Što sve tehnološki giganti znaju o vama

Što sve tehnološki giganti znaju o vama

Foto: DepositPhotos

Velike tehnološke kompanije znaju puno o svima nama, u što se uvjeravamo kad god surfamo pa vidimo oglase ispred nas. Uvijek se tiču nečega o čemu smo se interesirali neposredno prije, što znači da se jako dobro prate mnogi detalji. No, koliko mi znamo o njima?

Kako bismo otkrili nešto više i dobili još pokoji uvid u to koliko te kompanije znaju o nama, pobrinula se kompanija Signs. Riječ je, naravno, o Facebooku, Appleu, Microsoftu, Googleu i Amazonu. Ili, skraćeno - FAMGA. Istovremeno, dok te kompanije o nama znaju praktički sve, mi o njima znamo jako malo.

Istraživanje je pokazalo da Facebook u minuti zarađuje 106.000 američkih dolara, barem po podacima iz 2018. U njemu je zaposleno oko 30.000 ljudi. I dok su to manje poznate informacije velikom dijelu pučanstva, ono što vi radite Facebooku nije nepoznato jer prikuplja IP adrese, geolokacije, mobilne brojeve i lokacije vaših prijatelja s te društvene mreže. Nije ni to sve, uz "geotracking" ima jako dobar uvid u mnoštvo detalja kojima se korisnik bavi dok je online. Zanimljivost je da se u SAD-u trećina razvoda objasnila uz uporabu riječi "Facebook".

Apple zarađuje oko 722 milijuna dolara dnevno, prodaje 31 Mac svake minute i oko 123.000 ljudi radi za Apple. Oko 50 posto američkih kućanstava ima barem jedan Apple proizvod. Uz podosta toga što se radi na tim proizvodima, Apple ima uvid čak i u telefonske brojeve iPhone korisnika, bez obzira što im ih omogućavaju razni operateri.

Microsoft ima više od 131.000 zaposlenih, zarađuje 12,5 milijuna dolara svakog sata, njegov Windows 10 koristi se na više od milijardu uređaja, a 20 posto internetskih korisnika obavlja pretrage preko Binga. Microsoft kroz svoj softver ima uvid u brojne aktivnosti korisnika.

Google zarađuje 4348 dolara svake sekunde, ima 85.000 zaposlenih i brojne njegove proizvode koristi više od milijardu ljudi. Dakle, to je kompanija koja možda najviše zna o svakom od nas. Android, YouTube, Maps, Gmail, Search... nešto su čemu se okrećemo svakodnevno te ostavljamo trag.

Amazon, kao posljednji u FAMGA skupini zarađuje oko 650 milijuna dolara dnevno, ima više od 560.000 zaposlenih i posjeduje 43 posto ukupnog svjetskog prometa e-trgovina.

Svaka od tih kompanija postala je toliko moćna jer posjeduje nešto vrijedno - podatke. Oni su valuta i dok smo svi skupa to shvatili postalo je kasno. Sad se zna da ništa što koristimo nije uistinu besplatno, a znamo i da tim kompanijama naša privatnost nije nimalo sveta. Zbog te novostečene svijesti, stvara se otpor i teško je za očekivati da će za nekoliko godina biti moguće tako lako pratiti ljude na sve načine. Samo, sad je stvorena prednost koja se teško može izgubiti i FAMGA skupina vjerojatno će ostati nedodirljiva i u daljoj budućnosti...

Još iz kategorije

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

Rad od 9 do 5 je zastarjeli koncept rada

06.01.2021. komentiraj

Pandemija koronavirusa ne jenjava i svjetske ekonomije to itekako osjete. Naravno, automatski to osjećaju i poslovne organizacije, što njihove lidere uči kako se prilagoditi na najbolji mogući način. Čini se, rad od osam do 16 sati ili od devet do 17 sati (više) nije odgovor.

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

Kako živi država koja preživi nekoliko potresa

04.01.2021. komentiraj

Ovih posljednjih dana svjedoci smo katastrofalnih potresa u Hrvatskoj. No svjesni smo da to nisu jedini potresi koji muče Hrvatsku, koja muku muči sa ekonomijom i preživljavanjem.

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

29.12.2020. komentiraj

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.