Sve više korisnika diljem svijeta odbija dijeliti podatke o svojoj lokaciji s aplikacijama

Sve više korisnika diljem svijeta odbija dijeliti podatke o svojoj lokaciji s aplikacijama

Foto: DepositPhotos

Potrošači su s vremenom postali mnogo pametniji, a samim time i oprezniji, što se potvrđuje na brojnim primjerima, pa tako i na onom posljednjem. Naime, istraživanje provedeno od strane Airshipa pokazuje da korisnici sve rjeđe omogućavaju aplikacijama uvid u njihovu lokaciju. Dakle, želja za privatnosti nekako se nametnula kao prioritet.

I nije da se radi o nekom manjem istraživanju, Airship je kao uzorak imao 700 milijuna ljudi diljem svijeta. Pritom je pratio dopuštenja koja daju aplikacijama pa su rezultati više nego reprezentativni. Konkretnije, riječ je o padu od dva posto otkako je u Europskoj uniji uvedena Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR). Ne zvuči puno, ali na bazi od 700 milijuna korisnika riječ je o njih 14 milijuna, što nije za baciti.

Uostalom, da je brojka zanemariva, ne bi marketing kao sektor bio toliko pogođen uvođenjem GDPR-a. Dapače, sektor se morao prilagoditi pa su "push" notifikacije sad jedan od glavnih načina kako se obraćati korisniku. Primjerice, samo u Sjedinjenim Američkim Državama u prosjeku ih korisnik dobije 36 mjesečno, što je 18 posto više nego prije godinu dana u isto vrijeme. U Aziji pak prosječno korisnik dobije na mjesečnoj razini 57 takvih notifikacija.

Najbolje od svega jest što se korisnicima takav vid interakcije sviđa pa njih dvije trećine svojevoljno pristaje na njiohov primanje. Samim time, potreba za dijeljenjem lokacije ne postoji, korisnici sami prate što ih zanima i oni koji stoje iza njihovih aplikacija, šalju im obavijesti koje bih mogle interesirati.

Uz to, korisnicima nije narušena privatnost, niti su "meta" oglašivača u agresivnom smislu. Ne, kroz "push" notifikacije osjećaju više kontrole nad sadržajem koji primaju. Možda sve te nove navike ponukaju Google da na Androidu omogući što je Apple odavno kroz iOS. A to je da se dijeljenje lokacije ograničava isključivo tijekom rada u aplikaciji, ne i nakon toga.

Još iz kategorije

Kuharica informacijske sigurnosti

Kuharica informacijske sigurnosti

17.06.2021.

Prošlo je skoro pola godine od prošlog članka Sigurnost je kombinacija procesa, tehnologija i ljudi. Porast security konzultantskih poslova je osjetan. Najvjerojatniji je uzrok količina nemilih događaja na lokalnoj, a još više na svjetskoj razini, koja je dobila ogroman medijski prostor (koliko je to moguće pored još uvijek aktualne pandemije i njenog utjecaja na život i ekonomiju).

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

28.05.2021.

Vidjeti sebe same onako kako nas vide drugi iznimno je važno u svakom dijelu života, pa tako i onom poslovnom. Jer, na taj način lakše se znamo postaviti, lakše znamo odrediti sljedeće korake i manje griješimo. Svaki uspješni poduzetnik željet će vidjeti sebe kako ga vide i drugi bez obzira na ego koji ga možda krasi ili ne krasi.

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

26.05.2021.

Prijenosna računala su podosta napredovala, ali navika proizvođača u jednom ne baš hvalevrijednom detalju nikako da se promijeni. Riječ je o količini radne memorije koju nude, a nije zadovoljavajuća unatoč cijenama koje ne padaju.