Treba li IT-u Quality Assurance?

Treba li IT-u Quality Assurance?

Zapeli smo u startu. Između jezičara i primjene. Riječ je o zanimanju Quality Assurance ili osobe zadužene za osiguranje kvalitete. Tražili smo mišljenja kolega te osoba koje se u praksi bave ovim poslom. I svi su suglasni da je Quality Assurance prepoznat pojam u struci i da ga se koristi upravo u izvornom, engleskom obliku. S druge strane, razveselila nas je činjenica kako je pojam osiguranja i upravljanja kvalitetom u Hrvatskoj obrađen još 1978. godine u knjizi Kontrola kvalitete, Ive Bakije. Naime, kvaliteta proizvoda ili usluge više nije stvar izbora, već preduvjet opstanka na tržištu. Danas, mišljenja sam, više nego ikad.

Quality Assurance (QA) je sveobuhvatan pojam koji označava kontinuirani proces vrednovanja (ocjenjivanja, praćenja, jamstva, održavanja i poboljšanja) kvalitete. U IT svijetu on je važan dio kvalitetnog razvoja softvera. Sam sadržaj i opis posla ovisi od poslodavca do poslodavca ali glavno zaduženje ostaje isto: osigurati da softver koji se proizvodi bude visoke kvalitete i da krajnji korisnici tog sustava budu zadovoljni. Naime, osiguranje kvalitete softvera se nalazi među važnim procesima unutar organizacije koja promatra tržište s jedne strane i želje korisnika njezinog softvera, s druge strane. Lemax nije iznimka. Dapače, kao brzorastuća tvrtka koja intenzivno izvozi svoj proizvod diljem svijeta, osiguranje kvalitete je preduvjet našeg dugoročnog poslovanja. Ukoliko tvrtka ima QA definitivno je konačni proizvod bolji. QA nije tu da bude neki policajac koji nadgleda ostale, već da aktivno sudjeluje u razvoju, da sugerira, da zastupa interese korisnika, da bude partner developerima prilikom razvoja i dodatan par očiju koji mogu doprinijeti. I kao takav mora biti proaktivan i graditi povjerenje kroz cjelokupan ciklus. Naime, tvrtke koje mogu dati objektivne dokaze kako dosljedno proizvode kvalitetan proizvod ili uslugu imaju veću vjerojatnost komercijalno biti uspješnije. Osiguranje kvalitete uostalom identificira procesne probleme i pokreće korektivne mjere prije nego što neispravan proces može proizvesti neispravan proizvod odnosno uslugu. Stoga je važno imati učinkovitu funkciju osiguranja kvalitete koja daje menadžmentu povjerenje da su discipline upravljanja kvalitetom u organizaciji uspostavljene i djeluju. U korist svih dionika.

Quality Assurance se organizira na razne načine. Do sada se kao agilna metoda u Lemaxu pokazala SCRUM metoda pri čemu je QA dio razvojnog tima koji zajedničkim radom doprinose konačnom proizvodu – u ovom slučaju softvera.  Riječ je o metodi razvoja softvera koja se fokusira na upravljanje i menadžment iterativnog procesa umjesto na pojedine tehničke pristupe. Naravno, kao i ostale agilne metode, iterativni proces je ključ SCRUM-a, a veliku zaslugu za razvoj za ima Ken Schwaber koji je uz Jeffa Sutherlanda napisao Scrum Guide, što se smatra temeljem Scrum metode.

U Hrvatskoj osiguranje kvalitete softvera dobiva na značaju razvojem IT zajednice. Integracija upravljanja kvalitete događa se posljednjih 25 godina, ali svoju punu primjenu doživljava posljednjih godina, rastom konkurenata te snažnim izvozom softverskih proizvoda i rješenja. Upravo su naši korisnici doprinijeli činjenici razumijevanja važnosti osiguranja kvalitete, zbog čega i tim zadužen za ovaj proces kontinuirano raste. Potražnja za pojedincima koji imaju znanja i iskustva u ovom području je velika, a o njihovoj važnosti govori činjenica visine prosječne plaće, za koju smo inicirali i proveli istraživanje krajem 2018. godine. Već sada u Hrvatskoj postoji deficit kvalitetnih QA osoba, te će sustavno obrazovanje i unaprjeđenje stručnjaka biti preduvjet za popunjavanje otvorenih pozicija, ali i održivost razvoja.

 

Ivan Lalić, Voditelj IT odjela, Lemax d.o.o.

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...