5 faktora potrebnih za uspjeh u poduzetništvu

5 faktora potrebnih za uspjeh u poduzetništvu

Foto: Fotolia

Postati poduzetnik nije nimalo lako, a još je teže uspjeti kao jedan, što ne samo da znaju postojeći poduzetnici ili oni koji to tek žele biti, već to jako dobro znaju i investitori. Jer, vrlo često se ono što rade može slobodno nazivati kockanjem ili preuzimanjem rizika, što im se nikako ne sviđa.

Upravo zato vrijedno je otkriće Daniela Kahnemana, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju i jednog od najznačajnijih psihologa današnjice vezano uz pronalazak kvalitetnih časnika za izraelsku vojsku. Naime, shvatio je da uspješni časnici nastaju kroz vojni rok, a da se ne prepoznaju kroz postojeću selekciju, odnosno, njen program. Povezao je psihološke detalje, obrazovanje i neke druge varijable u jedno pa unaprijed uspio prepoznati tko je idealan za časnika.

Slično su se odlučili učiniti investitori, među kojim je i profesor Derek Lidow s Princetona. Odlučio je čak sa svijetom podijeliti pet pitanja koja postavlja i kriterije kojima odgovara na ta pitanja, kako bi lakše pomogao razotkriti tko su potencijalno uspješni poduzetnici te time olakšati investitorima buduća ulaganja.

1. Imate li strateške prednosti pri ulasku u posao?

Oni s novcem neće se ustručavati "posuditi" tuđe ideje te se pokušati brzo vinuti u nebesa, a mnogi se neće ustručavati kopirati tuđe poslovanje. No, ono što privlači jest prijašnje iskustvo. Primjerice, Bill Gates je zahvaljujući toj činjenici u ranim danima pridobio IBM za klijenta, što je lansiralo Microsoft prema uspjehu. Naravno, početnicima ovaj dio nije lak, ali upravo zato je savjet raditi u uspješnoj organizaciji i(li) za uspješnog poduzetnika prije pokretanja posla u određenoj industriji.

2. Razumijete li vještine koje trebate kako biste se istaknuli ispred konkurencije?

Dok se prvi korak napravi zahvaljujući strateškim prednostima u samom startu, potrebne su vještine kao baratanje financijama, prodajom, nabavom, realizacijom projekata, zapošljavanjem... Mnogi poduzetnici misle kako sve to dođe nekako samo po sebi i zato propadnu. Educirajte se, okružite sposobnim ljudima i načinite hvalevrijednu organizaciju. Jer, iako danas postoje alazi kao Amazon Web Service, neće on za vas obaviti prodaju, niti će LinkedIn zapošljavati umjesto vas... Imate sve alate koji olakšavaju posao, ali vi ste osoba koja ga mora obaviti.

3. Imate li konkretan plan za okupljanje tima koji sjajno barata vještinama potrebnima za područje kojima se treba baviti?

Ovaj dio je težak za odgovoriti i poduzetnicima težak za izvesti, bez obzira na iskustvo. Jer, konstantno se pojavljuju nove tehnologije. Zato je pametno slušati druge, od profesora, mentora, drugih poduzetnika, zaposlenika. Ne libite se poslušati savjet, ali i vrlo pomno čitajte životopise i u samom startu provjerite vještine potencijalnog zaposlenika kako biste vidjeli ima li ono što vam treba.

4. Jeste li dovoljno motivirani za uspjeh?

Ovo je individualna stvar, ali je jako bitna. Ispitajte sebe same. Primjerice, kad se budite rano ujutro, hvataju li vas tjeskoba, depresija i općenito negativni osjećaji ili jedva čekate započeti dan. Ovisno o tome kako se osjećate na početku dana dok krećete u nove radne pobjede, znat ćete jasno koliko ste motivirani. A i morate biti potpuno sigurni da to što rade jest vaša želja, a ne želja nekoga oko vas. Odnosno, nemojte motivaciju pronalaziti u činjenici da ne želite biti neuspješni pred ostatkom svijeta. To znači da niste u poslu zbog sebe.

5. Shvaćate li zašto će vaš proizvod učiniti korisnike dovoljno sretnima da vam daju novac?

Fundamentalno pitanje. Nijedan poslodavac nije uspio bez odgovora na ovo pitanje. Steve Jobs je točno znao što bi kupci mogli htjeti, zato je inzistirao na jednostavni, lijepom dizajnu i izostanku komplikacija u radu s njegovim proizvodima. Iako su koštali više no konkurentski, ljudi su ih plaćali, baš zbog navedenih prednosti. Kad nešto radite, razmislite biste li vi željeli upravo to. Ako biste, na dobrom ste putu za uspjeh.

Još iz kategorije

Tko je turist budućnosti i kako ga privući na odmor baš u Hrvatsku?

Tko je turist budućnosti i kako ga privući na odmor baš u Hrvatsku?

25.05.2022.

Godišnji odmor u Svemiru danas još uvijek zvuči kao znanstvena fantastika za sve one koji nisu super bogati. No, velika je vjerojatnost da će takva putovanja postati sve učestalija i uobičajenija. Tko su turisti budućnosti, kako će birati lokacije za odmor i što možemo već danas učiniti kako bismo postali poželjna destinacija u budućnosti?

LeverUP Consulting: Dva dana tjedno u uredu, ostalo od kuće

LeverUP Consulting: Dva dana tjedno u uredu, ostalo od kuće

24.05.2022.

Od samih početaka poslovanja u tvrtki LeverUP Consulting prakticiramo hibridni model rada. Organizacija radnog vremena ostaje u rukama samih zaposlenika.

Fokus na iskustvo zaposlenika rezultira većim prihodima

Fokus na iskustvo zaposlenika rezultira većim prihodima

23.05.2022.

Istraživanja su pokazala poveznicu između iskustva zaposlenika (EX) i korisnika (CX), kao i njihov utjecaj na ubrzani rast. Ali, može li se brojkama iskazati koliki točno utjecaj na rast ima povećani fokus na iskustvo zaposlenih?