5 tipova šefa za koje nikad ne želite raditi niti takvi postati

5 tipova šefa za koje nikad ne želite raditi niti takvi postati
DepositPhotos

Lideri mogu biti dobri i loši, što nije nikakvo čudo, no problematično je ako ostanu na vrhu hijerarhije unatoč lošim osobinama, koje guraju nizbrdo organizaciju ili tim kojima su na čelu. Posebno je problematično ako se ne trude ispraviti mane i postati bolji.

Bill George, viši suradnik na Harvard Business School i bivši izvršni direktor kompanije za medicinsku tehnologiju Medtronic, proveo je gotovo 20 godina proučavajući neuspjehe vodstva na radnom mjestu. Šefovi su neizbježno osuđeni na propast kada izgube iz vida "pravi smjer", misleći na njihova duboko ukorijenjena uvjerenja, vrijednosti i svrhu kao vođa.

Postoji pet detalja koje razotkriva kako bi ukazao na loše lidere i donosimo ih u nastavku teksta. Na taj način, ako ste lider, možete poboljšati kako radite i kako organizirate, odnosno, vodite poslovanje.

1. Varalice

Varalice se nemilosrdno bore da dođu do vrha organizacija, "kupujući" svoje mjesto šarmom i privlačnim idejama. Ali, kad jednom dođu do vrha, nemaju pojma kako učinkovito voditi jer im nedostaje osjećaj samosvijesti.

2. Racionalizatori

Uvijek žele izgledati kao da su na vrhu ma što god radili. Oni su također "majstori poricanja" jer nikada nisu voljni priznati pogreške i učiti iz njih. Radije će optuživati druge nakon što racionaliziraju pogrešne korake i loše postupke nego da prihvate odgovornost.

3. Tragači za slavom

Dfiniraju si vrijednost na temelju količine novca koju zarade, koliko pozitivne pažnje dobiju u medijima i koliko istaknutih titula mogu skupiti. Prioritet im je osobna slava i bogatstvo u odnosu na izgradnju organizacija s trajnom vrijednošću i nikada nisu istinski zadovoljni onim što imaju.

4. Samotnjaci

Ne treba ih brkati s introvertima. Oni izbjegavaju uspostavljanje bliskih odnosa i mreže podrške. Misle da sve mogu sami i često odbijaju povratne informacije ili savjete koje dobivaju od zaposlenika, članova uprave i mentora. Kao rezultat toga, skloni su pogreškama i vode svoje organizacije za neuspjeh.

5. Zvijezde padalice

U potpunosti su usredotočeni na napredak. Često prelaze na sljedeće radno mjesto, organizaciju ili cilj, a da ne odvoje vremena za učenje iz svojih pogrešaka. Strategija im pomaže da brzo napreduju, ali istovremeno nisu sposobni voditi. Na kraju se sruše i izgore, brzo poput zvijezda padalica.