Sukobi oko Ubera u Hrvatskoj sve češće završavaju nasiljem

Sukobi oko Ubera u Hrvatskoj sve češće završavaju nasiljem

Foto: Fotolia

Svojevrsni rat taksista i Ubera intenzivirao se posljednjih dana nakon što su 'stari' prijevoznici prošlog tjedna nakratko blokirali prometnice u okolici Dubrovnika usred turističke sezone. Nakon toga dogodio se napad na trojicu taksista koji su završili u bolnici, a taj su fizički obračun, čini se, pokrenuli građani koji se ne bave prijevozničkom djelatnošću.

Sukobi na jugu Hrvatske su nastavljeni početkom novog radnog tjedna. Dubrovačko – neretvanska policija navodi da su se u ponedjeljak sukobila dvojica vozača, no on je, srećom, ostao na međusobnoj razmjeni uvreda i udaranju po 'haubama'. Sličan incident tamošnja je policija zabilježila i početkom prošlog vikenda u okolici Dubrovnika.

Čini se kako su Dalmatinci odlučili pokazati da doista jesu temperamentni. Najviše sukoba s Uberovim vozačima događalo se proteklih tjedana u Zadru i okolici. Tako su domaći mediji krajem lipnja izvijestili da je u samo nekoliko dana fizički napadnuto deset vozača Ubera, a dvojica su zadobila teže ozljede. U svim tim napadima, kao tvrde naši mediji, radilo se o 'sačekušama' taksista.

Čini se kako u Hrvatskoj ljudi najčešće vole pokazivati agresiju na krivim mjestima. Umjesto da se vozači raznih službi udruže, jer je očito da imaju viška vremena, i zajedno prosvjeduju tražeći od vlasti da se riješe pravni nedostatci kako bi svi oni mogli raditi po zakonu i bez problema, oni pokazuju da im nije dovoljno MMA borbi vikendima na TV ekranima, nego i sami žele fizički istjerivati nekakvu pravdu.

Ovom prilikom kao autor članka ne želim isticati svoje stavove o legalnosti i nelegalnosti Ubera i opravdanosti prigovora 'starih' taksista jer mi je preko glave (da ne upotrijebim neki vulgarniji izraz) silnih internetskih rasprava u kojima nema niti trunke tolerancije ili uvažavanja tuđeg mišljenja. Neutralni promatrač rekao bi da sve one završavaju po onoj staroj doskočici da 'nije go*no, nego se pas...olakšao'. Kao što se olakšavaju mnogi sudionici tih nepotrebnih rasprava koje uglavnom sliče na one o 'ustašama i partizanima'.

U pravu su svi koji žele kvalitetnije tržište, bilo ono više ili manje regulirano. I upravo zato bi se svi koji se bave prijevozom putnika trebali udružiti u traženju odgovarajućeg zakonskog rješenja koje bi dopustilo svima da na tržištu nastupaju pod istim uvjetima. Ipak, poznavajući lokalni mentalitet s regionalnim odstupanjima vjerojatno niti to ne bi zaustavilo fizičke obračune. A jedini 'obračun' koji bi riješio probleme trebao bi se dogoditi na Markovom trgu i rezultirati barem privremenim zakonskim rješenjem problema. Jer ovo više nema smisla...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

18.07.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

INOVACIJA …  i „Design Thinking“ u praksi

INOVACIJA … i „Design Thinking“ u praksi

17.07.2018. komentiraj

U prethodnoj sam se kolumni referencirao na vrlo zanimljiva predavanja o korištenju Design Thinking metode u edukaciji, koju je održala prof. Alex Scully sa „d.school“ iz Stanforda. Za pojam inovacije je dala jedno vrlo korisno operativno pravilo,  trijadu: „no, but…“, „yes but…“ i „yes, and…“. Time se ukazuje na nužnost pozitivnog pristupa, umjesto uobičajenog hrvatskog „blaming“ (okrivljavanja) reakcije na svaki prijedlog. Takav negativistički pristup u nas je izražen i u odnosu prema inovaciji Bio sam slobodan na vrh nepoželjnog „stanja svijesti“ u reakciji na inovativnu ideju dodati i razinu „No way!“, dakle odbijanje inovacije bez suvišnih „ako i ali“.

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

16.07.2018. komentiraj

Hrvatska je druga na svijetu i to je činjenica. Željeli smo više svi mi, a pogotovo igrači na terenu. To se dobro vidjelo u suzama i tužnim licima na kraju utakmice. Međutim, sjetite se prosinca prošle godine kada smo igrali doigravanje s Grčkom, kada smo prije toga bili zaista katastrofa i kada je u to vrijeme na klupu sjeo novi izbornik Zlatko Dalić.