USB-C bi trebala biti utičnica budućnosti

USB-C bi trebala biti utičnica budućnosti

Foto: Pixabay

Kad se pojavio 2014., USB-C trebao je biti rješenje svih problema, univerzalni način za povezivanje uređaja, ali i način na koji se oni napajaju. Nažalost, pet godina kasnije, prilagodba kaska i to je šteta jer USB-C bi trebao biti sve to.

Ipak, inženjerski problemi su ono što koči napredak. Jer, USB-C je još uvijek preskup, dodatni silicij košta. Osim toga, potrebno je zaštititi uređaj od te dodatne energije koju USB-C donosi, potreban je i MOSFET koji uključuje i isključuje električnu energiju, potrebne su dodatne komponente koje reguliraju tu energiju, a tu je i brzina koju treba implementirati na adekvatan način, kako ne bi imala prepreke... Istovremeno, USB-C za proizvođače ima njih previše pa ga izbjegavaju koliko mogu.

Velika je to šteta jer USB-C donosi toliko poboljšanja. Prije svega treba spomenuti da se godišnje prodaje oko četiri milijarde USB priključaka, ali svi ti priključci daleko su po brzinama i jednostavnosti onoga što nudi USB Type-C, predstavljen Već na prvi pogled uočljiva je bitna razlika po pitanju brzine, ali i to da se može priključiti na uređaj s obje strane, ne samo s jednom kao što je dosad bio slučaj.

Time se "izbrisala" potreba za USB Type-B (i Micro-B, popularniji kao micro-USB) koji je uz USB Type-A (dosad standardni USB na svim uređajima) služio kao "most" između dvaju uređaja. Dakle, s vremenom će nestati i potreba za USB Type-A priključkom koji svi znamo kako izgleda, ali zasad i USB-C neizostavno dolazi na način da je na drugom kraju USB Type-A. Samo, sad je već pitanje kad će to "s vremenom" početi uistinu vrijediti.

Također, ono što USB nudi jest mogućnost prijenosa podataka brzinom od pet do deset Gbps jer je kompatibilan s USB 3.1. Veličine je 8,4mm x 2,6mm, što znači da nije toliko manji od trenutnog USB 2.0. Dapače, ima 12 konektora sa svake strane i upravo zato su tolike prednosti na njegovoj strani.

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.