Treba li laptop biti stalno spojen na struju?

Treba li laptop biti stalno spojen na struju?

Foto: Antonio Jularić

Prijenosna računala na tržištu se ne izdvajaju samo po svojim performansama već i trajanju baterije, koja s vremenom gubi na svojoj moći, a postoje oni koji tvrde da je to zato što korisnici pretjeruju s tim koliko ga dugo drže na napajanju. Ima li istine u tome, otkrit ćemo u nastavku teksta.

Ukratko, donekle ima. Kad se baterija napuni na sto posto, ona se jednostavno prestane puniti, tako da je potpuno svejedno držite li vaš laptop konstantno uključen u struju ili ne. Dakle, nema straha da bi konstantno držanje laptopa na punjaču moglo na bilo koji način naštetiti bateriji. Ali...

Razlozi zašto ona ne "drži" kao u počecima je vrlo jednostavna. S vremenom svaka baterija gubi na moći i traje kraće nego u počecima, a to se zbiva najčešće nakon 500 ciklusa punih punjenja. Samim time, pametno je maknuti s vremena na vrijeme laptop s punjača, da se isprazni za više od polovice, pa ga ponovno puniti.

Logično, ako je laptop konstantno na punjaču, prije će se dostići ta brojka od 500 ciklusa i baterija će početi gubiti svoju moć, što znači da će kraće trajati. Preporuča se imati bateriju na oko 50 posto konstantno, kao i držati računalo na mjestu koje nije prevruće ili zatvoreno. Primjerice, držati upaljen laptop u ormaru ili nekoj ladici je izrazito loše. Jer, vrućina je najveći neprijatelj bateriji.

Stoga, preporuča se kupovati laptope s baterijama koje se mogu uklanjati jer ako je već laptop priključen na izvor električne energije, baterija mu nije potrebna pa je jednostavno maknite s njega i ne opterećujte je vrućinom ako radite nešto poprilično zahtjevno, što pregrijava laptop.

Na kraju, dopustiti da se laptop potpuno isprazni korisno je s vremena na vrijeme jer baterija se kalibrira i sustav prepoznaje kad je ona pri kraju. Ukoliko je baterija stalno na punjaču, može se dogoditi da sustav pokazuje kako imate još 20 posto baterije, a zapravo ste na nuli, što može biti poprilično nezgodno.

Još iz kategorije

Ne kupujte nove TV-e

Ne kupujte nove TV-e

22.01.2020. komentiraj

Razvoj televizora kao da je usporio jer sami princip onoga što ti uređaji nude jest što kvalitetnija slika, što bolji zvuk, što veći ekran, što manje odsjaja i dizajn koji se uklapa u interijer. U tom smjeru je išao i ovogodišnji CES sajam u Las Vegasu, gdje se moglo vidjeti podosta noviteta, a zaključak stručnjaka je identičan - dosadno.

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.