Znanje i konkurentnost u znanju ključni za investicije

Znanje i konkurentnost u znanju ključni za investicije

Ove ćemo godine na WinDaysima ugostiti 127 vodećih predavača iz Hrvatske i svijeta, a Microsoft WinDays13 Business održat će se, tradicionalno, posljednja dva dana konferencije, 25. i 26. travnja. Naglasak ćemo staviti na podizanje konkurentnosti radne snage, stvaranje novih radnih mjesta i ubrzan rast domaćeg gospodarstva u cilju što uspješnije integracije u europsko i globalno gospodarstvo.

Vjerujem da ćemo onda imati i pravu osobu s kojom možemo prokomentirati izazove u podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i kako dalje: zvijezda konferencije svakako je Stephane Garelli, profesor na International Institute for Management Development (IMD) i autor Godišnjaka svjetske konkurentnosti.

Doznat ćemo zašto je Hrvatska 57. od 59 zemalja na listi Godišnjaka i što možemo učiniti da napredujemo na listi, koju koristi i Nacionalno vijeće za konkurentnost. Kroz predavanje će istaknuti kako digitalna proizvodnja utječe na konkurentnost i što Hrvatska treba učiniti da krene putem razvoja. I zato sam ono što možemo nazvati 'šećer na kraju' konferencije jer profesor Garelli gostuje u petak s finalnim predavanjem, istaknuo upravo na početku teksta.

Također, u pripremi konferencije kao misao vodilja nametnula nam se četvrta industrijska revolucija i činjenica da tehnologija nezaustavljivo mijenja način promišljanja i poslovanja. Pritom je važno obratiti pažnju na automatizaciju procesa u proizvodnji te robotima koji zauzimaju sve važnije mjestu u tom procesu. Broj robota u svijetu se svake godine povećava čak za 30 posto, a zbog toga se proizvodnja seli natrag u zapadne zemlje jer više nije u fokusu jeftina radnja snaga.

Znanje i konkurentnost u znanju su ključ za današnje i buduće investicije. Ekonomski i tehnološki analitičari predviđaju da će do kraja 21. stoljeća upravo zbog automatizacije nestati 70 posto današnjih zanimanja. Najbolji stručnjaci iz pojedinih područja pokušat će na WinDaysima otkriti gdje je u svemu tome Hrvatska i kako da stvaramo proizvode visoke tehnološke vrijednosti, koji se mogu nametnuti u svijetu.

Profesor Tamim Asfour s Karlsruhe Institute of Technology pružit će pogled u svjetske trendove inteligentnih cyborg menadžera. Nedavno je profesor Asfour izjavio kako se moć robotike već vidi u proizvodnji u kojoj precizni, brzi i spretni roboti imaju važnu ulogu u proizvodnim procesima, bilo da u njima sudjeluju sami ili s ljudima te je u tim procesima robot već uvelike zamijenio čovjeka. S druge strane, profesor Bojan Jerbić s FSB-a uvest će nas u novo doba robotike u Hrvatskoj i govorit će o primjeni u praksi.

U Hrvatskoj postoje primjeri tvrtki koje su odlučile modernizirati proizvodnju i učiniti je konkurentom na svjetskom tržištu. Predavanje će dati odgovor na pitanje gdje i kako automatizaciju uključiti u hrvatsku proizvodnju i primijeniti je na strateške grane. Također, moći ćemo čuti i o 3D pisačima i njihovoj mogućoj primjeni u Hrvatskoj kroz iskustva profesora Andreja Avseca s Veleučilišta Karlovac.

Naime, prednost 3D pisača je što proizvodnja više ne treba biti u velikim serijama da bi bila isplativa, a s vremenom će i cijena tehnologija biti sve pristupačnija malim i srednjim poduzetnicima. Kroz prezentaciju će se prikazati kako ih mogu iskoristiti mali i srednji poduzetnici te gdje je i kako u Hrvatskoj ta tehnologija već našla primjenu.

Četvrtak poslijepodne bit će usmjeren na aplikacije i koji su svjetski trendovi u području razvoja aplikacija, o čemu će govoriti Tim O'Brien iz Microsofta te pojasniti kako on vidi zašto će u budućnosti poslovni procesi biti nezamislivi bez njih. Tim dolazi iz centrale Microsofta u Redmondu gdje radi kao generalni menadžer Platform Strategy grupe u Developer&Platform Evangelism odjelu.

