VRIJEME PROMJENA

Bolje korištenje podataka može ostvariti više uspjeha na radnom mjestu

Bolje korištenje podataka može ostvariti više uspjeha na radnom mjestu
Depositphotos

Alteryx je otkrio da se uz bolje korištenje podataka može ostvariti više uspjeha na radnom mjestu, što podrazumijeva bolje korištenje ljudi ili uređaja za ostvarenje njihova maksimalnog potencijala.

Istraživanje prema kojem je napravljeno izvješće bazirano je na uzorku od tri tisuće osoba koje donose odluke na radnom mjestu, a provedeno je u šest zemalja. Sve što se prikupilo sugerira da se podaci koje je moguće prikupiti mogu iskoristiti za bolje poslovanje, odnosno, za bolji odnos s korisnicima ili klijentima, ponajprije jer svi ti podaci mogu pomoći u boljem razumijevanju korisnika ili klijenata. Također, poboljšava njihova iskustva.

Ispitanici su i sami prepoznali tako nešto jer koriste alate za analizu podataka, što im je pomoglo kreirati personaliziranu ponudu i povećati produktivnost zaposlenika, ali i uređaja kojima se koriste jer malo toga se radi uzalud. Dakle, svaki potez je ciljan, sve ima smisla pa se izvlači više nego ikad. Naravno, maksimum je još uvijek daleko od ostvarivog jer mnogo je prostora u analizi podataka za još bolji način rada. Ipak, situacija je bolja nego što je ikad prije bila na polju analize podataka.

Praznina koja postoji ponajprije je vezana uz izostanak ulaganja, do kojih ne dolazi zbog nedostatnih financijskih sredstava, infrastrukture ili jednostavno volje lidera da potroše novac i vrijeme na pripadajući softver. Kad bi se sve te manjkavosti mogle ukloniti, organizacije bi baratale s više alata za analizu pa bi automatski bolje mogli shvatiti svoje korisnike ili klijente, ali i poboljšati poslovanje u globalu.

Samim time, u izostanku svih tih navedenih stavki vezanih za poboljšanje alata koji služe u analizi, organizacije se ponajprije moraju oslanjati na svoje zaposlenike, pa je automatski jasno koliko su oni najsposobniji i najvještiji ključni u obavljanju posla. Jer, dok će se za manje novca dobiti zaposlenik, možda i više njih, vrijeme potrebno da odradi posao na način kao sposobniji i vještiji zaposlenik ipak se ne može nadomjestiti.

Stoga, bitno je analizirati baš sve, počevši od prepoznavanja radne okoline, koju potom treba dodatno poboljšati, a ne unazaditi lošim potezima kao što su gubitak najboljih zaposlenika ili onemogućavanje potrebnih alata da obavljaju posao bolje.