5 načina na koje projektni menadžeri mogu odgovoriti na promjene unutar projekata

5 načina na koje projektni menadžeri mogu odgovoriti na promjene unutar projekata

Foto: DepositPhotos

Upravitelj projekta kompleksna je i dinamična pozicija namijenjena onima koji žele izazove te se mogu prilagoditi svakom koji im se nađe na putu. Ali, postati takav ne može se preko noći, što znači da treba mnogo učenja, strpljenja odricanja i živaca. Ali, da bismo vam bar malo uštedjeli na vremenu, donosimo pet važnih savjeta kako se nositi s jednim od najtežih izazova - promjenom projekta.

Primjerice, zamislite aplikaciju koja se konstantno modificira i mijenja. Teško da ćete je nastaviti koristiti i to je potpuno razumljivo. Zato treba učiniti sve da se promjene ne osjete kod krajnjih korisnika i tu na snagu stupaju upravitelji projektima. Dakle, rješenje za održavanje stabilnosti i ciljeva projekata postoje unatoč eventualnim promjenama.

1. Postavite rokove za promjene

Nebitno radi li se o uspješnom ili neuspješnom projektu, odredite trenutak kad će se "zamrznuti" pa da neko vrijeme IT i(li) krajnji korisnici rade na novom sustavu. Bilježite sve kritike, pohvale, prijavljene greške... i u trenutku kad ste "odmrznuli" projekt uvedite potrebne promjene kako bi on krenuo u novu fazu bezbolnije.

2. Izvedite projekt u fazama

Zajedno s prvim korakom, postavite nekoliko faza samog razvoja kako bi se paralelno sa "zamrznutim" stanjem ipak radilo na njemu pa kad dođe do "odmrzavanja" većina potrebnog posla bude završeno.

3. Objasnite metodologiju projekta cijelom timu

Bez obzira tko je zadužen za što, potrebno je da apsolutno svi znaju što se događa sa svakim dijelom projekta u svakom trenutku. Obavezno!

4. Sudjelujte u razvoju

Ne misli se pritom na sastanke, određivanje rokova i planiranje. Ne, sjednite s ljudima koji rade na projektu, razgovarajte i budite dio cijelog razvojnog procesa jer tako ćete najbolje shvatiti svaki eventualni problem i lakše savladati prepreke.

5. Nikad ne gledajte na projekt kao završen

Posao i posebno aplikacije razvijaju se neprekidno, što znači da se razvija i projekt pa samim time čak i kad službeni rokovi za završetak projekta budu ispunjeni, on će uvijek ostati "u zraku" pa ne zaboravljajte na njega jer u suprotnom biste si mogli vrlo brzo "natovariti" još podosta nepotrebnog posla...

Još iz kategorije

Elon Musk koristi ovu metodu kako bi digao produktivnost zaposlenika

Elon Musk koristi ovu metodu kako bi digao produktivnost zaposlenika

17.01.2022.

Elon Musk poslao je memorandum zaposlenicima, u kojem ih traži da smanje troškove transporta, dostave, prekovremenih i svih ostalih dodatnih troškova kroz četvrti kvartal jer ne želi da budu premoreni samo da bi dostigli zacrtane ciljeve u prvom kvartalu iduću godinu.

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

Sve o DevOpsu na jednom mjestu - 0800-DEVOPS newsletter i podcast

30.12.2021.

Ima stvari koje ne možete ispravno protumačiti i u potpunosti iskoristiti dok ne shvatite da imaju više dimenzija. Znanstvenici su se dugo mučili s objašnjavanjem svjetlosti dok nisu uvidjeli da svjetlost ima dualni karakter - u isto vrijeme se ponaša i kao čestica i kao val. Takvih dualizama oko nas ima više nego što mislimo. I često probleme pokušavamo riješiti gledajući samo kroz jednu prizmu te se pritom čudimo zašto nema rezultata.

Što je SWOT analiza?

Što je SWOT analiza?

26.12.2021.

Poslovni plan se na jednostavan način može izvesti korištenjem SWOT analize, alata za strateško planiranje pomoću kojeg organizacije mogu preciznije odrediti snage i slabosti u svom poslovanju, što je pak iznimno bitno na kratke te posebno duge staze.