Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Foto: DepositPhotos

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

Dakle, nije dovoljno što Linux bazira svoje postojanje na "otvorenosti" i nudi sve na dlanu korisnicima, bez da traži novac za operativni sustav ili softver, kao i uz činjenicu da sve što korisniku treba jest online, u takozvanim "distrosima".

Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, operativnog sustava, raznih alata, ali i svega što treba za videoigre, no svejedno mase okreću interes prema Windowsu 10 ispred Linuxa.

Ujedno, iako računala danas sama po sebi najčešće imaju sve što nam treba, pa nije potrebno za drivere odlaziti u "distro", svejedno postoje usluge koje su odlične same po sebi i izdvajaju Linux. Koji zbog toga ima određen broj korisnika, no nedovoljan da bi se nadmetao s Microsoftom.

Primjerice, Linux distrosi kompatibilni su s doslovno tisućama igara namijenjenih isključivo za Windows operativne sustave pa s te strane korisnici nemaju nikakvih problema ako žele igrati nešto s Epica, Origina ili Blizzarda. No, problemi za Linux nisu u samim igrama.

Problem je u tome što gameri žele imati najbolje moguće iskustvo, a mogu ga imati samo u Windows ekosustavu - cjelovitom. Linux nudi sjajne zamjene, alternative, kompatibilnost na zavidnom nivou i sve što dolazi s tim, no svejedno nije riječ o cjelovitom i originalnom proizvodu.

Potpuni "paket" nije identičan jer "gamerske" grafičke kartice i procesori namijenjeni su za Windows operativne sustave, što znači da Linux ne izvlači maksimum iz njih pa ni iskustvo nije maksimalno. Proizvođači to moraju promijeniti pa tretirati Linux na adekvatan način. Jer, dok je sadržaj kralj, ekosustav je kraljevstvo...

Još iz kategorije

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

06.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa ne jenjava i svjetske ekonomije to itekako osjete. Naravno, automatski to osjećaju i poslovne organizacije, što njihove lidere uči kako se prilagoditi na najbolji mogući način. Čini se, rad od osam do 16 sati ili od devet do 17 sati (više) nije odgovor.

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

04.01.2021. komentiraj

Ovih posljednjih dana svjedoci smo katastrofalnih potresa u Hrvatskoj. No svjesni smo da to nisu jedini potresi koji muče Hrvatsku, koja muku muči sa ekonomijom i preživljavanjem.

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

29.12.2020. komentiraj

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.