Izravno je uključen u razvoj Microsoftovih proizvoda i rješenja u računalnom oblaku od 2005. godine, te surađuje s direktorima tehničkih i poslovnih odjela na razvoju strategija povezanih s platformama usluga i aplikacija, uključujući Windows Azure platformu i Microsoft Online Services. S više od 20 godina iskustva u radu u IT industriji, siguran da će nam dati dobar uvid koji su trendovi i što nas čeka u bliskoj budućnosti. Naravno, ništa bez hrvatskih primjera i viđenja stvarnosti, pa će program upotpuniti i domaća predavanja.

Petak smo usmjerili na fatalnu vezu znanosti i biznisa. Naime, samo suradnjom znanstvene zajednice i biznisa stvara se tehnološki napredna zajednica i konkurentno gospodarstvo. Najveće i najnaprednije svjetske ekonomije odavno su razvile institucije koje potiču i pomažu tu suradnju. Vodeća sveučilišta u Europi i svijetu u suradnji s tvrtkama stvaraju inovacije koje ulaze u serijsku proizvodnju. Što je potrebno promijeniti, kako potaknuti veću suradnju znanosti i biznisa? Koja je uloga države? Panel u petak pokušat će dati odgovore na ta pitanja, a jedan od najpoznatijih i najpopularnijih hrvatskih znanstvenika, Ivan Đikić, sigurno će u svom predavanju ukazati na određene naglaske.

Također, o novim tehnologijama i inovacijama prodiskutirat ćemo s profesoricom Silvijom Gradečak s čuvenog MIT-a koja će pojasniti moguću suradnju znanosti i gospodarstva. No, prije toga čut ćemo ponovno Hrvatsku stvarnost u inovacijama i industriji: Ministarstvo gospodarstva predstavit će ključne strategijske odrednice u kojima će Hrvatska država tražiti gospodarski razvoj, a ta strategija će odrediti ulaganja i razvoj određenih gospodarskih područja.

Stvara li Hrvatska poduzetnike i zaposlenike budućnosti? Imamo li inovacijsku i industrijsku strategiju? To su samo neka od pitanja o kojima ćemo raspraviti u petak, koji će biti „udarni dan“ ovogodišnje poslovne konferencije. Da ne ostane sve na pukim pričama, želimo na ovogodišnjim WinDaysima potaknuti stvaranje strateškog okvira, kojeg bi zajedničkim snagama donijeli gospodarstvenici, akademska zajednica i predstavnici vlasti. A rezultate toga ćemo krajem godine provjeriti na zasebnom događanju.

 

 

* O  autoru: Hrvoje Kapetanović, direktor WinDays13 Business konferencije

Još iz kategorije

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

15.01.2019. komentiraj

Prije pet godina, a godinu nakon pokretanja portala razmišljao sam o pokretanju TV emisije koja će na sasvim drugi način pratiti ICT tržište, domaće i svjetsko, biti dodatak na portalu i tako je nastao ICTbusiness TV. Trebala je ova kolumna izaći početkom veljače kada bude točno pet godina od prve TV emisije, koja je na IPTV platformama, na lokalnim TV postajama u Hrvatskoj i regiji, trebala je to biti prigodničarska i slavljenička kolumna. I 110 emisija s CES-a u Las Vegasu. A bit će zapravo tužna, ali opet slavljenička – jer otišao je Željko Keserović Kes čovjek i prijatelj bez kojeg te emisije kakva je danas sigurno ne bi bilo.

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

08.01.2019. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da je zainteresirana javnost imala i te kako priliku proučiti i komentirati jedan od najvažnijih kurikula: „Učiti kako učiti“. Tako smo došli opet na područje edukacije. Po uistinu mizernom broju komentara na ovaj važni dokument se ponovno istaknula potreba za edukacijom: u ovom slučaju kako bi opća i stručna javnost kroz obrazovni sustav bila osposobljena i motivirana za građansko djelovanje. Očito je da sada to nije tako jer bi inače bilo više komentara i komentatora na „Nacrt Odluke o donošenju kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“

KOMENTAR: Prvi put na čelu HT-a je stranac

KOMENTAR: Prvi put na čelu HT-a je stranac

03.01.2019. komentiraj

Sredinom prosinca najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom objavio je kako nakon više od pet godina kompaniju napušta sadašnji predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Davor Tomašković. Nakon Ivice Mudrinića koji je tu funkciju obavljao prije njega i na tome mjestu proveo vrijeme privatizacije i prodaje udjela Deutsche Telekomu kao strateškom partneru i provevši IPO (inicijalnu javnu ponudu dionica) ovo je sada prvi put da na čelo HT-a dolazi stranac. Naime, Davora Tomaškovića naslijedit će Grk Konstantinos Nempis koji na to mjesto dolazi iz grčkog telekom operatera OTE-a.