Što kupiti, Android TV ili Smart TV?

Što kupiti, Android TV ili Smart TV?

Foto: Antonio Jularić

Televizori su i dalje itekako bitan faktor svakog kućanstva, što ne čudi s obzirom na napredak koji bilježe po pitanju slike, zvuka, ali i mogućnosti, ponajprije softverskih. Zato je kod kupnje logično zapitati se treba li kupiti Smart TV ili Android TV. Na prvu zvuči kao da je riječ o jednoj te istoj stvari, ali nije.

Prvenstveno, Android TV jest svaki televizor s Android operativnim sustavom, koji je specijaliziran za te uređaje. S druge strane, Smart TV jest TV kojem se operativni sustav temelji na Linuxu i najčešće se pritom radi o webOS, Tizen ili HomeOS. Oba dolaze s unaprijed postavljenim aplikacijama, koje u svojoj biti i nisu previše različite. Ali...

Uz Android TV dobije se više aplikacija jer Google Play Store je moćniji od konkurencije. Uz Android TV dobije se Google Assistant, ali i Chromecast, što je više nego odlično. Na kraju, Android TV dobiva pravovremene nadopune i uvijek je u toku s onime što se događa na softverskom planu u svijetu televizora. Samim time, malo tko će reći da Smart TV ima prednost nad Android TV, barem softverski. Hardverski je druga priča.

Ako taj segment nije bitan kao onaj softverski, tad je sve jasno. Primjerice, Smart TV sve dostupne aplikacije "drži" na zajedničkom serveru u cloudu pa to dodatno usporava sami rad uređaja, kao i njegovu kontrolu, zato što se taj rad bazira na zauzetosti servera. Android TV tih problema nema.

Također, Android je specijaliziran u softverskom smislu pa proizvođači ne moraju toliko brinuti oko detalja koji se tiču samog rada uređaja, jedino što ako se odluče pristupiti Android svijetu, moraju ustupiti određenuu kontrolu Googleu. Sve isto kao u svijetu pametnih telefona...

Ali, ukratko, Android TV je logičniji i bolji izbor jer nudi više u softverskom smislu pa ako se spoji s hardverski moćnim uređajem, nemate što razmišljati...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

KOMENTAR: Najjači domaći telekom HT u procesu restrukturiranja

18.02.2020. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekom operatera HT-a pokazuju kako je kompanija pod konstantnim pritiskom tržišta i drugih dvaju operatera koji sada ciljaju kupnju Optima Telekoma kojom je HT upravljao nakon predstečajne. Prodaja Tele2 Hrvatska United grupi, koja ulazi s A1 Hrvatska u utrku za Optima Telekom obilježit će naredno telekomunikacijsko razdoblje dok se čekaju frekvencije i prva velika ulaganja u 5G mrežu.

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

Koja je razlika između licenciranog i open source softvera?

17.02.2020. komentiraj

Koristiti licencirani ili open source softver često je pitanje onih koji tek uđu u neki posao, ali i čest odgovor koji dobiju jest da se okrenuo upravo open sourceu. Zašto? Kroz nastavak teksta dat ćemo vam pet podosta konkretnih i valjanih razloga za to.

KOMENTAR: MWC se nije trebao održati pod svaku cijenu, ali to nije sajam mobitela niti novih gadgeta

KOMENTAR: MWC se nije trebao održati pod svaku cijenu, ali to nije sajam mobitela niti novih gadgeta

14.02.2020. komentiraj

Prije točno dvije godine trebala mi se dogoditi  najgora moguća stvar – otkazivanje odlaska na MWC u Barcelonu.  Nakon niza godina izvještavanja s ovog najvećeg svjetskog sajma mobilne industrije. I nije bilo riječ o korona virusu nekom tamo virusu kodnog imena COVID 19 već o mnogo prozaičnijem događanju – lomu ruke. I tada sam bio uvjeren da nikad neće doći do otkazivanja nekog ovako velikog sajma na koje uvijek idem niti MWC-a, niti CES-a, niti IFA-e, ali niti CEBIT-a.