Zašto mobitelima odjednom treba poseban AI procesor?

Zašto mobitelima odjednom treba poseban AI procesor?

Foto: Apple

Virtualni asistenti svakako su tehnološki korak naprijed po pitanju softvera u pametnim telefonima ove godine, a slobodno se u istom smjeru može reći da su AI procesori tehnološki korak naprijed po pitanju hardvera u pametnim telefonima ove godine. I proizvođači to itekako guraju prema naprijed.

Primjerice, Appleov posljednji SoC (System on a Chip) jest A11 Bionic, a specifičan je po svom novom AI Neural Engineu. Huawei također nije promatrao po strani pa je u Kirin 970 uvrstio Neural Processin Unit (NPU), a nadolazeći Mate 10 reklamira kao istinski AI pametni telefon. Samsung pak ponešto kasni i uvrstit će AI čip u Exynos nove generacije.

Ipak, ispred svih njih je američki Qualcomm, lider na tržištu mobilnih procesora. Još prije nekoliko generacija ostavio je prostor za tehnologiju koja s ovom godinom doživljava procvat, što znači da se gledalo unaprijed i dobro prognoziralo. A ne miruje se ni izvan sfere pametnih telefona, phableta ili tableta jer Intel i Nvidia također rade na procesorskim rješenjima koja uključuju umjetnu inteligenciju.

Većinom, razlozi za ove novitete postoje jer uređaji brže procesuiraju podatke, bolje određuju lokacije pa, primjerice, aplikacije kao Maps bolje rade. Asistenti su pametniji i nude bolje odgovore na razna pitanja, ali ono što je najznačajnije jest procesuiranje glasovnih naredbi, prepoznavanje otiska prstiju, oka, lica... Dakle, uz bolji AI dolaze i sigurniji uređaji, kao i brži te efikasniji jer troše manje energije.

Ipak, iako kompanije sve to reklamiraju kao umjetni mozak ili sposobnost "stroja" da razmišlja stvar, istina je da nismo još ni blizu takve stvarnosti. Ne postoji improvizacija, ne postoji razmišljanje koje oponaša čovjeka. Ovdje je riječ o boljem procesuiranju i analizi podataka, na temelju čega se može bolje predviđati rezultat.

Stoga, iako taj "AI" predznak zapravo ne odgovara istini jer umjetne inteligencije kao takve nemamo, uistinu je sjajno vidjeti silna poboljšanja na ovom planu, koja u konačnici donose korist svim uključenim stranama...

Još iz kategorije

INOVACIJA …  i kako je odbiti

INOVACIJA … i kako je odbiti

13.07.2018. komentiraj

Ne, ovo nije pogreška u naslovu! Stvarno se mislilo „odbiti“, a ne a „dobiti“! To je tema koju smo u raznim instancama vidjeli u više članaka u ovoj kolumni. Od recentnih katastrofalnih promašaja tipa Kodak („digitalna kamera bi nam uništila postojeći posao!“), do prastarih izjava kojima se odbijala inovacija (''Lord Kelvin, Predsjednik The Royal Society, 1895: ''Nemogući su strojevi za letenje teži od zraka.).

INOVACIJA …  i individualni „case study“

INOVACIJA … i individualni „case study“

03.07.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da se alternativne izvore financijske i druge potpore inovatorima mora smatrati „nužnim zlom“ jednostavno zato, jer inovaciji nedostaje institucionalna potpora. Tako imamo start-up-ove zato, jer je „golu“ ideju nemoguće prodati. Štoviše, ne može je se niti provesti na način da bi je netko čak i BESPLATNO prihvatio za realizaciju. Svatko tko nešto izmisli, „osuđen“ je i na „egzekuciju“: osnivanje tvrtke, papirologiju zaštite intelektualnog vlasništva, pribavljanje resursa, uspostavu proizvodnje, marketing, te konačno osiguranje tržišnog uspjeha proizvoda nastalog na osnovi inovativne ideje.

INOVACIJA …  i potpora razvoju

INOVACIJA … i potpora razvoju

27.06.2018. komentiraj

Prije prikaza konkretnog slučaja razvoja inovativne ideje potrebno je malo pojasniti kakav je eko-sustav potpora istraživanju i razvoju. Za potrebe financiranja razvoja imamo čak i specijaliziranu banku – EBRD. U ranijoj kolumni INOVACIJA … i poslovni anđeli je prikazano kako je poslovna politika te banke financiranje „samo“ poslovnih poduhvata u visokom stadiju implementacije Na postavljeno pitanje potpore jednoj inovativnoj ideji, za koju je načinjeno istraživanje, prijavljen patent, objavljen preliminarni znanstveni rad i načinjen funkcionirajući prototip, off-record odgovor je bio negativan („To nije područje investiranja za EBRD – daleko prerani stadij razvoja proizvoda. Srdačan pozdrav,...“).