Umire li HDD?

Umire li HDD?

Foto: Fotolia

Pohrana podataka posljednjih se deset godina okrenula prema SSD (solid state drive) tehnologiji jer je brža no ona što nudi hard disk drive (HDD), ali s obzirom na famu o podosta vešim cijenama novije tehnologije, HDD se još uvijek ne miče s tržišta pa samim time ima relevantnost kad se radi o pohrani podataka.

Ipak, analitičari prognoziraju da bi uskoro ipak situacija mogla biti promijenjena te da će HDD ubrzano početi nestajati s tržišta, dok potpuno ne iščezne do kraja idućeg desetljeća. Bar što se tiče poslovnom segmenta. Konkretnije, razlog za to jest trenutni prijelaz sa Serial ATA (SATA) na NVM Express (NVMe) sučelje, koje omogućava pet puta bolje performanse i samim time pretvara SSD u još bolji izbor.

Vratimo se sad na uvod i detalj o fami da su cijene više... Naime, SanDisk je načinio istraživanje koje potvrđuje da je za flash bazirane sustave danas jeftinije koristiti SSD no HDD tehnologiju, što uvelike mijenja na stvari. I nije to jedino istraživanje koje sugerira da bi HDD uskoro mogao doći svome kraju.

Nidec je 2018. otkrio financijske detalje i načinio prognozu za 2020., prema kojoj se vidi da će dogodine biti isporučeno dvostruko manje HDD diskova no 2014. I ne samo to, Statista u prognozi navodi da će 2021. biti godina u kojoj će SSD po prvi put premašiti HDD. Konkretnije, bit će to 360 milijuna u odnosu na 330 milijuna HDD diskova.

Zapravo se ovaj, za HDD negativni trend, počeo događati 2016., kad su se ljudi okrenuli streaming uslugama kao Netflix pa prestali snimati video sadržaj na diskove jer su ga mogli pregledavati kad su željeli, na raznim uređajima. Samim time, diskovi su prestali služiti kao uređaji za pohranu i SSD je počeo preuzimati primat zbog brzine koju nudi.

Također, u ovom se trenutku može kupiti 500GB SSD, pa čak i 2TB SSD, za otprilike 300 do 400 kuna, što je prije samo nekoliko godina djelovalo nestvarno. Naravno, kupovina se mora obaviti online jer naše trgovine još uvijek precjenjuju SSD.

Na kraju, narednih pet do deset godina ne treba brinuti za HDD, neće iščeznuti. Jer, njegove mogućnosti po pitanju kapaciteta još uvijek su primamljive stotinama milijuna uređaja diljem svijeta...

Još iz kategorije

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

06.06.2020. komentiraj

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.