5 osobina lošeg lidera

5 osobina lošeg lidera

Foto: DepositPhotos

Lideri mogu biti dobri i loši, što nije nikakvo čudo, no problematično je ako ostanu na vrhu hijerarhije unatoč lošim osobinama, koje guraju nizbrdo organizaciju ili tim kojima su na čelu. Posebno je problematično ako se ne trude ispraviti mane i postati bolji.

Primjerice, postoji pet detalja koji će razotkriti loše lidere i donosimo ih u nastavku teksta. Na taj način, ako ste lider, možete poboljšati kako radite i kako organizirate, odnosno, vodite poslovanje.

1. Gledaju samo na sebe

Ne treba posebno isticati zašto je problematično ako lider gleda samo ono što je u njegovom osobnom interesu, odnosno, ono što će mu koristiti. Na taj način prosperira samo on, ne i posao koji vodi. Dapače, često vuče posao prema dolje.

2. Narcističke tendencije

Ljubav prema sebi ponekad može biti dobra i poticajna, ali ako je izraženo, postoji problem. Primjerice, takva osoba neće pokazati da vas cijeni već će u svakom trenutku gledati kako vas obezvrijediti, samo da bi ostao dojam da ste ispod njega u svakom smislu. Također, ako treba nešto od zaposlenika, često će to tražiti kroz prijetnje.

3. Tretira ljude kao brojeve

Na taj način nitko nije siguran da neće dobiti otkaz, na taj način nitko nije siguran da može napredovati... I gubi se povjerenje, odanost i neka humana atmosfera u organizaciji. Zauzvrat se pojavljuju stres, tjeskoba i izostanak samopouzdanja.

4. Previše kontrole

Lideri koji nisu sigurni u sebe žele imati potpunu kontrolu nad organizacijom, sve s ciljem sprečavanja bilo kakvih situacija koje bi im se mogle obiti o glavu. Ujedno, takvi lideri ne konzultiraju se sa zaposlenima ni oko čega, ali neće preuzeti odgovornost za loše postupke.

5. Pripisuju si tuđe zasluge

Za sve što se dobro postigne, istaknut će da su oni ti koji su to omogućili i kreirali, što ostavlja loš okus. I, naravno, stvorit će iznimno lošu atmosferu.

Još iz kategorije

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

30.12.2021.

Ima stvari koje ne možete ispravno protumačiti i u potpunosti iskoristiti dok ne shvatite da imaju više dimenzija. Znanstvenici su se dugo mučili s objašnjavanjem svjetlosti dok nisu uvidjeli da svjetlost ima dualni karakter - u isto vrijeme se ponaša i kao čestica i kao val. Takvih dualizama oko nas ima više nego što mislimo. I često probleme pokušavamo riješiti gledajući samo kroz jednu prizmu te se pritom čudimo zašto nema rezultata.

Što je SWOT analiza?

Što je SWOT analiza?

26.12.2021.

Poslovni plan se na jednostavan način može izvesti korištenjem SWOT analize, alata za strateško planiranje pomoću kojeg organizacije mogu preciznije odrediti snage i slabosti u svom poslovanju, što je pak iznimno bitno na kratke te posebno duge staze.

5 vještina koje vam trebaju kao poduzetniku

5 vještina koje vam trebaju kao poduzetniku

17.12.2021.

Mnogo se priča i piše o uspješnim startupima, ali istina je da ne postoji nikakva tajna ili dobitna formula za uspjeh, postoje samo smjernice koje će pomoći na putu do cilja, no apsolutno ništa ne garantiraju u konačnici jer toliko je faktora koji mogu utjecati na rezultat da ih je teško i pobrojati.