5 načina na koje projektni menadžeri mogu odgovoriti na promjene unutar projekata

5 načina na koje projektni menadžeri mogu odgovoriti na promjene unutar projekata

Foto: DepositPhotos

Upravitelj projekta kompleksna je i dinamična pozicija namijenjena onima koji žele izazove te se mogu prilagoditi svakom koji im se nađe na putu. Ali, postati takav ne može se preko noći, što znači da treba mnogo učenja, strpljenja odricanja i živaca. Ali, da bismo vam bar malo uštedjeli na vremenu, donosimo pet važnih savjeta kako se nositi s jednim od najtežih izazova - promjenom projekta.

Primjerice, zamislite aplikaciju koja se konstantno modificira i mijenja. Teško da ćete je nastaviti koristiti i to je potpuno razumljivo. Zato treba učiniti sve da se promjene ne osjete kod krajnjih korisnika i tu na snagu stupaju upravitelji projektima. Dakle, rješenje za održavanje stabilnosti i ciljeva projekata postoje unatoč eventualnim promjenama.

1. Postavite rokove za promjene

Nebitno radi li se o uspješnom ili neuspješnom projektu, odredite trenutak kad će se "zamrznuti" pa da neko vrijeme IT i(li) krajnji korisnici rade na novom sustavu. Bilježite sve kritike, pohvale, prijavljene greške... i u trenutku kad ste "odmrznuli" projekt uvedite potrebne promjene kako bi on krenuo u novu fazu bezbolnije.

2. Izvedite projekt u fazama

Zajedno s prvim korakom, postavite nekoliko faza samog razvoja kako bi se paralelno sa "zamrznutim" stanjem ipak radilo na njemu pa kad dođe do "odmrzavanja" većina potrebnog posla bude završeno.

3. Objasnite metodologiju projekta cijelom timu

Bez obzira tko je zadužen za što, potrebno je da apsolutno svi znaju što se događa sa svakim dijelom projekta u svakom trenutku. Obavezno!

4. Sudjelujte u razvoju

Ne misli se pritom na sastanke, određivanje rokova i planiranje. Ne, sjednite s ljudima koji rade na projektu, razgovarajte i budite dio cijelog razvojnog procesa jer tako ćete najbolje shvatiti svaki eventualni problem i lakše savladati prepreke.

5. Nikad ne gledajte na projekt kao završen

Posao i posebno aplikacije razvijaju se neprekidno, što znači da se razvija i projekt pa samim time čak i kad službeni rokovi za završetak projekta budu ispunjeni, on će uvijek ostati "u zraku" pa ne zaboravljajte na njega jer u suprotnom biste si mogli vrlo brzo "natovariti" još podosta nepotrebnog posla...

Još iz kategorije

Visa Inovacijski Program dolazi u Hrvatsku

Visa Inovacijski Program dolazi u Hrvatsku

10.04.2021.

Visa je objavila da se Visa Innovation Program, Visina kolaborativna platforma za partnerstvo u regiji jugoistočne Europe, namijenjena fintech startupovima, bankama i iskusnim poduzetnicima, širi na više tržišta,  uključujući Hrvatsku kako bi surađivala sa što širim spektrom fintech kompanija. Prijava u program omogućit će tvrtkama pristup većem fondu resursa, mreži stručnjaka i mentora te bolje iskorištavanje poslovnih mogućnosti.

8 koraka za imenovanje brenda

8 koraka za imenovanje brenda

08.04.2021.

Stvoriti i brendirati proizvod ili uslugu nije nimalo lako, a može u konačnici odrediti smjer poslovanja. Upravo zato je potrebno jako pažljivo i detaljno se posvetiti imenu brenda kako bi privukli potrošače. Po mogućnosti dugoročno.

Microsoft Hrvatska i Ekonomski fakultet - Zagreb u zajedničkoj inicijativi usmjerenoj na stjecanje digitalnih vještina

Microsoft Hrvatska i Ekonomski fakultet - Zagreb u zajedničkoj inicijativi usmjerenoj na stjecanje digitalnih vještina

29.03.2021.

Microsoft Hrvatska i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu potpisali su sporazum o suradnji kojim se Ekonomski fakultet – Zagreb priključuje Microsoftovoj globalnoj inicijativi usmjerenoj na stjecanje digitalnih vještina te će i ubuduće surađivati s Microsoftom putem Microsoft Learn for Educators programa.