Što će sve kvantno računarstvo promijeniti u svijetu?

Što će sve kvantno računarstvo promijeniti u svijetu?
DepositPhotos

Najveće tehnološke kompanije na svijetu trude se napraviti značajniji iskorak na području kvantnog računalstva, kako bi probili postojeće granice i uvele nas u jedno potpuno drugačije računalno doba. I dok su ove želje još do prije koju godinu bile nekako namijenjene za daleku budućnost, čini se da je ona pred vratima.

Napredak po pitanju kvantnog računalstva trebao bi se zbiti već do 2025. i to je dovoljno vremena da se pronađe alternativa kriptiranju podataka kao njihovoj zaštiti. Dakle, vrijeme je polako pronaći nove metode zaštite, koje će biti neprobojne ili teško probojne za ta napredna računala i sustave budućnosti.

Razlog za tako nešto leži u silnoj moći kvantnih računala. Primjerice, probijanje kriptiranih podataka kod današnjih bi računala trajalo milijarde godina, bez obzira na moć koju posjeduju, a kvantnim bi računalima trebao djelić sekunde. Takav podatak jasno govori o tome koliko su moćna i koliki napredak će uslijediti njihovim dolaskom. I na području kriptovaluta, ali o tome drugom prilikom.

A što ona mogu donijeti?

Mogu pomoći u otkrivanju novih lijekova za trenutno neizlječive bolesti jer, primjerice, aktualnim računalima bi za modeliranje molekole sa samo 70 atoma trealo 13 milijardi godina.

Iako nije od tolikog značaja, mogu pomoći u kreiranju boljih baterija od onih koje imamo trenutno.

Bolje, odnosno preciznije, će predviđati vremenske (ne)prilike i zato će se biti lakše prilagoditi onome što slijedi.

Trgovanje dionicama... Naravno, kvantno računalstvo će se koristiti i u smislu ostvarenja financijske koristi, zbog čega se kompanije kao JP Morgan, Goldman Sachs i Wells Fargo uključuju u istraživanja ovog područja tehnologije i čekaju prve rezultate.

Računala bi zahvaljujući kvantnom računalstvu mogla napokon shvatiti kako procesuirati jezik i samim time uistinu komunicirati s ljudima.

Kvantna računala bi pomogla riješiti "problem putujućeg trgovca". U toj imaginarnoj situaciji, koja se preslikava u stvarnost poslovanja mnogih velikih kompanija, trgovac dobiva listu gradova koje mora obići. Na njoj je i udaljenost između njih, što znači da mora pronaći najidealniju rutu, koja štedi vrijeme i novac. No, sa svakim novim gradom, stvara se više kombinacija i u konačnici se dolazi do problema. ExxonMobil, primjerice, ima 50.000 brodova vrijednih 14 bilijuna dolara i mora pronaći najbolje načine kojima bi njihovo putovanje bilo učinkovitije. Zasad to ne može na adekvatan način,

Također, kvantna računala pomogla bi u smanjenju zagušenosti prometa, što je trenutni problem gradova diljem svijeta. Uz moć koju posjeduju, uvijek bi znala kako optimizirati promet da zagušenost bude na minimumu.

Dakle, postoji cijeli niz korisnih segmenata koja će se poboljšati kad ova nova tehnologija ugleda svjetlo dana.

Inače, kvantna su računala različita od ostalih računala kao što su DNK računala i tradicionalna računala zasnovana na tranzistorima, iako su ulimativno i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optička računala koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih valova, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računala.

Kod klasičnih računala postoje dva stanja - 0 ili 1. Kvantna računala mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove "qubits" i nitko do tima australskih znanstvenika koje vodi Andrew Dzurak to nisu uspjeli. Također, kod klasičnh računala podaci se mogu šifrirati u "gornjem" ili "donjem" smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese.