USB-C bi trebala biti utičnica budućnosti

USB-C bi trebala biti utičnica budućnosti

Foto: Pixabay

Kad se pojavio 2014., USB-C trebao je biti rješenje svih problema, univerzalni način za povezivanje uređaja, ali i način na koji se oni napajaju. Nažalost, pet godina kasnije, prilagodba kaska i to je šteta jer USB-C bi trebao biti sve to.

Ipak, inženjerski problemi su ono što koči napredak. Jer, USB-C je još uvijek preskup, dodatni silicij košta. Osim toga, potrebno je zaštititi uređaj od te dodatne energije koju USB-C donosi, potreban je i MOSFET koji uključuje i isključuje električnu energiju, potrebne su dodatne komponente koje reguliraju tu energiju, a tu je i brzina koju treba implementirati na adekvatan način, kako ne bi imala prepreke... Istovremeno, USB-C za proizvođače ima njih previše pa ga izbjegavaju koliko mogu.

Velika je to šteta jer USB-C donosi toliko poboljšanja. Prije svega treba spomenuti da se godišnje prodaje oko četiri milijarde USB priključaka, ali svi ti priključci daleko su po brzinama i jednostavnosti onoga što nudi USB Type-C, predstavljen Već na prvi pogled uočljiva je bitna razlika po pitanju brzine, ali i to da se može priključiti na uređaj s obje strane, ne samo s jednom kao što je dosad bio slučaj.

Time se "izbrisala" potreba za USB Type-B (i Micro-B, popularniji kao micro-USB) koji je uz USB Type-A (dosad standardni USB na svim uređajima) služio kao "most" između dvaju uređaja. Dakle, s vremenom će nestati i potreba za USB Type-A priključkom koji svi znamo kako izgleda, ali zasad i USB-C neizostavno dolazi na način da je na drugom kraju USB Type-A. Samo, sad je već pitanje kad će to "s vremenom" početi uistinu vrijediti.

Također, ono što USB nudi jest mogućnost prijenosa podataka brzinom od pet do deset Gbps jer je kompatibilan s USB 3.1. Veličine je 8,4mm x 2,6mm, što znači da nije toliko manji od trenutnog USB 2.0. Dapače, ima 12 konektora sa svake strane i upravo zato su tolike prednosti na njegovoj strani.

Još iz kategorije

Ukidanje lajkova i zašto nam je to u redu

Ukidanje lajkova i zašto nam je to u redu

04.12.2019. komentiraj

Instagram je nedavno objavio da ulazi u testnu fazu ukidanja 'lajkova' u SAD-u. Osam drugih država bez ‘lajkova’ je već preko šest mjeseci i sada se proces širi zbog pojačanog nadzora s ciljem smanjivanja pritiska na mlade, stavljajući u fokus komunikaciju i ostvarivanje kontakata umjesto popularnosti. CEO Instagrama Adam Mosseri je za Buzzfeed News izjavio kako se nada da će ukidanje ‘lajkova’ potaknuti ugodniju atmosferu i okruženje u kojem će se ljudi moći opuštenije izražavati. No, sasvim je jasno kako ovo nije odluka nastala iz altruizma.

Iza svake uspješne žene stoji – muškarac

Iza svake uspješne žene stoji – muškarac

29.11.2019. komentiraj

One su obrazovane, pametne, zgodne i vrlo sposobne u poslu. Vode urede, skupove i ljude, organiziraju događanja i donose velike profite, a zovu ih kašmir mafija zbog velike moći u tzv.muškom poslovnom svijetu.

Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

28.11.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija napreduje svakog dana i zato troši sve više računalne moći da bi se “utrenirala”, no sukladno s tim troši i nikad više novca da bi se održavala te u konačnici postajala naprednija. Zato se postavlja logično pitanje o tome proživljava li umjetna inteligencija zlatne trenutke ili dolazi nova “zima”...