Sve više korisnika diljem svijeta odbija dijeliti podatke o svojoj lokaciji s aplikacijama

Sve više korisnika diljem svijeta odbija dijeliti podatke o svojoj lokaciji s aplikacijama

Foto: DepositPhotos

Potrošači su s vremenom postali mnogo pametniji, a samim time i oprezniji, što se potvrđuje na brojnim primjerima, pa tako i na onom posljednjem. Naime, istraživanje provedeno od strane Airshipa pokazuje da korisnici sve rjeđe omogućavaju aplikacijama uvid u njihovu lokaciju. Dakle, želja za privatnosti nekako se nametnula kao prioritet.

I nije da se radi o nekom manjem istraživanju, Airship je kao uzorak imao 700 milijuna ljudi diljem svijeta. Pritom je pratio dopuštenja koja daju aplikacijama pa su rezultati više nego reprezentativni. Konkretnije, riječ je o padu od dva posto otkako je u Europskoj uniji uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR). Ne zvuči puno, ali na bazi od 700 milijuna korisnika riječ je o njih 14 milijuna, što nije za baciti.

Uostalom, da je brojka zanemariva, ne bi marketing kao sektor bio toliko pogođen uvođenjem GDPR-a. Dapače, sektor se morao prilagoditi pa su "push" notifikacije sad jedan od glavnih načina kako se obraćati korisniku. Primjerice, samo u Sjedinjenim Američkim Državama u prosjeku ih korisnik dobije 36 mjesečno, što je 18 posto više nego prije godinu dana u isto vrijeme. U Aziji pak prosječno korisnik dobije na mjesečnoj razini 57 takvih notifikacija.

Najbolje od svega jest što se korisnicima takav vid interakcije sviđa pa njih dvije trećine svojevoljno pristaje na njiohov primanje. Samim time, potreba za dijeljenjem lokacije ne postoji, korisnici sami prate što ih zanima i oni koji stoje iza njihovih aplikacija, šalju im obavijesti koje bih mogle interesirati.

Uz to, korisnicima nije narušena privatnost, niti su "meta" oglašivača u agresivnom smislu. Ne, kroz "push" notifikacije osjećaju više kontrole nad sadržajem koji primaju. Možda sve te nove navike ponukaju Google da na Androidu omogući što je Apple odavno kroz iOS. A to je da se dijeljenje lokacije ograničava isključivo tijekom rada u aplikaciji, ne i nakon toga.

Još iz kategorije

Kako teorija boja utječe na vaše kupce

Kako teorija boja utječe na vaše kupce

06.04.2021.

Boje su u nama... Mnogi neće znati taj detalj, ali u marketinškom smislu boje su izrazito bitan faktor u trenucima kad potencijalni korisnik, mušterija ili kupac stvaraju dojam o brendu. Potrebno je 90 sekundi za to u prosjeku i boje su ono što ostavlja najsnažniji utisak.

Hitno se traže: zašto kompanije trebaju više buntovnika

Hitno se traže: zašto kompanije trebaju više buntovnika

05.04.2021.

Kompanije diljem svijeta moraju se kontinuirano prilagođavati u sve kraćim vremenskim intervalima. Kako bi se moglo upravljati ovom transformacijom koja može stvoriti ili uništiti kompaniju potrebna je hrabrost, otvorenost i više od svega radikalne ideje buntovnika koji prkose konvencijama i normama kako bi omogućili pravu inovaciju.

Sigurnost podatkovnih centara

Sigurnost podatkovnih centara

01.04.2021.

Računarstvo u oblaku ili popularnije nazvan Cloud i tehnologija uistinu su revolucionirali način na koji prikupljamo, obrađujemo i pohranjujemo podatke. Organizacije sve više premještaju cijelu svoju infrastrukturu u oblak, pohranjujući svoje podatke u sigurne, šifrirane podatkovne centre. To ne znači da sigurnost podataka više nije problem. Budući da podatkovni centri sadrže osjetljiv i vrijedan sadržaj, moraju biti čvrsto zaštićeni, fizički i virtualno.