Što se dogodi s vašom internet domenom kada umrete?

Što se dogodi s vašom internet domenom kada umrete?

Foto: DepositPhotos

Koliko god to željeli i koliko god nam znanstveno-fantastični filmovi to sugerirali, nećemo tako brzo moći postaviti verziju svoje svijesti u cloud nakon što umremo pa na taj način vječno živjeti. Istina je puno drugačija, surovija, ali onima koji ostaju nakon vas značajna.

Ukratko, moguće je ostaviti tragove nakon što napustimo ovaj svijet i ljudi koji nas poznaju imali bi od toga neku utjehu, olakšanje i osjećaj da ste ipak prisutni. Primjerice, ako imate web stranicu ili blog, on će nastaviti postojati sve dok domena postoji, odnosno, sve dok je financijski dio plana ispunjen.

Naravno, tu su i društvene mreže, kao i drugi tragovi vaše prisustnosti nakon što umrete. Ali, što se točno događa s vašim domenama nakon što uslijedi smrt, zanimljiviji je dio priče.

Ako niste prenijeli domenu na nekog drugog, jednostavno će prestati postojati jer poslužitelj će vas pokušati kontaktirati i tražiti da podmirite obveze pa ako to ne učinite, jednostavno će ugasiti vašu domenu. To je onaj surovi i najgori segment. Zato je najbolje unaprijed imati spremnu osobu koja će preuzeti vašu domenu u slučaju nepredviđenih situacija, posebno ukoliko je na njoj nešto značajno.

Tako nešto može se učiniti kroz oporuku, no postoje i jednostavniji načini. Vaši najbliži mogu je zadržati ako poslužitelju predoče dokaz o vašoj smrti, uz to neki vaš identifikacijski dokument i nakon nekoliko provjera, sve bi trebalo biti u redu. Možda to djeluje nepotrebno, posebno ako na domeni nije bilo ništa značajnije, niti išta što bi bilo vrijedno uspomene.

No, zato treba razmišljati pragmatično, imena domena su jako tražena, posebno ako su popularna, pa se iz tog razloga isplati čuvati ih. Primjerice, Fiona.com je prodana za 75 tisuća američkih dolara od strane onih koji su nasljedili domenu po smrti njene vlasnice. Stoga, vrijednost postoji barem u materijalnom, ako ne duhovnom smislu...

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.