Što kupiti, Android TV ili Smart TV?

Što kupiti, Android TV ili Smart TV?

Foto: Antonio Jularić

Televizori su i dalje itekako bitan faktor svakog kućanstva, što ne čudi s obzirom na napredak koji bilježe po pitanju slike, zvuka, ali i mogućnosti, ponajprije softverskih. Zato je kod kupnje logično zapitati se treba li kupiti Smart TV ili Android TV. Na prvu zvuči kao da je riječ o jednoj te istoj stvari, ali nije.

Prvenstveno, Android TV jest svaki televizor s Android operativnim sustavom, koji je specijaliziran za te uređaje. S druge strane, Smart TV jest TV kojem se operativni sustav temelji na Linuxu i najčešće se pritom radi o webOS, Tizen ili HomeOS. Oba dolaze s unaprijed postavljenim aplikacijama, koje u svojoj biti i nisu previše različite. Ali...

Uz Android TV dobije se više aplikacija jer Google Play Store je moćniji od konkurencije. Uz Android TV dobije se Google Assistant, ali i Chromecast, što je više nego odlično. Na kraju, Android TV dobiva pravovremene nadopune i uvijek je u toku s onime što se događa na softverskom planu u svijetu televizora. Samim time, malo tko će reći da Smart TV ima prednost nad Android TV, barem softverski. Hardverski je druga priča.

Ako taj segment nije bitan kao onaj softverski, tad je sve jasno. Primjerice, Smart TV sve dostupne aplikacije "drži" na zajedničkom serveru u cloudu pa to dodatno usporava sami rad uređaja, kao i njegovu kontrolu, zato što se taj rad bazira na zauzetosti servera. Android TV tih problema nema.

Također, Android je specijaliziran u softverskom smislu pa proizvođači ne moraju toliko brinuti oko detalja koji se tiču samog rada uređaja, jedino što ako se odluče pristupiti Android svijetu, moraju ustupiti određenuu kontrolu Googleu. Sve isto kao u svijetu pametnih telefona...

Ali, ukratko, Android TV je logičniji i bolji izbor jer nudi više u softverskom smislu pa ako se spoji s hardverski moćnim uređajem, nemate što razmišljati...

Još iz kategorije

Treba li laptop biti stalno spojen na struju?

Treba li laptop biti stalno spojen na struju?

19.11.2019. komentiraj

Prijenosna računala na tržištu se ne izdvajaju samo po svojim performansama već i trajanju baterije, koja s vremenom gubi na svojoj moći, a postoje oni koji tvrde da je to zato što korisnici pretjeruju s tim koliko ga dugo drže na napajanju. Ima li istine u tome, otkrit ćemo u nastavku teksta.

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

Borba mobilnih kamera - softver ili hardver?

15.11.2019. komentiraj

Xiaomi je na Mi Note 10 modelu pametnog telefona predstavio prvu kameru od 108 megapiksela, što je svakako impresivno na papiru, ali zasad se potvrđuje da oni koji imaju bolja softverska rješenja prikazuju bolje rezultate svojih kamera. Primjerice, u prvom redu misli se na pametne telefone iz radionice Googlea i Applea.

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

Koji SSD odabrati - NVMe ili SATA?

13.11.2019. komentiraj

Tržište ubrzano preuzimaju SSD diskovi (Solid State Drives) pa više nije pitanje treba li ih izabrati ispred HDD diskova (Hard Disk Drive) već koju vrstu SSD diska izabrati. Jer, to je zapravo podosta komplicirano pitanje zbog brojnih varijabli, ali u konačnici se sve svodi na to izabrati li NVMe (Non-Volatile Memory Express) ili SATA (Serial ATA) vrstu.