Startup za odrasle - Mujo, uplati listić!

Startup za odrasle - Mujo, uplati listić!

Foto: Dražen Tomić

BDP predstavlja ukupnu vrijednost svih proizvoda i usluga proizvedenih i pruženih u toku godine u nekoj zemlji. Hrvatski BDP se kreće oko 43 milijarde eura, no stvarnu veličinu tog iznosa običnom je čovjeku teško dočarati. Za 47 godina, svaki će Hrvat stvoriti po 500.000 EUR nove vrijednosti. Hrvatska će tako stvoriti vrijednost Apple-a, Google-a, Microsoft-a, Oracle-a, Facebook-a, Amazon-a, IBM-a i Intel-a zajedno.  Ukupno, 2 trilijuna EUR! Upravo to je iznos portfelja privatnih investicija kojim upravlja najveći svjetski upravitelj privatnih portfelja – švicarska UBS banka koja je uvrstila našu malu tvrtku među regionalne finaliste svog Future of Finance Challenge – globalnog takmičenja za titulu IT rješenja koje će promijeniti svijet financijskog poslovanja.  Kako se tu našla hrvatska tvrtka?

Vrata se otvaraju samo onima koji pokucaju

Cilj je ovakvih takmičenja privući što veći broj inovativnih kompanija, odabrati one najbolje i prezentirati ih potencijalnim investitorima. Zbog toga im je u interesu osigurati što veći broj kvalitetnih prijava pa se prijaviti uglavnom možete preko weba. Upravo tako smo i mi učinili, ne nadajući se previše. Unijeli smo podatke o firmi, opisali karakteristike proizvoda koji smo razvili i razloge iz kojih smatramo da je eto baš naš proizvod bolji od njemu sličnih. Uskoro je stigla obavijest da smo odabrani među 15 regionalnih finalista kojima je pružena prilika (i plaćen trošak) prezentiranja na regionalnom finalu u Zurichu.  Nismo koristili usluge vanjskih konzultanata, nismo imali nikakvu vezu. Jednostavno smo popunili prijavnicu. Čini se da smo je popunili prilično dobro pa možda ne bi bilo loše malo više napisati o tome što je važno kod predstavljanja investitorima.

Malo podigni letvicu

Ideja za proizvod kojim konkuriramo na ovom takmičenju nastala je na temelju prepoznavanja poslovnih potreba i mogućnosti telekomunikacijske i financijske industrije i pripadajućih regulativa. Prije upuštanja u razvoj, znali smo točno kome naš proizvod treba, kakve karakteristike mora imati i kako ćemo ga prodati. Na projektiranje i razvoj smo utrošili pola milijuna kuna i gotovo dvije godine tijekom kojih smo prijavili nekoliko patenata u području enkripcije i autentikacije, da bi na kraju imali sustav koji elektroničkim putem dostavlja PIN platne kartice. Ništa posebno reklo bi se. Naš sustav samo pruža nešto veću razinu sigurnosti, nešto bolje korisničko iskustvo, nešto više načina dostave, nešto kraću i jednostavniju implementaciju i nešto nižu cijenu od konkurencije. Njegova je prava vrijednost u tome što direktno smanjuje već postojeće troškove i povećava prihode svojim korisnicima. Nastao je sinergijom vrlo specifičnih znanja i iskustava bez kojih bi njegov razvoj bio vrlo težak, spor i skup. Time smo podigli letvicu i potencijalnu konkurenciju sveli na one koji raspolažu vrlo specifičnom kombinacijom kompetencija. Rješenja problema s kojima smo se susretali u razvoju smo patentirali i time se dodatno zaštitili.

6 P za investitora

Imati dobar proizvod ne znači imati dobar biznis.  Ovo je 6 pitanja na koje investitor želi znati odgovore. Budu li vaši dobri, našli ste investitora.

Proposition: Objasnite zašto je vaš proizvod za potencijalno tržište neodoljiv.

Pioneering: Objasnite što je to kod vašeg proizvoda drugačije i bolje.

Potential: Jasno odredite tko vam je kupac i koliki je tržišni potencijal.

Practical: Objasnite koliko je vaš proizvod praktičan za implementaciju, i kako to vidi vaše tržište.

Plan: Jasnim opisom svojih poslovnih i tehnoloških razvojnih planova dokažite da znate što radite.

Proposer: Objasnite zašto smatrate da ste baš vi i vaš tim sposobni te planove realizirati.

