3 znaka da ste predobri

3 znaka da ste predobri

Foto: DepositPhotos

Radna okolina često zna biti nepravedna, posebno prema onima koji su predobri i ne znaju reći ne kad ih se pokušava opteretiti dodatnim poslom. Zapravo, nema osobe koja nije svjedočila situacijama u kojima oni koji rade najviše, koji se nude i ne odbijaju dodatni posao, sporo ili nikako ne napreduju unutar organizacije.

Upravo zato bitno je promijeniti pristup poslu i ponašanju na njemu. Naime, prema istraživanju Filipa Forsa Connollyja i Ingemara Johanssona Seve sa sveučilišta Umea, sugerira da su osobe sklone prihvaćanju svega što se od njih traži češće zanemarene.

Možda nisu svi pojedinci svjesni da su upravo oni ti koje se vidi kao predobre, no postoje tri jasna načina kako spriječiti da to utječe loše na posao, odnosno, karijeru. U nastavku teksta ih donosimo pa svi mogu vidjeti jesu li promjene izvedive ili ne.

1. Identificirajte situacije u kojima primjećujete da ste predobri na poslu.

Ako je osoba svjesna u kojima situacijama ispada previše dobra ili pristojna, tad je na pravom putu. Naime, u tim trenucima treba pratiti iskorištavaju li vas kolege, nadređeni ili bilo tko, a da ovisi o poslu koji obavljate. Zatim je bitno odgovoriti sebi samima zašto ste takvi kakvi jeste, jer želite biti ili ne želite nepotrebne konflikte, odnosno, uzrujati ljude oko sebe.

Morate više misliti na sebe i ako vas ne zadovoljava situacija u kojoj se prikazujete previše dobrima ili kolegijalnima, napravite nešto da to promijenite.

2. Pratite kako vaše tijelo reagira u tim situacijama.

Najbolji znakovi onoga što se događa jest reakcija tijela. Ubrzan rad srca, znojenje, teže disanje, dekoncentracija... To su znakovi da činite nešto što vam ne odgovara i da si ne naštetite zdravstveno, promijenite ponašanje!

3. Pokušajte vježbati kako reći ne.

Zapravo je to najbitnije jer dok se tako nešto ne odlučite, drugi sigurno neće prestati tražiti nešto od vas. Naravno, kod svih je prisutan strah da ako nešto odbiju, moglo bi im naštetiti u poslu. Ali, ako nije pomoglo u napredovanju, sasvim sigurno neće naštetiti u suprotnom smjeru. Uzmite si vremena i vježbajte najprije s onima s kojima se osjećate ugodno.

Još iz kategorije

Vaše aktivnosti na društvenim mrežama mogle bi utjecati na vašu karijeru

Vaše aktivnosti na društvenim mrežama mogle bi utjecati na vašu karijeru

23.09.2021.

Vremena za zaposlene i one koji aktivno traže posao su se promijenila s društvenim mrežama jer jasno je da ono što se na njima objavljuje može biti viđeno od strane osoba koje su im nadređene ili razmatraju hoće li ih zaposliti, promaknuti ili im povećati plaću. Zato je bitno i kako se osoba prikazuje na društvenim mrežama.

Stari savjeti za napredovanje u karijeri koji više ne vrijede

Stari savjeti za napredovanje u karijeri koji više ne vrijede

22.09.2021.

Ako je 2020. nešto simbolizirala, onda je to svakako promjena. A najveći dio njih odvio se u poslovnom okruženju, ponajprije u smislu pogleda na karijeru svakog od zaposlenih. Odnosno, pristupu karijeri.

10 dokaza da vas šef namjerno sputava

10 dokaza da vas šef namjerno sputava

20.09.2021.

Zaposlenici često znaju za svoje neuspjehe kriviti poslodavce, nadređene i sve koje mogu pronaći samo da bi oprali ruke od činjenice da ne napreduju, ne dobivaju povišicu ili su općenito nezadovoljni. Ali, ponekad je sve to istina.