Zuckerberga za predsjednika?

Zuckerberga za predsjednika?

Foto: Facebook

Pokretač najpopularnije društvene mreže na svijetu Facebooka, tijekom 2017. godine suočio se s mnogim izazovima vezanim uz način poslovanja njegove tvrtke. Čini se da je, kako sada stvari stoje, iz borbe s raznim vladama, administracijama i samim korisnicima izašao kao pobjednik.

Prošlogodišnja najava Marka Zuckerberga da će korisnici Facebooka ubuduće gledati manje oglasa nekom bi se moglo učiniti kao jako loša ideja. Tako će uskoro oglašivači morati trošiti više novca za određeni doseg prikaza oglasa ili članaka. Svakom je logično da bi se to trebalo ozbiljno odraziti na prihode, a znamo da živimo u svijetu u kojem investitori negativno honoriraju čak i smanjeni rast, kamoli stagnaciju ili pad prihoda i profita.

Premda bi mnogi takav potez proglasili poslovno lošim, čini se kako Zuckerberg odlično osjeća trenutačni sentiment društva. Već prije otprilike godinu dana, kada je javno rekao da će rast broja korisnika i prihoda uskoro biti manji nego do tada, načeo je bolnu temu koju bi mnogi zaobišli, ali je ono što je izjavio zapravo logično. Time je stekao veći broj poklonika koji su pohvalili njegov realan i istinit pristup problematici koja je, zapravo, očita.

Slična je situacija i s govorom koji je održao studentima na Harvardu sredinom godine kada ih je potaknuo da svoje znanje i energiju u predstojećim životnim i radnim izazovima okrenu prema boljitku društva, očuvanju okoliša i liječenju bolesti. Tim je nastupom također pridobio brojne nove pristaše koji su sve glasnije počeli pričati o njegovoj socijalnoj i društvenoj osjetljivosti. Bio je to još jedan veliki plus za njegov osobni rejting, ali i za Facebook također, budući da ga mnogi izjednačavaju s tvrtkom koju je pokrenuo.

I njegov posljednji istup, u kojem je najavio manje oglasa na Facebooku, nije nerealan, unatoč činjenici da bi, gledano isključivo s ekonomskog aspekta, to značilo manje prihode. Zuckerberg je taj potez pojasnio činjenicom da su plaćeni oglasi počeli dominirati 'news feedom' (što je apsolutna istina) te da takva društvena mreža smanjuje socijalnu interakciju korisnika. To je bio još jedan iskren istup koji će se zasigurno pozitivno odraziti na broj i vjernost korisnika i koji će, posljedično gledano, osigurati i vjernost oglašivača.

Bilo da je riječ o iskrenoj empatiji ili tek određenom spinu jedne od najutjecajnijih osoba na Zemlji, Zuckerberg je sve spomenute probleme riješio elegantno pritom podižući rejting i sebi i Facebooku. Već sada se još uvijek mladi poduzetnik pokazao kao vrstan diplomat koji se s izazovima i traženjem odobravanja među 'običnim ljudima' nosi u maniri još jednog poznatog IT milijardera, Billa Gatesa. Dapače, ne bismo bili iznenađeni da kroz nekoliko godina, nastavi li ovako kvalitetno raditi na promociji svojih stavova (ili "stavova", ne želimo donositi sud o tome), Zuckerberg poželi biti prvi čovjek SAD-a. A ako je to Trump uspio učiniti, onda bez ikakvih problema to može i Zuckerberg.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA …  CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.