Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Što bi u budućnosti moglo zamijeniti NAND flash?

Foto: DepositPhotos

Unatoč uspjehu, NAND flash pobjeđuje samo zato jer još uvijek ne postoji ništa bolje. Ali, to bi se uskoro moglo promijeniti i tržište vezano uz memoriju samim time doživjelo bi velike promjene.

Kao prije 14 godina, kad je NAND postao jeftiniji nego DRAM pa samim time "pomeo" sve pred sobom. Kompanije kao Fusion-IO i SanDisk počele su nudili flash bazirane kartice s performansama kao diskovi vrijedni milijun američkih dolara u to vrijeme. Samo, cijena tih flash kartica bila je otprilike jedan posto cijene tih diskova.

Istovremeno, USB stickovi su u povijest postavili floppy i CD-ROM. Ne odmah, ali kraj je bio neminovan kako su cijene padale, a padale su uistinu brzo iz godine u godinu. Ali, nismo još uvijek dočekali nešto tako za NAND, koji unatoč prednostima ima i previše mana pa se zato konstantno gledaju načini kako ga zamijeniti.

Kroz svoj znanstveni rad "Nadolazeće memorije pronalaze svoj smjer" (Emerging Memories Find Their Direction) Tom Couglin pokušao je odgovoriti na pitanja o tome koje su trenutne alternative za NAND i koje od njih bi mogle ući na komercijalno tržište.

Ali, prije svega, zašto zamijeniti NAND? Odgovori kao ograničen životni vijek, block-only adresiranje, sporo ispisivanje podataka potpuno su dovoljni za današnje vrijeme i jasno je da treba nešto po tom pitanju poboljšati. A trenutno se to pokušava s raznim vrstama memorija kao - Phase Change Memory (PCM), Resistance RAM (ReRAM), Ferroelectric RAM (FRAM), Magnetic RAM (MRAM), Spin Transfer Torque MRAM (STT MRAM) i Carbon Nanotube Memory (NRAM). Većinom su još uvijek specijalizirane i skupe. Ili u razvoju. Dakle, daleko od komercijalnog tržišta, no u procesu su dolaska na njega.

Kao, primjerice, 3D XPoint PCM memorija od strane Microna i Intela, koja ima bolju izdržljivost, performanse i gustoću no NAND, ali je još uvijek sporija no DRAM. Intel ju je predstavio 2017., a proizvodnja i isporuke NVDIMM Optane proizvoda krenula je 2019. Ipak, Optane je još uvijek skuplji nego NAND i samim time ima preveliku prepreku.

Zaključno, iako Optane ima svijetlu budućnosti, Couglin predviđa da će u ovom desetljeću ReRAM preuzeti tržište. Detaljnije analizu pogledajte OVDJE.

Još iz kategorije

Kuharica informacijske sigurnosti

Kuharica informacijske sigurnosti

17.06.2021.

Prošlo je skoro pola godine od prošlog članka Sigurnost je kombinacija procesa, tehnologija i ljudi. Porast security konzultantskih poslova je osjetan. Najvjerojatniji je uzrok količina nemilih događaja na lokalnoj, a još više na svjetskoj razini, koja je dobila ogroman medijski prostor (koliko je to moguće pored još uvijek aktualne pandemije i njenog utjecaja na život i ekonomiju).

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

28.05.2021.

Vidjeti sebe same onako kako nas vide drugi iznimno je važno u svakom dijelu života, pa tako i onom poslovnom. Jer, na taj način lakše se znamo postaviti, lakše znamo odrediti sljedeće korake i manje griješimo. Svaki uspješni poduzetnik željet će vidjeti sebe kako ga vide i drugi bez obzira na ego koji ga možda krasi ili ne krasi.

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

U skupim laptopima više nije prihvatljivo samo 8GB RAM

26.05.2021.

Prijenosna računala su podosta napredovala, ali navika proizvođača u jednom ne baš hvalevrijednom detalju nikako da se promijeni. Riječ je o količini radne memorije koju nude, a nije zadovoljavajuća unatoč cijenama koje ne padaju.