Ako na ova 3 pitanja odgovorite s NE, vaše liderske vještine gore su nego što ste mislili

Ako na ova 3 pitanja odgovorite s NE, vaše liderske vještine gore su nego što ste mislili

Foto: DepositPhotos

Ne postoji lider koji se ujutro probudi i kaže sebi samom kako jedva čeka doći na posao i odraditi loš posao. Nažalost, to se događa jer, kao i svi, tako su i lideri samo ljudi.

Greške su moguće, loš dan je moguć, neočekivani događaji su itekako mogući. Ali, oni najbolji ipak odrađuju određene detalje na način koji onemogućava neke od stvari koje bi se mogle oteti kontroli.

Stoga, da bi se obavio mali test liderskih sposobnosti, Marcel Schwantes s Inc. postavio je tri pitanja. Ako su odgovori na sva tri "ne", tad je jasno da lider ipak nema sposobnosti koje bi mu išle u prilog. U prijevodu, riječ je o lošem lideru.

1. Znate li uistinu što pokreće vaše zaposlenike?

Najbolji lideri znaju kako zadržati najbolje ljude, kako ih ičiniti sretnima, motiviranima i općenito takvima da daju najbolje što mogu od sebe za kompaniju. I tako moraju dan za danom pratiti stanje sa zaposlenima, s odjelima, s rezultatima koje postižu.

Iako će većina lidera reći da je to tako, najbolje odgovore mogu dobiti kroz anonimne ankete, kroz koje se može vidjeti znaju li zaposlenici što se od njih očekuje, imaju li sve potrebno za obaviti posao, imaju li priliku raditi najbolje što mogu, prepoznaje li se njihov rad i nagrađuje li se.

2. Ulijevate li nadu drugima?

Ovako nešto prepoznaje se u kriznim situacijama, a pandemija koronavirusa svakako je najbolji primjer. Ako su zaposleni jasno znali što raditi, kako raditi i nisu strahovali od onoga što je pred njima, tad je to znak da lider zna svoj posao i jasno ga prezentira svima oko sebe.

3. Činite li ranjivost aktivnim dijelom razgovora?

Na ovo pitanje većina lidera odgovara "ne". Ponajviše jer smatraju da je znak slabosti pokazati ranjivost. Istina je da lideri koji to tvrde u velikoj većini nemaju emocionalne hrabrosti za pokazati ranjivosti.

U stvarnosti, iskazivanje ranjivosti na iskren način prikazuje lidere čovječnijima pa se zaposlenici mogu lakše poistovjeriti s njima, zbližiti i na taj način postati odaniji.

Još iz kategorije

30 najtraženijih digitalnih vještina i znanja kroz idućih 5 godina

30 najtraženijih digitalnih vještina i znanja kroz idućih 5 godina

17.10.2021.

Coursera je objavila izvješće o vještinama koje se traže u digitalnim zanimanjima kroz ovu godinu, a trebalo bi pružiti konkretniji uvid u to gdje krenuti ukoliko ste zainteresirani za zaokret ili napredak u karijeri.

5 faktora potrebnih za uspjeh u poduzetništvu

5 faktora potrebnih za uspjeh u poduzetništvu

14.10.2021.

Postati poduzetnik nije nimalo lako, a još je teže uspjeti kao jedan, što ne samo da znaju postojeći poduzetnici ili oni koji to tek žele biti, već to jako dobro znaju i investitori. Jer, vrlo često se ono što rade može slobodno nazivati kockanjem ili preuzimanjem rizika, što im se nikako ne sviđa.

Zašto biste željeli pokrenuti vlastiti posao?

Zašto biste željeli pokrenuti vlastiti posao?

11.10.2021.

Nije tajna, većina poduzetnika nikad neće stvoriti uspješan posao kroz startup, bez obzira koliko riskirali kako bi se nametnuli na tržištu te bili u prednosti nad konkurencijom. Svega će njih par na tisuću uz nešto rizika postići ogroman uspjeh, a tri su bitna razloga zašto je to tako.