Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Foto: DepositPhotos

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.

Kao prije 14 godina, kad je NAND postao jeftiniji nego DRAM pa samim time "pomeo" sve pred sobom. Kompanije kao Fusion-IO i SanDisk počele su nudili flash bazirane kartice s performansama kao diskovi vrijedni milijun američkih dolara u to vrijeme. Samo, cijena tih flash kartica bila je otprilike jedan posto cijene tih diskova.

Istovremeno, USB stickovi su u povijest postavili floppy i CD-ROM. Ne odmah, ali kraj je bio neminovan kako su cijene padale, a padale su uistinu brzo iz godine u godinu. Ali, nismo još uvijek dočekali nešto tako za NAND, koji unatoč prednostima ima i previše mana pa se zato konstantno gledaju načini kako ga zamijeniti.

Kroz svoj znanstveni rad "Nadolazeće memorije pronalaze svoj smjer" (Emerging Memories Find Their Direction) Tom Couglin pokušao je odgovoriti na pitanja o tome koje su trenutne alternative za NAND i koje od njih bi mogle ući na komercijalno tržište.

Ali, prije svega, zašto zamijeniti NAND? Odgovori kao ograničen životni vijek, block-only adresiranje, sporo ispisivanje podataka potpuno su dovoljni za današnje vrijeme i jasno je da treba nešto po tom pitanju poboljšati. A trenutno se to pokušava s raznim vrstama memorija kao - Phase Change Memory (PCM), Resistance RAM (ReRAM), Ferroelectric RAM (FRAM), Magnetic RAM (MRAM), Spin Transfer Torque MRAM (STT MRAM) i Carbon Nanotube Memory (NRAM). Većinom su još uvijek specijalizirane i skupe. Ili u razvoju. Dakle, daleko od komercijalnog tržišta, no u procesu su dolaska na njega.

Kao, primjerice, 3D XPoint PCM memorija od strane Microna i Intela, koja ima bolju izdržljivost, performanse i gustoću no NAND, ali je još uvijek sporija no DRAM. Intel ju je predstavio 2017., a proizvodnja i isporuke NVDIMM Optane proizvoda krenula je 2019. Ipak, Optane je još uvijek skuplji nego NAND i samim time ima preveliku prepreku.

Zaključno, iako Optane ima svijetlu budućnosti, Couglin predviđa da će u ovom desetljeću ReRAM preuzeti tržište. Detaljnije analizu pogledajte OVDJE.

Još iz kategorije

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

Zašto Linux kao operativni sustav ne dominira na desktop PC-ima?

08.06.2022.

Linux je besplatan i otvoren operativni sustav, koji je kreiran prije više od 30 godina, ali je njegova popularnost počela iznimno rasti tek unazad desetak godina. Uvjetno rečeno jer čini tek 2,35 posto udjela na tržištu.

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

Kibernetička sigurnost: Što je SBOM i zašto se kompanije sve više njime bave

07.06.2022.

U vrijeme kada korporacije i države trebaju odgovoriti na sve više opasnosti iz softverskog lanca opskrbe, sve važnije postaje imati kvalitetni SBOM.

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

Video igre su audiovizualna djelatnost i vrlo su jasno regulirane

23.05.2022.

Gaming industrija, odnosno industrija video igara (PC igre, mobilne igre, igre na konzolama i browser/social network igre) jedna je od najbrže rastućih industrija čija vrijednost prelazi brojku od 100 milijardi dolara. Time ova nova industrija premašuje globalnu filmsku i glazbenu industriju, a pametni uređaji unijeli su veliku promjenu u razvoj gaminga i učinili ga omiljenom zabavom za sve, bez obzira na godine.