Za bolji rad i s manje stresa resetirajte operativni sustav jednom godišnje

Za bolji rad i s manje stresa resetirajte operativni sustav jednom godišnje

Foto: DepositPhotos

Postavljanje računala na tvorničke postavke ili jednostavnije rečeno resetiranje, jedno je od najmoćnijih oružja koje korisnik ima u svom arsenalu. Pritom nije bitno radi li se o Windows, macOS ili Chrome OS operativnom sustavu jer resetiranje će učiniti svoje i vratiti računalo u stanje kao što je bilo ono kad se prvi put našao u vašim rukama.

Naravno, bit će "lakši" za sve bugove, poteškoće i probleme s kojima se susretao kroz rad. I sva sreća pa su Microsoft, Apple i Google uvelike olakšali postupak "reseta", što ćemo zorno prikazati u nastavku teksta.

Windows

Da biste resetirali računalo s najnovijim Windows operativnim sustavom, potrebno je otići u Settings, izabrati "Update & Security and Recovery", kliknuti na "Get started" unutar Reset this PC. Na sljedećem koraku Windows nudi izbrisati apsolutno sve ili ostaviti osobne datoteke. Najbolje je izbrisati sve, a sve što vam treba sačuvati na drugi način. Kad izaberete što želite, kliknite na Reset.

macOS

Resetirati MacBook poprilično je jednostavno, ali svejedno treba više koraka no za Windows računala. Dakle, najprije treba ponovno pokrenuti Mac i potom pritisnuti Cmd+R dok se računalo "podiže". To vas vodi na macOS Utilities ekran. Na njemu se bira Reinstall macOS, ali najbolje je u njemu izbrisati sve pa doslovno krenuti ispočetka. Stoga, idite na Disk Utility i izbrišite sve driveove s "Data" labelima. Nakon toga odaberite Macintosh HD i kliknite "erase".

Chrome OS

Dobra je vijest što se ovaj operativni sustav uvelike bazira na cloudu pa je sve i pohranjeno u njemu. Stoga, vjerojatno nije potrebno resetirati Chromebook, ali ako baš netko želi, to može jako jednostavno - klikom na Ctrl+Alt+Shift+R, zatim klik na Restart, zatim na Powerwash i na kraju Continue. I to je to!

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.