Što se dogodi s vašom internet domenom kada umrete?

Što se dogodi s vašom internet domenom kada umrete?

Foto: DepositPhotos

Koliko god to željeli i koliko god nam znanstveno-fantastični filmovi to sugerirali, nećemo tako brzo moći postaviti verziju svoje svijesti u cloud nakon što umremo pa na taj način vječno živjeti. Istina je puno drugačija, surovija, ali onima koji ostaju nakon vas značajna.

Ukratko, moguće je ostaviti tragove nakon što napustimo ovaj svijet i ljudi koji nas poznaju imali bi od toga neku utjehu, olakšanje i osjećaj da ste ipak prisutni. Primjerice, ako imate web stranicu ili blog, on će nastaviti postojati sve dok domena postoji, odnosno, sve dok je financijski dio plana ispunjen.

Naravno, tu su i društvene mreže, kao i drugi tragovi vaše prisustnosti nakon što umrete. Ali, što se točno događa s vašim domenama nakon što uslijedi smrt, zanimljiviji je dio priče.

Ako niste prenijeli domenu na nekog drugog, jednostavno će prestati postojati jer poslužitelj će vas pokušati kontaktirati i tražiti da podmirite obveze pa ako to ne učinite, jednostavno će ugasiti vašu domenu. To je onaj surovi i najgori segment. Zato je najbolje unaprijed imati spremnu osobu koja će preuzeti vašu domenu u slučaju nepredviđenih situacija, posebno ukoliko je na njoj nešto značajno.

Tako nešto može se učiniti kroz oporuku, no postoje i jednostavniji načini. Vaši najbliži mogu je zadržati ako poslužitelju predoče dokaz o vašoj smrti, uz to neki vaš identifikacijski dokument i nakon nekoliko provjera, sve bi trebalo biti u redu. Možda to djeluje nepotrebno, posebno ako na domeni nije bilo ništa značajnije, niti išta što bi bilo vrijedno uspomene.

No, zato treba razmišljati pragmatično, imena domena su jako tražena, posebno ako su popularna, pa se iz tog razloga isplati čuvati ih. Primjerice, Fiona.com je prodana za 75 tisuća američkih dolara od strane onih koji su nasljedili domenu po smrti njene vlasnice. Stoga, vrijednost postoji barem u materijalnom, ako ne duhovnom smislu...

Još iz kategorije

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

16.01.2020. komentiraj

Vremena za zaposlene i one koji aktivno traže posao su se promijenila s društvenim mrežama jer jasno je da ono što se na njima objavljuje može biti viđeno od strane osoba koje su im nadređene ili razmatraju hoće li ih zaposliti, promaknuti ili im povećati plaću. Zato je bitno i kako se osoba prikazuje na društvenim mrežama.