Što se dogodi s vašom internet domenom kada umrete?

Što se dogodi s vašom internet domenom kada umrete?

Foto: DepositPhotos

Koliko god to željeli i koliko god nam znanstveno-fantastični filmovi to sugerirali, nećemo tako brzo moći postaviti verziju svoje svijesti u cloud nakon što umremo pa na taj način vječno živjeti. Istina je puno drugačija, surovija, ali onima koji ostaju nakon vas značajna.

Ukratko, moguće je ostaviti tragove nakon što napustimo ovaj svijet i ljudi koji nas poznaju imali bi od toga neku utjehu, olakšanje i osjećaj da ste ipak prisutni. Primjerice, ako imate web stranicu ili blog, on će nastaviti postojati sve dok domena postoji, odnosno, sve dok je financijski dio plana ispunjen.

Naravno, tu su i društvene mreže, kao i drugi tragovi vaše prisustnosti nakon što umrete. Ali, što se točno događa s vašim domenama nakon što uslijedi smrt, zanimljiviji je dio priče.

Ako niste prenijeli domenu na nekog drugog, jednostavno će prestati postojati jer poslužitelj će vas pokušati kontaktirati i tražiti da podmirite obveze pa ako to ne učinite, jednostavno će ugasiti vašu domenu. To je onaj surovi i najgori segment. Zato je najbolje unaprijed imati spremnu osobu koja će preuzeti vašu domenu u slučaju nepredviđenih situacija, posebno ukoliko je na njoj nešto značajno.

Tako nešto može se učiniti kroz oporuku, no postoje i jednostavniji načini. Vaši najbliži mogu je zadržati ako poslužitelju predoče dokaz o vašoj smrti, uz to neki vaš identifikacijski dokument i nakon nekoliko provjera, sve bi trebalo biti u redu. Možda to djeluje nepotrebno, posebno ako na domeni nije bilo ništa značajnije, niti išta što bi bilo vrijedno uspomene.

No, zato treba razmišljati pragmatično, imena domena su jako tražena, posebno ako su popularna, pa se iz tog razloga isplati čuvati ih. Primjerice, Fiona.com je prodana za 75 tisuća američkih dolara od strane onih koji su nasljedili domenu po smrti njene vlasnice. Stoga, vrijednost postoji barem u materijalnom, ako ne duhovnom smislu...

Još iz kategorije

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

Managed Cloud Solutions i podatkovni centri - tehnologije koje pobjeđuju recesiju

28.07.2020. komentiraj

Svjedoci smo jednog od najvećih ekonomskih izazova modernog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19. Potreseni su uz poslovanje i naši životi, gotovo pa nema niti jedne grane gospodarstva koja nije zahvaćena krizom u većem ili manjem obimu. Cjelokuopno tržište je u padu, a sukladno tome u padu je i tržište ICT-ja. Međutim ako pogledamo tržište cloud tehnologija i podatkovnih centara predviđa se rast u 2020-oj godini iako će taj rast biti nešto manji nego li je bio u 2019.

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

Cijene mobitela su se udvostručile u zadnjih 5 godina. Zašto?

27.07.2020. komentiraj

Cijene pametnih telefona postale su previsoke, prelaze 10.000 kuna posljednjih godina za top modele, a nekako je uobičajeno da se oni slabiji modeli “vrte” na oko 5000 kuna. Za taj se novac može kupiti sjajno računalo ili televizor, što dodatno sugerira apsurd do kojeg smo stigli.

KOMENTAR:  HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

KOMENTAR: HT nastavlja ulaganja bez obzira na krizu

24.07.2020. komentiraj

Mnogima je kriza uvijek bila prilika za izlike i smanjenja, čak i ona koja su možda prilično ishitrena. Neka od tih su zapravo skrivena iz vrlo medijski popraćenih poslovnih poteza posljednjih tjedana jer se pokazalo da je nekima dovoljno malo da se krene u negativnom smjeru. Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma usprkos tome pokazuju kako su se othrvali tom jednostavnom načinu poslovanja u kojem je najjednostavnije reći „kriza je, loše je i usporavamo ulaganja, razvoj“.