Trebamo li više plaćati antivirusnu zaštitu?

Trebamo li više plaćati antivirusnu zaštitu?

Foto: Fotolia

Microsoft je vrlo vjerojatno uspio pobijediti konkurenciju na tržištu antivirusnih alata za njegov Windows 10 operativni sustav i korisnici se mogu opustiti te prestati plaćati za antivirusnu zaštitu.

Tako pompozan uvod im pokriće, Windows Defender je napredovao do te mjere da pruža potpunu zaštitu, rezultati su mu na sto posto prema AV-Testu i to znači da konkurencija nema što ponuditi, a da Defender nema sam. I izniman je to uspjeh za Microsoft, koji je još u prosincu 2013. na istom testiranju, ali za Windows 8.1, bio uvjerljivo posljednji po pitanju zaštite koje pruža korisnicima.

Konkretnije, uz Defender su pri testiranju u rujnu maksimalni učinak imali samo F-Secure SAFE 17, Kaspersky Internet Security 19.0 i Norton Security 22.17. S obzirom da Defender dolazi s Windows 10 u paketu, jasno da je idealan i logično prvi izbor korisnicima. Koji, naravno, neće samo tako imati povjerenja u Microsoftov alat, trebat će proći neko vrijeme prije no što se odreknu dodatne zaštite, na koju su navikli kroz sve ove godine.

Pripremao je Microsoft ovakvu situaciju od 29. srpnja 2015., kad se na tržištu pojavio Windows 10, no nikako nije uspio pronaći dobitnu formulu, do kraja prošle godine, kad su uvedeni dodatni noviteti u način zaštite, potpomognuti umjetnom inteligencijom. Ili, u prijevodu, Microsoft je napokon počeo ulagati dodatni novac i napore u zaštitu, željan pune kontrole mad svojim softverom.

Dakako, sve ovo ne znači da se i treba odreći "drugog sloja" zaštite, ali postoji dovoljno besplatnih rješenja koja će zadovoljiti sve potrebe. Vrijedi još jednom ponoviti, nema smisla plaćati za antivirusnu zaštitu jer Defender, ali i besplatna rješenja kao ona koju nude Kaspersky, AVG, Avira, Avast ili BitDefender, obavljaju posao u potpunosti.

Sve u svemu, na kraju se može zaključiti da će u novo desetljeće Microsoft ući s jednom potpuno različitom reputacijom od one s kojom je zakoračio u ovo desetljeće. Sjetimo se samo katastrofalne zaštite koju je pružao, Internet Explorera, Windows 8/8.1, vrludanja oko Windows Phone...

Još iz kategorije

Ukidanje lajkova i zašto nam je to u redu

Ukidanje lajkova i zašto nam je to u redu

04.12.2019. komentiraj

Instagram je nedavno objavio da ulazi u testnu fazu ukidanja 'lajkova' u SAD-u. Osam drugih država bez ‘lajkova’ je već preko šest mjeseci i sada se proces širi zbog pojačanog nadzora s ciljem smanjivanja pritiska na mlade, stavljajući u fokus komunikaciju i ostvarivanje kontakata umjesto popularnosti. CEO Instagrama Adam Mosseri je za Buzzfeed News izjavio kako se nada da će ukidanje ‘lajkova’ potaknuti ugodniju atmosferu i okruženje u kojem će se ljudi moći opuštenije izražavati. No, sasvim je jasno kako ovo nije odluka nastala iz altruizma.

Iza svake uspješne žene stoji – muškarac

Iza svake uspješne žene stoji – muškarac

29.11.2019. komentiraj

One su obrazovane, pametne, zgodne i vrlo sposobne u poslu. Vode urede, skupove i ljude, organiziraju događanja i donose velike profite, a zovu ih kašmir mafija zbog velike moći u tzv.muškom poslovnom svijetu.

Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

Umjetna inteligencija - zlatni trenutci ili pred novom zimom?

28.11.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija napreduje svakog dana i zato troši sve više računalne moći da bi se “utrenirala”, no sukladno s tim troši i nikad više novca da bi se održavala te u konačnici postajala naprednija. Zato se postavlja logično pitanje o tome proživljava li umjetna inteligencija zlatne trenutke ili dolazi nova “zima”...