Vrijeme poplava, informatičko društvo, optika i kaznene prijave

Vrijeme poplava, informatičko društvo, optika i kaznene prijave

Mnogi će se zapitati kakve veze imaju poplave kojih smo ovih dana svjedoci i informatičko društvo. Imaju itekakve jer dokazuju u kakvom društvu živimo. Informatika je kao poplava kod nas, dođe i prođe i ništa se ne dogodi ili tek vrlo malo. Informatika ne može bez ljudi, koji će koristiti usluge, koji će implementirati usluge, koji će „proizvoditi“ nove usluge. Možda malo grubo, ali često činjenično iznimno točno. Uspješan primjer informatizacije je fiskalizacija, provedena druga faza, smišljena, provedena i izvršena – na svima razina – od poslovne do informatičke.

Vratimo se poplavama s početka priče. Kanali se ne održavaju kao niti nasipi. Svi prebacuju odgovornost sa sebe na druge. Kada je prije gotovo dvije i pol godine zbog probijanja nasipa na tri mjesta kod Velike Gorice bilo poplavljeno mnogo kuća, neki tvrde da je i nasip namjerno miniran kako bi se spasili Zagreb i Sisak jer odteretni kanal Sava Odra Sava nije bio pušten na vrijeme, a retencija Lonjsko polje još manje. Kanal je bio „zatvoren“ zbog HDZ-ovih jezera, ilegalnog šljunčarenja i vađenja za potrebe gradnje autoceste. Tamo kod motela Plitvice i dalje su ta jezera u kanalu vidljiva, velike četverokutne rupe.

Tada je svima bilo jasno da se nekoga trebalo žrtvovati, ali da se zaboravilo obavijestiti ljude prema kojima nezaustavljivo juri vodeni val iz tri rupe dužine gotovo 100 m i visine 9 m, to je jasan propust zbog kojeg su podnesene kaznene prijave koje se još uvijek provjeravaju. Mnogi odgovorni sjede i na gradskim i na županijskim pozicijama i danas. Ali kaznene prijave neće nestati, sigurno neće.

„Nažalost“ zahvaljujući informatizaciji postoje dokazi tko je sve i kada govorio, tko je priznao da se pogriješilo, javno, na TV-u, na sjednici Vlade i nikome ništa. kaže jedan moj prijatelj, kojeg vrijeme Googla i Facebooka nije „napalo“ jer je već u godinama kada Internet nije jedina preokupacija. Hvala Bogu na Google i Faceu podaci su još gore i sve se vidi. Neće nestati, ako su neki možda pomislili da hoće.

I da, tu dolazimo do informatizacije tijela državne uprave, e-matica i e-registara u elektronskom obliku, na koje se još uvijek čeka,, koje se još uvijek stvara. Jer to je kao poplava priča se o tome već deset godina i nikome ništa.

Očito je da će se to sada napokon i dogoditi, pa neće biti potrebno juriti od ureda do ureda i skupljati papire, dobro je to samo neka zaživi što prije. Treba informatizirati dodatno i bolnice, javni sektor očekuje rasplet državnog natječaja za nabavku Microsoft licence koji je trenutno u žalbenom postupku.

Državna optika koja treba dodatno potaknuti informatičko društvo kreće polako, neće to biti kao su neki mislili optika do svake kuće, ali bit će bolje nego sada, ne mnogo ali bolje. Ipak telekom operateri morat će sami uskočiti u taj vlak. A da ima zainteresiranih dokazuje i objava na stranicama Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) da je Amis Telekom odlučio se graditi optiku u Zagrebu i objavio namjeru gradnje svjetlovodne distribucijske mreže na području naselja Siget i Trnsko u Zagrebu. I upravu tu dolazimo do problema, svi bi telekomi gradili po gradovima, a teško da će u ruralnim područjima. Amis će izgraditi samo mrežu na području od 0,4 četvorna kilometra i time pokriti 6331 građanina i oko 3803 stambenih, poslovnih i drugih objekata.

HT je također najavio da će omogućiti korištenje optičke infrastrukture tamo gdje je dostupna, predstavljeni su posebni paketi. Dakle optika kreće s mrtve točke. Pritom se čeka konačan rasplet s Optima Telekomom, prihvaćanje i provođenje predstečajnog postupka, promjene vlasništva. S druge strane Metronet i H1 Telekom polako u pozadini rade na novim uslugama, koje se očekuju uskoro. Vipnet također gura preko B.Neta nove usluge u triple play segmentu, a sam kreće s novim objedinjenim cloud uslugama.

Još iz kategorije

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

Kontroliranje naoružanja pogonjenog umjetnom inteligencijom vjerojatno je nemoguće

25.04.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija sve se češće veže uz naoružanje, ali teško je ignorirati činjenicu da bi situacija mogla otići u potpuno krivom smjeru pa svijet zadesi prijetnja daleko veća no što je bila ona u vrijeme “zveckanja” nuklearnim oružjem.

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

24.04.2019. komentiraj

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

MONTESQUIE (O duhu zakona)

MONTESQUIE (O duhu zakona)

23.04.2019. komentiraj

„Zviždač“ je popularan naziv za osobu koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kojima svjedoči. U javnosti je možda najviše kontroverze u posljednjih nekoliko godina, izazvao slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena koji je učinio dostupnima javnosti dokumente iz kojih su vidljive mjere nadzora diljem svijeta putem softvera koje su razvile američke obavještajne službe.