Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Kako Jeff Bezos otkriva dobre ideje

Jeff Bezos najbogatiji je čovjek na svijetu s procijenjenim ukupnim bogatstvom od jednog bilijuna američkih dolara, što nitko prije njega u povijesti čovječanstva nije uspio zabilježiti. Naravno, osnivač Amazona i Blue Origina te vlasnik Washington Posta nije mogao dogurati do takve situacije bez određenih vještina koje su ga izdvajale od drugih, brojnih konkurenata.

Za Forbes je sam otkrio koji tijek misli bi imao prilikom donošenja bitnih odluka kroz karijeru. Kao investitor od najranijih dana, njegov glavni cilj oduvijek je bilo kako određeni posao učiniti profitabilnim. Pritom nije birao sredstva i dan danas se neki njegovi potezi, kao i odnos prema zaposlenicima, promatra kao kontroverzan.

No, on kao pojedinac na taj način uspio je stići do samog vrha, a usput učiniti i podosta ljudi oko sebe iznimno bogatima. Zato temelji tog bogatstva, a to su zaposleni na nižim razinama ili su to kompanije i startupovi koji su žrtvovani za "viši cilj" i nisu toliko bitni ili u prvom planu.

"U samom startu bih inzistirao na ideji koja se razlikuje od drugih. Nisam se nikad zadovoljio nečim malim, uvijek sam gledao prema naprijed i bez obzira koliko poslovanje bilo malo, znao sam da mora vraćati uloženo. S vremenom je uloženo postajalo sve veće, a ujedno i ono što bi se vraćalo natrag", pojasnio je Bezos pa nastavio:

"Prijatelji su mi čestitali nakon odličnog posljednjeg kvartala, ali samo sam im se zahvalio i rekao da sam na tom kvartalu radio prije tri godine te da sad radim na onome što će se dogoditi 2021. godine."

Na taj način se malo bolje može shvatiti kako funkcionira Bezos i da ne misli "stati na loptu" bez obzira na sve uspjehe koje je postigao. Očito je ta želja za konstantnim napredovanjem pomogla da postane to što jest. Običnim ljudima to bi se moglo činiti i pomalo tužnim jer djeluje kao da Bezos ne uživa u životu, ali upravo takav način poslovanja i jest njegov život, što znači da iznimno uživa. No, takav sklop ga i izdvaja, čini posebnim, a bez toga stvari ne mogu ispasti baš ovako kako su ispale...

Još iz kategorije

Kuda idu tvrtke, što nas čeka u budućnosti

Kuda idu tvrtke, što nas čeka u budućnosti

18.10.2019. komentiraj

U kongresnom hotelu Well u Tuhelju 24. i 25. listopada 2019. održat će se prva konferencija na temu organizacijske kulture pod nazivom COMELEON koja će okupiti međunarodne i domaće stručnjake na temu kompleksnosti, organizacije budućnosti i agilnosti.

Jedni od drugih mogu mnogo naučiti u digitalnoj transformaciji

Jedni od drugih mogu mnogo naučiti u digitalnoj transformaciji

17.10.2019. komentiraj

PwC-ovo globalno istraživanje o FinTech-u za 2019. godinu obuhvatilo je više od 500 rukovoditelja iz sektora financijskih usluga (FS) i tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) diljem svijeta kako bi se utvrdilo koji čimbenici će odlučiti tko su pobjednici, a tko gubitnici utrke za razvoj i ostvarenje koristi od poslovnih modela temeljenih na FinTech-u.

Otvoren laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici

Otvoren laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici

16.10.2019. komentiraj

Na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) svečano je otvoren novi zajednički Laboratorij za znanost o podatcima u prometu i logistici kojim Ericsson Nikola Tesla i FPZ nastavljaju uspješnu dugogodišnju znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju. Događanju na fakultetu koji ove godine slavi 35. godišnjicu postojanja, uz podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, prisustvovao je i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te tim vodećih stučnjaka za ovo područje iz Ericssona Nikole Tesle.