Što sve tehnološki giganti znaju o vama

Što sve tehnološki giganti znaju o vama

Foto: DepositPhotos

Velike tehnološke kompanije znaju puno o svima nama, u što se uvjeravamo kad god surfamo pa vidimo oglase ispred nas. Uvijek se tiču nečega o čemu smo se interesirali neposredno prije, što znači da se jako dobro prate mnogi detalji. No, koliko mi znamo o njima?

Kako bismo otkrili nešto više i dobili još pokoji uvid u to koliko te kompanije znaju o nama, pobrinula se kompanija Signs. Riječ je, naravno, o Facebooku, Appleu, Microsoftu, Googleu i Amazonu. Ili, skraćeno - FAMGA. Istovremeno, dok te kompanije o nama znaju praktički sve, mi o njima znamo jako malo.

Istraživanje je pokazalo da Facebook u minuti zarađuje 106.000 američkih dolara, barem po podacima iz 2018. U njemu je zaposleno oko 30.000 ljudi. I dok su to manje poznate informacije velikom dijelu pučanstva, ono što vi radite Facebooku nije nepoznato jer prikuplja IP adrese, geolokacije, mobilne brojeve i lokacije vaših prijatelja s te društvene mreže. Nije ni to sve, uz "geotracking" ima jako dobar uvid u mnoštvo detalja kojima se korisnik bavi dok je online. Zanimljivost je da se u SAD-u trećina razvoda objasnila uz uporabu riječi "Facebook".

Apple zarađuje oko 722 milijuna dolara dnevno, prodaje 31 Mac svake minute i oko 123.000 ljudi radi za Apple. Oko 50 posto američkih kućanstava ima barem jedan Apple proizvod. Uz podosta toga što se radi na tim proizvodima, Apple ima uvid čak i u telefonske brojeve iPhone korisnika, bez obzira što im ih omogućavaju razni operateri.

Microsoft ima više od 131.000 zaposlenih, zarađuje 12,5 milijuna dolara svakog sata, njegov Windows 10 koristi se na više od milijardu uređaja, a 20 posto internetskih korisnika obavlja pretrage preko Binga. Microsoft kroz svoj softver ima uvid u brojne aktivnosti korisnika.

Google zarađuje 4348 dolara svake sekunde, ima 85.000 zaposlenih i brojne njegove proizvode koristi više od milijardu ljudi. Dakle, to je kompanija koja možda najviše zna o svakom od nas. Android, YouTube, Maps, Gmail, Search... nešto su čemu se okrećemo svakodnevno te ostavljamo trag.

Amazon, kao posljednji u FAMGA skupini zarađuje oko 650 milijuna dolara dnevno, ima više od 560.000 zaposlenih i posjeduje 43 posto ukupnog svjetskog prometa e-trgovina.

Svaka od tih kompanija postala je toliko moćna jer posjeduje nešto vrijedno - podatke. Oni su valuta i dok smo svi skupa to shvatili postalo je kasno. Sad se zna da ništa što koristimo nije uistinu besplatno, a znamo i da tim kompanijama naša privatnost nije nimalo sveta. Zbog te novostečene svijesti, stvara se otpor i teško je za očekivati da će za nekoliko godina biti moguće tako lako pratiti ljude na sve načine. Samo, sad je stvorena prednost koja se teško može izgubiti i FAMGA skupina vjerojatno će ostati nedodirljiva i u daljoj budućnosti...

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.