3 znaka da ste predobri

3 znaka da ste predobri

Foto: DepositPhotos

Radna okolina često zna biti nepravedna, posebno prema onima koji su predobri i ne znaju reći ne kad ih se pokušava opteretiti dodatnim poslom. Zapravo, nema osobe koja nije svjedočila situacijama u kojima oni koji rade najviše, koji se nude i ne odbijaju dodatni posao, sporo ili nikako ne napreduju unutar organizacije.

Upravo zato bitno je promijeniti pristup poslu i ponašanju na njemu. Naime, prema istraživanju Filipa Forsa Connollyja i Ingemara Johanssona Seve sa sveučilišta Umea, sugerira da su osobe sklone prihvaćanju svega što se od njih traži češće zanemarene.

Možda nisu svi pojedinci svjesni da su upravo oni ti koje se vidi kao predobre, no postoje tri jasna načina kako spriječiti da to utječe loše na posao, odnosno, karijeru. U nastavku teksta ih donosimo pa svi mogu vidjeti jesu li promjene izvedive ili ne.

1. Identificirajte situacije u kojima primjećujete da ste predobri na poslu.

Ako je osoba svjesna u kojima situacijama ispada previše dobra ili pristojna, tad je na pravom putu. Naime, u tim trenucima treba pratiti iskorištavaju li vas kolege, nadređeni ili bilo tko, a da ovisi o poslu koji obavljate. Zatim je bitno odgovoriti sebi samima zašto ste takvi kakvi jeste, jer želite biti ili ne želite nepotrebne konflikte, odnosno, uzrujati ljude oko sebe.

Morate više misliti na sebe i ako vas ne zadovoljava situacija u kojoj se prikazujete previše dobrima ili kolegijalnima, napravite nešto da to promijenite.

2. Pratite kako vaše tijelo reagira u tim situacijama.

Najbolji znakovi onoga što se događa jest reakcija tijela. Ubrzan rad srca, znojenje, teže disanje, dekoncentracija... To su znakovi da činite nešto što vam ne odgovara i da si ne naštetite zdravstveno, promijenite ponašanje!

3. Pokušajte vježbati kako reći ne.

Zapravo je to najbitnije jer dok se tako nešto ne odlučite, drugi sigurno neće prestati tražiti nešto od vas. Naravno, kod svih je prisutan strah da ako nešto odbiju, moglo bi im naštetiti u poslu. Ali, ako nije pomoglo u napredovanju, sasvim sigurno neće naštetiti u suprotnom smjeru. Uzmite si vremena i vježbajte najprije s onima s kojima se osjećate ugodno.

Još iz kategorije

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

Konferencija LeaderSHE promiče žensko vodstvo

17.06.2022.

Konferencija LeaderSHE održat će se u četvrtak 30. lipnja 2022. godine u Zagrebu. Riječ je o konferenciji koja okuplja liderice iz poslovnog svijeta, politike i nevladina sektora kako bi se istaknuli njihovi uspjesi te potaknule druge žene da streme liderskim pozicijama.

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

Rad na daljinu ne utječe na pad produktivnosti

14.06.2022.

Rad na daljinu postao je nužnost s pandemijom koronavirusa, ali poslodavci konstantno provjeravaju produktivnost radnika koje nemaju konstantno na oku, iako im brojke sugeriraju da je ona bolja nego u vremenima prije globalne krize. Potvrđuje to kroz istraživanje i A&M, zdravstveno sveučilište iz Teksasa temeljem analize 265 zaposlenih u kompaniji Hurricane Harvey iz Houstona.

Zlatna pravila kod traženja posla

Zlatna pravila kod traženja posla

12.06.2022.

Postoji nekoliko zlatnih pravila kod traženja novog posla, a ona osnovna su provjera životopisa da u njemu ne bi bilo tipfelera ili sličnih grešaka, provjera točne adrese kompanije unutar motivacijskog pisma i dolazak na zakazani razgovor točno na vrijeme. Ali, neke greške teže se izbjegnu i primijete, a mogu učiniti razliku.