5 osobina lošeg lidera

5 osobina lošeg lidera
DepositPhotos

Lideri mogu biti dobri i loši, što nije nikakvo čudo, no problematično je ako ostanu na vrhu hijerarhije unatoč lošim osobinama, koje guraju nizbrdo organizaciju ili tim kojima su na čelu. Posebno je problematično ako se ne trude ispraviti mane i postati bolji.

Primjerice, postoji pet detalja koji će razotkriti loše lidere i donosimo ih u nastavku teksta. Na taj način, ako ste lider, možete poboljšati kako radite i kako organizirate, odnosno, vodite poslovanje.

1. Gledaju samo na sebe

Ne treba posebno isticati zašto je problematično ako lider gleda samo ono što je u njegovom osobnom interesu, odnosno, ono što će mu koristiti. Na taj način prosperira samo on, ne i posao koji vodi. Dapače, često vuče posao prema dolje.

2. Narcističke tendencije

Ljubav prema sebi ponekad može biti dobra i poticajna, ali ako je izraženo, postoji problem. Primjerice, takva osoba neće pokazati da vas cijeni već će u svakom trenutku gledati kako vas obezvrijediti, samo da bi ostao dojam da ste ispod njega u svakom smislu. Također, ako treba nešto od zaposlenika, često će to tražiti kroz prijetnje.

3. Tretira ljude kao brojeve

Na taj način nitko nije siguran da neće dobiti otkaz, na taj način nitko nije siguran da može napredovati... I gubi se povjerenje, odanost i neka humana atmosfera u organizaciji. Zauzvrat se pojavljuju stres, tjeskoba i izostanak samopouzdanja.

4. Previše kontrole

Lideri koji nisu sigurni u sebe žele imati potpunu kontrolu nad organizacijom, sve s ciljem sprečavanja bilo kakvih situacija koje bi im se mogle obiti o glavu. Ujedno, takvi lideri ne konzultiraju se sa zaposlenima ni oko čega, ali neće preuzeti odgovornost za loše postupke.

5. Pripisuju si tuđe zasluge

Za sve što se dobro postigne, istaknut će da su oni ti koji su to omogućili i kreirali, što ostavlja loš okus. I, naravno, stvorit će iznimno lošu atmosferu.