KOLUMNA - DAMIR FILIPOVIĆ

Što je sljedeće za telekom industriju?

Što je sljedeće za telekom industriju?

Europska komisija radi planove za reviziju trenutnog regulatornog okvira u području telekomunikacija (a i medija ali o tome drugom zgodom). Puno se pisalo u Briselu u posljednjih 6 mjeseci o pan-Europskim operatorima, smanjivanju ukupnog broja operatora, dodjeli radiofrekvencijskog spektra putem EU dražbi.

Međutim, to je sve ipak za sada bajka i to iz više razloga. Kao i uvijek, prvi razlog je i najvažniji a to je politika. Naime, sadašnji saziv Europske komisije kojem mandat istječe sljedeće godine jednostavno nema vremena za velike poteze s obzirom na to da je u prosjeku potrebno barem 2 godine da se usvoji zakonodavni akt u kojem je potrebno suodlučivanje Europskog parlamenta i Vijeća ministara EU.

Drugo, očito je da ključni cilj takozvane Digitalne Agende za Europu a to je brzi Internet do 2020. neće biti ostvaren kako je planirano, odnosno u trajanju mandata ove Komisije. Da podsjetim, u Digitalnoj Agendi su postavljeni ciljevi za brzi i super-brzi Internet tako da do 2020. svi Europljani imaju pristup Internetu brzine 30 Mbps i barem njih polovica pristup brzinama 100 Mbps.

U tu svrhu, Komisija je pripremila i 101 provedbenu mjeru od kojih se 8 odnosi na brzi Internet. Međutim, provedba je sasvim druga stvar, jer ovisi o "dobroj" volji (čitaj: dostupnim sredstvima) država članica da se i primijeni u praksi. Kada se pridoda kriza u telekom sektoru koja traje od 2009. godine, "nelojalna" konkurencija novih igrača čiji se poslovni model temelji na internetskim uslugama i aplikacijama a ne na vlasništvu infrastrukture (mreža) i resursa (frekvencije), tada priča postaje jasnija. Tu je Komisija podbacila iako je stvorila određene preduvjete i zapravo nije ponudila rješenja.

S obzirom na već rečenu realnost, ne treba puno očekivati prije 2015. kada će se revizija regulatornog okvira doista i početi raditi. Ipak, prije 2020. godine nije realno očekivati da će se nešto veliko dogoditi. Jedina mogućnost su konsolidacije između operatora ali s obzirom na njihovu trenutnu financijsku situaciju te razinu izloženosti regulaciji, ne zvuči da bi moglo polučiti neke ozbiljnije rezultate.

E, sad, gdje je tu Hrvatska? Industrija kleca, ni najveći više ne mogu "sakriti" utjecaj krize a o manjim igračima i da ne govorimo, situacija ne daje optimizma a država traži sve više i nameće nove obveze. Regulator priča o "višku" sredstava u iznosu svojeg godišnjeg proračuna iako je po zakonu osnovan kao neprofitna udruga (a usput prema Europskim direktivama ne smije tražiti veće naknade od stvarno potrebnih za financiranje svojeg rada).

Tu definitivno treba krenuti prvo s time da se država (i regulator) skinu s grbače industrije i pusti operatore da dišu. Realno, kao mala zemlja, ako ti isti operatori ne izgrade infrastrukturu, neće nitko i nemojmo se zavaravati s EU fondovima. Oni mogu pomoći ali bi bilo bolje da se tu država fokusira na financiranje mreže za vlastite potrebe i ne ulazi u komercijalne aranžmane. Regulator bi trebao smanjiti svoje naknade i "uravnotežiti" proračun i to pod hitno te više nikada ne ostvarivati "viškove". A operatori, kada im se skinu nameti trebaju razmišljati o ulaganjima. Da, ostaje jedan mali detalj a to je kako se provodi regulacija, ali o tome nekom drugom zgodom.