Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Foto: DepositPhotos

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

Dakle, nije dovoljno što Linux bazira svoje postojanje na "otvorenosti" i nudi sve na dlanu korisnicima, bez da traži novac za operativni sustav ili softver, kao i uz činjenicu da sve što korisniku treba jest online, u takozvanim "distrosima".

Tamo će se pronaći sve najnovije verzije softvera, operativnog sustava, raznih alata, ali i svega što treba za videoigre, no svejedno mase okreću interes prema Windowsu 10 ispred Linuxa.

Ujedno, iako računala danas sama po sebi najčešće imaju sve što nam treba, pa nije potrebno za drivere odlaziti u "distro", svejedno postoje usluge koje su odlične same po sebi i izdvajaju Linux. Koji zbog toga ima određen broj korisnika, no nedovoljan da bi se nadmetao s Microsoftom.

Primjerice, Linux distrosi kompatibilni su s doslovno tisućama igara namijenjenih isključivo za Windows operativne sustave pa s te strane korisnici nemaju nikakvih problema ako žele igrati nešto s Epica, Origina ili Blizzarda. No, problemi za Linux nisu u samim igrama.

Problem je u tome što gameri žele imati najbolje moguće iskustvo, a mogu ga imati samo u Windows ekosustavu - cjelovitom. Linux nudi sjajne zamjene, alternative, kompatibilnost na zavidnom nivou i sve što dolazi s tim, no svejedno nije riječ o cjelovitom i originalnom proizvodu.

Potpuni "paket" nije identičan jer "gamerske" grafičke kartice i procesori namijenjeni su za Windows operativne sustave, što znači da Linux ne izvlači maksimum iz njih pa ni iskustvo nije maksimalno. Proizvođači to moraju promijeniti pa tretirati Linux na adekvatan način. Jer, dok je sadržaj kralj, ekosustav je kraljevstvo...

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.