Za bolji rad i s manje stresa resetirajte operativni sustav jednom godišnje

Za bolji rad i s manje stresa resetirajte operativni sustav jednom godišnje

Foto: DepositPhotos

Postavljanje računala na tvorničke postavke ili jednostavnije rečeno resetiranje, jedno je od najmoćnijih oružja koje korisnik ima u svom arsenalu. Pritom nije bitno radi li se o Windows, macOS ili Chrome OS operativnom sustavu jer resetiranje će učiniti svoje i vratiti računalo u stanje kao što je bilo ono kad se prvi put našao u vašim rukama.

Naravno, bit će "lakši" za sve bugove, poteškoće i probleme s kojima se susretao kroz rad. I sva sreća pa su Microsoft, Apple i Google uvelike olakšali postupak "reseta", što ćemo zorno prikazati u nastavku teksta.

Windows

Da biste resetirali računalo s najnovijim Windows operativnim sustavom, potrebno je otići u Settings, izabrati "Update & Security and Recovery", kliknuti na "Get started" unutar Reset this PC. Na sljedećem koraku Windows nudi izbrisati apsolutno sve ili ostaviti osobne datoteke. Najbolje je izbrisati sve, a sve što vam treba sačuvati na drugi način. Kad izaberete što želite, kliknite na Reset.

macOS

Resetirati MacBook poprilično je jednostavno, ali svejedno treba više koraka no za Windows računala. Dakle, najprije treba ponovno pokrenuti Mac i potom pritisnuti Cmd+R dok se računalo "podiže". To vas vodi na macOS Utilities ekran. Na njemu se bira Reinstall macOS, ali najbolje je u njemu izbrisati sve pa doslovno krenuti ispočetka. Stoga, idite na Disk Utility i izbrišite sve driveove s "Data" labelima. Nakon toga odaberite Macintosh HD i kliknite "erase".

Chrome OS

Dobra je vijest što se ovaj operativni sustav uvelike bazira na cloudu pa je sve i pohranjeno u njemu. Stoga, vjerojatno nije potrebno resetirati Chromebook, ali ako baš netko želi, to može jako jednostavno - klikom na Ctrl+Alt+Shift+R, zatim klik na Restart, zatim na Powerwash i na kraju Continue. I to je to!

Još iz kategorije

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

06.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa ne jenjava i svjetske ekonomije to itekako osjete. Naravno, automatski to osjećaju i poslovne organizacije, što njihove lidere uči kako se prilagoditi na najbolji mogući način. Čini se, rad od osam do 16 sati ili od devet do 17 sati (više) nije odgovor.

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

04.01.2021. komentiraj

Ovih posljednjih dana svjedoci smo katastrofalnih potresa u Hrvatskoj. No svjesni smo da to nisu jedini potresi koji muče Hrvatsku, koja muku muči sa ekonomijom i preživljavanjem.

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

29.12.2020. komentiraj

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.