Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjenim ukupnim bogatstvom od jednog bilijuna američkih dolara, što nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio zabilježiti. Naravno, osnivač Amazona i Blue Origina te vlasnik Washington Posta nije mogao dogurati do takve situacije bez određenih vještina koje su ga izdvajale od drugih, brojnih konkurenata.

Za Forbes je sam otkrio koji tijek misli bi imao prilikom donošenja bitnih odluka kroz karijeru. Kao investitor od najranijih dana, njegov glavni cilj oduvijek je bilo kako određeni posao učiniti profitabilnim. Pritom nije birao sredstva i dan danas se neki njegovi potezi, kao i odnos prema zaposlenicima, promatra kao kontroverzan.

No, on kao pojedinac na taj način uspio je stići do samog vrha, a usput učiniti i podosta ljudi oko sebe iznimno bogatima. Zato temelji tog bogatstva, a to su zaposleni na nižim razinama ili su to kompanije i startupovi koji su žrtvovani za "viši cilj" i nisu toliko bitni ili u prvom planu.

"U samom startu bih inzistirao na ideji koja se razlikuje od drugih. Nisam se nikad zadovoljio nečim malim, uvijek sam gledao prema naprijed i bez obzira koliko poslovanje bilo malo, znao sam da mora vraćati uloženo. S vremenom je uloženo postajalo sve veće, a ujedno i ono što bi se vraćalo natrag", pojasnio je Bezos pa nastavio:

"Prijatelji su mi čestitali nakon odličnog posljednjeg kvartala, ali samo sam im se zahvalio i rekao da sam na tom kvartalu radio prije tri godine te da sad radim na onome što će se dogoditi 2021. godine."

Na taj način se malo bolje može shvatiti kako funkcionira Bezos i da ne misli "stati na loptu" bez obzira na sve uspjehe koje je postigao. Očito je ta želja za konstantnim napredovanjem pomogla da postane to što jest. Običnim ljudima to bi se moglo činiti i pomalo tužnim jer djeluje kao da Bezos ne uživa u životu, ali upravo takav način poslovanja i jest njegov život, što znači da iznimno uživa. No, takav sklop ga i izdvaja, čini posebnim, a bez toga stvari ne mogu ispasti baš ovako kako su ispale...

Još iz kategorije

Kupci na prvom mjestu

Kupci na prvom mjestu

16.06.2019. komentiraj

U studenom ove godine održat će se 10. konferencija SUPERPRODAVAČ te se dodijeliti nagrade najboljima, B2B Superprodavač godine, o čemu smo razgovarali sa Sandrom Mihelčić koja je i pokrenula ovu nagradu i konferenciju.

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

Kako odgajati djecu u digitalnom dobu?

12.06.2019. komentiraj

Dolaskom ljetnih vrućina bliži se i kratka stanka po pitanju raznih događaja iz ICT svijeta. Nakon godišnjih odmora, u rujnu slijedi novi val zanimljivih konferencija i srodnih događanja, a među njima se ističe Weekend Media Festival. Ovogodišnje izdanje WMF-a održat će od 19. do 22. rujna u Rovinju.

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

5 podmuklih načina na koji vas dizajn ureda čini manje produktivnim

11.06.2019. komentiraj

Nedostatak koncentracije na poslu česta je pojava i pojavljuje se iz vrlo jednostavnih razloga, koji se mogu riješiti bez previše stresa te na taj način zapravo poboljšati produktivnost. Stoga, nastavku ovog teksta donijet ćemo pet najčešćih razloga za dekoncentraciju i kako ih se riješiti.