Trebalo bi ovu zemlju izvući iz krize!

Trebalo bi ovu zemlju izvući iz krize!

Foto: Dražen Tomić

Da bi ova zemlja izašla iz krize potrebno je automatizirati procese državne uprave i iz upravnih procesa izbaciti namještenike TDU. Gotovo svaki upravni postupak se može prevesti u računalni program koji radi bezgrešno, nepristrano, svetkom i petkom. S druge strane, svaka mogućnost donošenja odluke od strane namještenika državne uprave unosi subjektivnost, pristranost, često nekompetentnost i uvijek sporost u procese koji bi morali biti objektivni, svima garantirati ista prava i biti u službi građana.

Automatizacijom bi se stvorio višak radnih mjesta. Potrebno je u roku od dvije godine otpustiti najmanje 30% namještenika i tako smanjiti državne rashode. Ministre i članove uprava državnih poduzeća potrebno je  birati transparentnim javnim natječajem a ne političkim imenovanjem. Onima koji stvarno doprinose učinkovitosti TDU, potrebno je osigurati plaće usklađene s visinom plaća u gospodarstvu i motivirati njihov trud i proaktivnost, ali istovremeno uvesti i osobnu odgovornost za pogreške.

Potrebno je porezne stope uskladiti s prosjekom EU, odnosno smanjiti ih i prestati stalno mijenjati porezni sustav. Potrebno je ukinuti akontaciju poreza na dobit ili po izradi završnog računa platiti zateznu kamatu na preplaćeni porez. Potrebno je pojednostaviti knjigovodstvo malim firmama s do 500k€ prometa godišnje i uvesti progresivnu stopu poreza na dobit, a tvrtke s dobiti manjom od 10k€ u potpunosti osloboditi plaćanja ovog poreza.

Tako bi se malima omogućio opstanak, perspektivnima rast, a velike motiviralo na povećanje troškova i reinvestiranje kako bi smanjili dobit.  Što se tiče stranih investicija... There's no such thing as a free lunch! Jedini razlog za investiranje je zarada. Potrebno je poticati investicije kojima će se povećati  izvoz i koje će dobit ostvarivati na stranim tržištima. Investitori koji planiraju prodavati svoje proizvode na našem tržištu pa ostvarenu dobit iznositi iz zemlje nikome ne trebaju.Sve direktne novčane poticaje za razvoj gospodarstva potrebno je ukinuti i tim novcem pokriti kratkoročni deficit u budžetu do kojeg će doći zbog smanjenja poreznih stopa.

Na taj bi se način poticaji bez kompleksnih administrativnih prepreka ravnomjerno rasporedili svim malim firmama  bez mogućnosti manipuliranja i dodjele sredstava podobnima. Firme bi se mogle koncentrirati na svoj posao umjesto da troše vrijeme na popunjavanje nebrojenih nepotrebnih obrazaca.  Porezne prijave mora svaki vlasnik male firme moći napraviti online i bez knjigovođe za pola sata.

Potrebno je u potpunosti automatizirati provedbu javne nabave tako da ponuđači ne trebaju prikupljati nikakve dokumente koji su već dostupni državnoj upravi i mogu se fokusirati na izradu kvalitetne stručne ponude. Odbacivanje ponuda radi administrativnih propusta mora postati prošlost!Potrebno je u škole već od prvog razreda uvesti informatičku pismenost (ne informatiku) kao obavezan predmet. Ne bi se učili dijelovi računala i programiranje, nego kako upotrijebiti računalo za postizanje ciljeva.

Školske knjige moramo u potpunosti izbaciti iz upotrebe. Potrebno je nastavne programe učiniti svima besplatno dostupnima preko interneta. Umjesto knjiga – laptopi. Umjesto papirnatih testova – online testovi.Potrebno je dobiti sljedeće  izbore!... sad cijeli tekst iskopirajte u Word i zamijenite „Potrebno je“ sa „Mi ćemo“ ili „[naziv stranke po izboru] će“ i pročitajte ovaj tekst ponovo. Kako sada zvuči?

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.