Imate preko 50? Evo par savjeta kako da nađete posao

Imate preko 50? Evo par savjeta kako da nađete posao

Foto: Shutterstock

Teško je danas pronaći posao i 20-godišnjacima, a kamoli onima koji su zakoračili u pedesete. Postoje zakoni koji jasno upućuju na to da se ne smiju diskriminirati stariji kandidati za posao, no svjesni smo da to i nije baš tako u realnom životu. Nažalost, stariji kandidati se ne shvaćaju ozbiljno i traži se „mlada krv“ koja može potegnuti i do ponoći ako treba.

Poslodavci traže mlade ljude jer je njih lakše prevariti (i iskoristiti) oko radnog vremena i plaće, možete im svašta napričati i oni u to slijepo vjeruju. Zašto je to tako ? Jer mladi nemaju iskustva, a onima u 50-ima teško ćete moći podvaliti razne „igrice“ pa i stoga poslodavci vole mlade „pune entuzijazma“.

Ipak, svi oni koji su došli u 50-te ne bi se trebali predati i evo par savjeta kako dobiti posao i u tim godinama. U životopisima treba pisati stvari kao što su životne vještine, iskustvo i kvalifikacije. To je ono što 50-godišnjaci mogu ponuditi i biti konkurentniji od mladih.

Poslodavce neće zanimati škole ili certifikati koje ste dobili kao tinejdžer nego na koji način možete pomoći tvrtki da opstane na tržištu i ostvari dobiti. Treba ciljano pisati i pokazati poslodavcu kako možete konkretno riješiti neki njihov problem.

Naprimjer, proučite s čime se tvrtka bavi, odaberite neko područje i napišite kako bi se vi uklopili u sve to. Obavezno se treba prijavljivati i na natječaje koji nude volontiranje, jer nakon volontiranja možete dobiti stalan posao. Nikada nije kasno ni za učenje pa bi bilo dobro da se nauče neke nove vještine te se pokaže kako ne stojite na mjestu nego se krećete i aktivni ste.

Prekvalifikacija? Svakako prihvatiti. Bilo bi dobro poslati tvrtkama životopis iako one trenutno ne traže zaposlenike. Na taj način pokazujete kako ste proaktivni i poduzetni i to poslodavci vole. Krećite se među ljudima, saznajte da li netko traži zaposlenike, osluškujte oko sebe. Nemojte gledati sapunice i po cijele dane biti na Facebooku i Twitteru nego budite aktivni.

Još iz kategorije

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

Poduzetnici konstantno moraju raditi na vlastitom redizajnu

24.01.2020. komentiraj

Poduzetnici konstantno moraju biti u pokretu i konstantno se moraju nanovo izgrađivati jer status quo može označiti njihov krah. Takav pritisak nešto je s čime se samo najbolji mogu nositi jer nikad ne prestaje, posebno u današnjem ubrzanom vremenu. Zato, treba osluškivati tržište, tražiti načine kako se pozicionirati i napraviti iskorak.

Kultura poslovanja u radnoj okolini

Kultura poslovanja u radnoj okolini

20.01.2020. komentiraj

Promjena posla nikad nije laka, ali kad se na nju odlučite, izrazito je bitno biti svjestan u kakvo radno okruženje dolazite. U suprotnom biste mogli vrlo brzo otići ili tražiti novu poziciju unutar kolektiva. Srećom, tako nešto moguće je promijeniti. Ne uvijek, ali moguće je.

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

Vrijeme je da prilagodite marketing strategije

17.01.2020. komentiraj

Kompanije su dugi niz godina demografske informacije tretirale kao najrelevantnije pri oglašavanju i oslanjali su se na njih kad god je trebalo “targetirati” određenu skupinu ljudi. No, to više ne vrijedi i vrijeme je da se kompanije prilagode takvoj stvarnosti jer će u suprotnom bacati novac u vjetar.