Sve više korisnika diljem svijeta odbija dijeliti podatke o svojoj lokaciji s aplikacijama

Sve više korisnika diljem svijeta odbija dijeliti podatke o svojoj lokaciji s aplikacijama

Foto: DepositPhotos

Potrošači su s vremenom postali mnogo pametniji, a samim time i oprezniji, što se potvrđuje na brojnim primjerima, pa tako i na onom posljednjem. Naime, istraživanje provedeno od strane Airshipa pokazuje da korisnici sve rjeđe omogućavaju aplikacijama uvid u njihovu lokaciju. Dakle, želja za privatnosti nekako se nametnula kao prioritet.

I nije da se radi o nekom manjem istraživanju, Airship je kao uzorak imao 700 milijuna ljudi diljem svijeta. Pritom je pratio dopuštenja koja daju aplikacijama pa su rezultati više nego reprezentativni. Konkretnije, riječ je o padu od dva posto otkako je u Europskoj uniji uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR). Ne zvuči puno, ali na bazi od 700 milijuna korisnika riječ je o njih 14 milijuna, što nije za baciti.

Uostalom, da je brojka zanemariva, ne bi marketing kao sektor bio toliko pogođen uvođenjem GDPR-a. Dapače, sektor se morao prilagoditi pa su "push" notifikacije sad jedan od glavnih načina kako se obraćati korisniku. Primjerice, samo u Sjedinjenim Američkim Državama u prosjeku ih korisnik dobije 36 mjesečno, što je 18 posto više nego prije godinu dana u isto vrijeme. U Aziji pak prosječno korisnik dobije na mjesečnoj razini 57 takvih notifikacija.

Najbolje od svega jest što se korisnicima takav vid interakcije sviđa pa njih dvije trećine svojevoljno pristaje na njiohov primanje. Samim time, potreba za dijeljenjem lokacije ne postoji, korisnici sami prate što ih zanima i oni koji stoje iza njihovih aplikacija, šalju im obavijesti koje bih mogle interesirati.

Uz to, korisnicima nije narušena privatnost, niti su "meta" oglašivača u agresivnom smislu. Ne, kroz "push" notifikacije osjećaju više kontrole nad sadržajem koji primaju. Možda sve te nove navike ponukaju Google da na Androidu omogući što je Apple odavno kroz iOS. A to je da se dijeljenje lokacije ograničava isključivo tijekom rada u aplikaciji, ne i nakon toga.

Još iz kategorije

Što će sve kvantno računarstvo promijeniti u svijetu?

Što će sve kvantno računarstvo promijeniti u svijetu?

29.11.2021.

Najveće tehnološke kompanije na svijetu trude se napraviti značajniji iskorak na području kvantnog računalstva, kako bi probili postojeće granice i uvele nas u jedno potpuno drugačije računalno doba. I dok su ove želje još do prije koju godinu bile nekako namijenjene za daleku budućnost, čini se da je ona pred vratima.

Laptopi s ekranom od 16 inča su IN

Laptopi s ekranom od 16 inča su IN

27.11.2021.

Prijenosna računala s većim zaslonima dosad su bili namijenjeni prvenstveno gamerima i kreativnim profesionalcima, ali vremena se mijenjaju i vidimo situaciju u kojoj sve više proizvođača na tržište odlučuje plasirati uređaje sa 16 inča.

Start budućeg Menadžera

Start budućeg Menadžera

19.11.2021.

Iako naslov jasno sugerira potencijalni karijerni status za  novog zaposlenika, do prve prave prigode za stjecanje statusa menadžera trebat će još puno...