Zašto je budžet uvijek veći?

Zašto je budžet uvijek veći?

Foto: Dražen Tomić

Moje dosadašnje iskustvo pokazalo je da krajem godine IT tvrtke imaju i po nekoliko puta više posla nego tijekom ostatka te iste godine. Da li je to zbog stare kineske tradicije ulaska u novu godinu bez dugova? Možda naručitelji usluga pritišću IT tvrtke kako bi projekte završili prije kraja godine iz nekog praznovjerja, možda je to zato što je eto nekako logično kao "deadline" odabrati "do kraja 2013." ili jednostavno zato što informatičari žele mirno spavati na nadolazećem skijanju. Možda, ali ipak je većinom slučajeva razlog u tome što istovremeno treba raditi na tekućim projektima i pod hitno odraditi nebrojene sitne poslove ugovorene prvenstveno kako bi se prije kraja budžetske godine potrošio ostatak IT budžeta jer... što bi se dogodilo kad neki direktor IT-a ne bi potrošio odobreni mu budžet do zadnje kune?

Neiskusni bi diplomant ekonomskog fakulteta pomislio da je u doba kad je Hrvatsku kriza bacila na koljena uštedjeti višak iz odobrenog budžeta dobro za sve. Posebno ako je budžet o kojem pričamo financiran iz državnog. Ili se možda na našim fakultetima uči drugačije? S obzirom na (barem po mom iskustvu) više desetljetnu praksu ubrzanog pražnjenja budžeta u prosincu, bilo bi za očekivati da je ova pojava uočena, znanstveno istražena i dokumentirana. Možda na ekonomskom a možda i na medicinskom fakultetu jer nisam baš siguran radi li se o ekonomskom ili psihološkom fenomenu. No analizirajmo.

Hektolitri kave popivene s profesionalnim KAM-ovima (Key Account Managerima, odnosno IT prodavačima) rezultirali su opetovanim pretresanjem navedene teme, pa u nastavku iznosim neke zaključke s kava koji se dakle ne temelje na znanstvenim istraživanjima, a svi likovi, institucije i organizacije u nastavku se spominju isključivo hipotetski. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna.

Dakle, kao direktor IT-a velike tvrtke ili tijela državne uprave dužni ste planirati godišnje troškove i investicije te za svoj plan dobiti odobrenje nadležne uprave i uz to pripadajuće novce - budžet. Što je vaš budžet veći, više vas vole - svi. KAM-ovi obožavaju IT direktore s velikim budžetima, a ako je vaš dovoljno velik, svoje ćete potrebe dogovarati direktno s direktorima IT tvrtki - a isto tako i potrebe svojih tvrtki ;-).

Iznos odobrenog budžeta je direktno proporcionalan ugledu koji IT direktor i njegov sektor uživaju u očima uprave. S većim budžetom možete imati više djelatnika u IT-u pa time biti i veći šef. Više djelatnika stvarat će veće troškove, oprema koju kupite trebati održavanje i tako troškovi IT-a rastu... a s njima raste i direktor IT-a.

Kad se budžet na kraju godine ne bi potrošio do kraja, uprava bi stekla dojam da je IT-u odobrila previše novca. Da paradoks bude veći, direktor IT-a bi trebao upravi objasniti zašto je do toga došlo. Mogao bi ispasti loš menadžer koji loše planira troškove pa bi uprava morala donijeti jednu od dvije moguće odluke - obje loše za našeg izmišljenog direktora IT-a. Smjena zbog nesposobnosti (trošenja?!) ili smanjenje budžeta u sljedećoj godini, pa posljedično i ugleda IT direktora i informatike u cjelini.

Nije popularno stati na stranu optuženoga, no pitam se kako bih se ja postavio u njegovoj situaciji. Da li je kriv loš direktor IT-a ili sustav koji se na takav način odnosi prema budžetiranju?

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.