri najčešća, ali i najkonkretnija. Rijetko oni koji pokazuju sva tri nisu energetski vampiri.

1. Konstantni osjećaj krivnje

Sve što se događa nekako uspiju okrenuti na druge i najterati bliske osobe da se osjećaju krivima u svakom trenutku. Jednostavno, izmanipuliraju ostale tako što žele da ih se žali, a to čine kroz tužne i pretjerano negativne priče o tome što im se događa ili kako se osjećaju. Često se to manifestira kroz izjave tipa "Učinio sam sve kako treba i uložio toliko truda, a sve je propalo jer su drugi pogriješili" ili "Ne znam čime zaslužujem toliku ljutnju", "Osjećam da ću se raspasti ako nisi ovdje. Kako očekuje da to učinim bez tebe?"

Važno je prepoznati manipulativno ponašanje i oduprijeti mu se, postaviti sebe na prvo mjesto. Tako će i druga strana ili prepoznati gdje griješi ili će odnos završiti.

2. Osjećate se potišteno

Kako bi si olakšali zbog svojih problema, energetski vampiri posežu za kritiziranjem drugih, ponovno iz manipulativnih razloga. Ako se ne želite družiti s njima, naglašavat će koliko vas više trebaju nego itko drugi, čak i vaša obitelj. Posegnut će i za kritiziranjem vašeg ponašanja u stilu da se ponašate prestaro za svoje godine, ili predosadno, ako odbijate neki izlazak ili druženje... I svaki vaš problem okrenut će na svoj te ga preuveličati. Primjerice, ako ste u vezi, a oni nisu, reći će da bez obzira na probleme u vezi, barem imate nekoga, a oni nikoga.

To se može riješiti tako da ne odstupate od onoga što vam je prioritet. Trenutak kad sebe postavite ispred, bit će znak energetskom vampiru da vas krene poštovati ili da se udalji.

3. Lako vas se iskorištava

Osobe koje su tjeskobne, depresivne, nemaju samopouzdanja, imaju izraženije suosjećanje i brižnije su prema drugima, često traže nekog dominantnijeg. Energetski vampiri to iskorištavaju pa se ponašaju u skladu sa svojim željama, a to je da se radi sve kako oni žele. Uz umanjivanje svega što druga strana želi ili treba u određenom trenutku.

Zato, budite čvrsti, jasno dajte do znanja ako vam nešto smeta i povucite granicu vašeg odnosa.