Treba li IT-u Quality Assurance?

Treba li IT-u Quality Assurance?

Zapeli smo u startu. Između jezičara i primjene. Riječ je o zanimanju Quality Assurance ili osobe zadužene za osiguranje kvalitete. Tražili smo mišljenja kolega te osoba koje se u praksi bave ovim poslom. I svi su suglasni da je Quality Assurance prepoznat pojam u struci i da ga se koristi upravo u izvornom, engleskom obliku. S druge strane, razveselila nas je činjenica kako je pojam osiguranja i upravljanja kvalitetom u Hrvatskoj obrađen još 1978. godine u knjizi Kontrola kvalitete, Ive Bakije. Naime, kvaliteta proizvoda ili usluge više nije stvar izbora, već preduvjet opstanka na tržištu. Danas, mišljenja sam, više nego ikad.

Quality Assurance (QA) je sveobuhvatan pojam koji označava kontinuirani proces vrednovanja (ocjenjivanja, praćenja, jamstva, održavanja i poboljšanja) kvalitete. U IT svijetu on je važan dio kvalitetnog razvoja softvera. Sam sadržaj i opis posla ovisi od poslodavca do poslodavca ali glavno zaduženje ostaje isto: osigurati da softver koji se proizvodi bude visoke kvalitete i da krajnji korisnici tog sustava budu zadovoljni. Naime, osiguranje kvalitete softvera se nalazi među važnim procesima unutar organizacije koja promatra tržište s jedne strane i želje korisnika njezinog softvera, s druge strane. Lemax nije iznimka. Dapače, kao brzorastuća tvrtka koja intenzivno izvozi svoj proizvod diljem svijeta, osiguranje kvalitete je preduvjet našeg dugoročnog poslovanja. Ukoliko tvrtka ima QA definitivno je konačni proizvod bolji. QA nije tu da bude neki policajac koji nadgleda ostale, već da aktivno sudjeluje u razvoju, da sugerira, da zastupa interese korisnika, da bude partner developerima prilikom razvoja i dodatan par očiju koji mogu doprinijeti. I kao takav mora biti proaktivan i graditi povjerenje kroz cjelokupan ciklus. Naime, tvrtke koje mogu dati objektivne dokaze kako dosljedno proizvode kvalitetan proizvod ili uslugu imaju veću vjerojatnost komercijalno biti uspješnije. Osiguranje kvalitete uostalom identificira procesne probleme i pokreće korektivne mjere prije nego što neispravan proces može proizvesti neispravan proizvod odnosno uslugu. Stoga je važno imati učinkovitu funkciju osiguranja kvalitete koja daje menadžmentu povjerenje da su discipline upravljanja kvalitetom u organizaciji uspostavljene i djeluju. U korist svih dionika.

Quality Assurance se organizira na razne načine. Do sada se kao agilna metoda u Lemaxu pokazala SCRUM metoda pri čemu je QA dio razvojnog tima koji zajedničkim radom doprinose konačnom proizvodu – u ovom slučaju softvera.  Riječ je o metodi razvoja softvera koja se fokusira na upravljanje i menadžment iterativnog procesa umjesto na pojedine tehničke pristupe. Naravno, kao i ostale agilne metode, iterativni proces je ključ SCRUM-a, a veliku zaslugu za razvoj za ima Ken Schwaber koji je uz Jeffa Sutherlanda napisao Scrum Guide, što se smatra temeljem Scrum metode.

U Hrvatskoj osiguranje kvalitete softvera dobiva na značaju razvojem IT zajednice. Integracija upravljanja kvalitete događa se posljednjih 25 godina, ali svoju punu primjenu doživljava posljednjih godina, rastom konkurenata te snažnim izvozom softverskih proizvoda i rješenja. Upravo su naši korisnici doprinijeli činjenici razumijevanja važnosti osiguranja kvalitete, zbog čega i tim zadužen za ovaj proces kontinuirano raste. Potražnja za pojedincima koji imaju znanja i iskustva u ovom području je velika, a o njihovoj važnosti govori činjenica visine prosječne plaće, za koju smo inicirali i proveli istraživanje krajem 2018. godine. Već sada u Hrvatskoj postoji deficit kvalitetnih QA osoba, te će sustavno obrazovanje i unaprjeđenje stručnjaka biti preduvjet za popunjavanje otvorenih pozicija, ali i održivost razvoja.

 

Ivan Lalić, Voditelj IT odjela, Lemax d.o.o.

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.