Trebamo li više plaćati antivirusnu zaštitu?

Trebamo li više plaćati antivirusnu zaštitu?

Foto: Fotolia

Microsoft je vrlo vjerojatno uspio pobijediti konkurenciju na tržištu antivirusnih alata za njegov Windows 10 operativni sustav i korisnici se mogu opustiti te prestati plaćati za antivirusnu zaštitu.

Tako pompozan uvod im pokriće, Windows Defender je napredovao do te mjere da pruža potpunu zaštitu, rezultati su mu na sto posto prema AV-Testu i to znači da konkurencija nema što ponuditi, a da Defender nema sam. I izniman je to uspjeh za Microsoft, koji je još u prosincu 2013. na istom testiranju, ali za Windows 8.1, bio uvjerljivo posljednji po pitanju zaštite koje pruža korisnicima.

Konkretnije, uz Defender su pri testiranju u rujnu maksimalni učinak imali samo F-Secure SAFE 17, Kaspersky Internet Security 19.0 i Norton Security 22.17. S obzirom da Defender dolazi s Windows 10 u paketu, jasno da je idealan i logično prvi izbor korisnicima. Koji, naravno, neće samo tako imati povjerenja u Microsoftov alat, trebat će proći neko vrijeme prije no što se odreknu dodatne zaštite, na koju su navikli kroz sve ove godine.

Pripremao je Microsoft ovakvu situaciju od 29. srpnja 2015., kad se na tržištu pojavio Windows 10, no nikako nije uspio pronaći dobitnu formulu, do kraja prošle godine, kad su uvedeni dodatni noviteti u način zaštite, potpomognuti umjetnom inteligencijom. Ili, u prijevodu, Microsoft je napokon počeo ulagati dodatni novac i napore u zaštitu, željan pune kontrole mad svojim softverom.

Dakako, sve ovo ne znači da se i treba odreći "drugog sloja" zaštite, ali postoji dovoljno besplatnih rješenja koja će zadovoljiti sve potrebe. Vrijedi još jednom ponoviti, nema smisla plaćati za antivirusnu zaštitu jer Defender, ali i besplatna rješenja kao ona koju nude Kaspersky, AVG, Avira, Avast ili BitDefender, obavljaju posao u potpunosti.

Sve u svemu, na kraju se može zaključiti da će u novo desetljeće Microsoft ući s jednom potpuno različitom reputacijom od one s kojom je zakoračio u ovo desetljeće. Sjetimo se samo katastrofalne zaštite koju je pružao, Internet Explorera, Windows 8/8.1, vrludanja oko Windows Phone...

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.