Treba li laptop biti stalno spojen na struju?

Treba li laptop biti stalno spojen na struju?

Foto: Antonio Jularić

Prijenosna računala na tržištu se ne izdvajaju samo po svojim performansama već i trajanju baterije, koja s vremenom gubi na svojoj moći, a postoje oni koji tvrde da je to zato što korisnici pretjeruju s tim koliko ga dugo drže na napajanju. Ima li istine u tome, otkrit ćemo u nastavku teksta.

Ukratko, donekle ima. Kad se baterija napuni na sto posto, ona se jednostavno prestane puniti, tako da je potpuno svejedno držite li vaš laptop konstantno uključen u struju ili ne. Dakle, nema straha da bi konstantno držanje laptopa na punjaču moglo na bilo koji način naštetiti bateriji. Ali...

Razlozi zašto ona ne "drži" kao u počecima je vrlo jednostavna. S vremenom svaka baterija gubi na moći i traje kraće nego u počecima, a to se zbiva najčešće nakon 500 ciklusa punih punjenja. Samim time, pametno je maknuti s vremena na vrijeme laptop s punjača, da se isprazni za više od polovice, pa ga ponovno puniti.

Logično, ako je laptop konstantno na punjaču, prije će se dostići ta brojka od 500 ciklusa i baterija će početi gubiti svoju moć, što znači da će kraće trajati. Preporuča se imati bateriju na oko 50 posto konstantno, kao i držati računalo na mjestu koje nije prevruće ili zatvoreno. Primjerice, držati upaljen laptop u ormaru ili nekoj ladici je izrazito loše. Jer, vrućina je najveći neprijatelj bateriji.

Stoga, preporuča se kupovati laptope s baterijama koje se mogu uklanjati jer ako je već laptop priključen na izvor električne energije, baterija mu nije potrebna pa je jednostavno maknite s njega i ne opterećujte je vrućinom ako radite nešto poprilično zahtjevno, što pregrijava laptop.

Na kraju, dopustiti da se laptop potpuno isprazni korisno je s vremena na vrijeme jer baterija se kalibrira i sustav prepoznaje kad je ona pri kraju. Ukoliko je baterija stalno na punjaču, može se dogoditi da sustav pokazuje kako imate još 20 posto baterije, a zapravo ste na nuli, što može biti poprilično nezgodno.

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.