Neophodno je razumjeti da je investitoru cilj zaraditi. Njega u pravilu ne zanima što radite. Investitor raspolaže viškom sredstava koja želi oploditi, a za to je spreman ući u određeni rizik. Očekivana dobit investitora je tim veća što je rizik u koji ulazi veći.

Zašto smo rekli ne, seed investicijama

Zbog velikog rizika u koji seed investitor ulazi u početnoj fazi projekta, a to je on faza kada još niste 100% sigurni u odgovore na 6 P-itanja, takav će investitor s punim pravom, očekivati vrlo veliki povrat svoje investicije. U pravilu, Seed investitor očekuje duplu zaradu u roku od dvije do tri godine i rijetko je zainteresiran za dugoročno ulaganje. Idealan scenarij za takvog investitora je da za 25k – 50k USD kupi veliki udio u vašoj firmi, a nakon toga vam pomogne u pripremi firme za prodaju,  te što brže i što više pri tom zaradi. Tim novcem u pravilu ne možete napraviti mnogo i takve su investicije prvenstveno namijenjene dokazivanju ostvarivosti vaše ideje. Ako ikako možete sami financirati razvoj i doći do održivog poslovanja, zaobiđite ovaj krug investicija. Mi jesmo. Veliki suvlasnik koji ima drugačije ciljeve za vašu firmu od vas samih, može biti izvor frustracija i raspada cijele ideje.

Investiranje je biznis

Kako bi u što kraćem vremenu mogli ocijeniti što više startupova, seed investitori u pravilu rade s akceleratorima i raznim organizacijama specijaliziranim da vaš startup zapakiraju u kutijicu, stave mu mašnicu i postave ga na pokretnu traku s koje investitori biraju one njima zanimljive. Nevjerojatan je broj ovakvih startupova u svijetu, a istaknuti se među njima je gotovo nemoguće. Ako ste se već sposobni istaknuti, možda je bolje učiniti to tamo gdje možete dobiti ono što vam zaista treba.

Prvo raščistite sa sobom što zapravo želite

Ako svoj cilj možete ostvariti bez investitora – učinite to. Da bi to znali, prvo morate definirati plan dolaska na cilj. Naša je situacija bila otprilike ovakva: Imali smo potpuno razvijen proizvod namijenjen bankarskom tržištu. Na svako od 6 P-itanja smo imali vrlo jasne i konkretne odgovore. Potencijalni klijenti iz 6 zemalja svijeta pokazivali su veliki interes za proizvod. Naš je proizvod istinsko win-win-win rješenje. Njegova se implementacija isplati i banci i telekom operateru i naravno – nama. Pozvani smo na nekoliko tendera gdje je uspoređivan s konkurencijom i redovito se pokazao najboljim.

Nama investicija nije uopće bila potrebna kako bi proizvod učinili financijski uspješnim. Imali smo (i imamo J) proizvod spreman za globalno tržište, ali projekcije su pokazivale da bi vlastitim snagama tek za 3 godine mogli otvoriti urede na najvećim tržištima, a za to bi vrijeme vjerojatno izgubili znatan dio tržišnog kolača. Za nas je vrijeme postalo novac u pravom smislu te riječi. Malo smo računali i shvatili da ćemo uz pravog investitora za 2 godine i mi i investitor biti uspješniji nego što bi mi sami bili nakon 5 godina.

Pored financijske investicije trebali smo i dodatni kredibilitet na konzervativnom bankarskom tržištu, pa smo tako zaključili da bi idealni investitor bila neka globalno poznata financijska tvrtka. Znali smo što točno želimo, što za to dajemo i kako to postići.

Uplati listić Mujo – al' kombinaciju

I tako smo došli do točke na kojoj mnogi odustanu. Kako će jedna mala firma iz Hrvatske postići da je jedan UBS preporuči svojim investitorima ili da čak i sam investira u nju? Tako da pokucamo na vrata onih koji imaju iste ciljeve. Vrata UBS-a nisu jedina vrata na koja smo pokucali, a nisu ni jedina koja su se odškrinula. UBS je u biti za nas veliko iznenađenje na koje nismo računali.  Nađemo li dobrog investitora, super – znamo što ćemo.

Ako ne, i bez investicija naša se mreža partnera širi s kontinenta na kontinent.  U Hrvatskoj ćemo graditi razvoj i proizvodnju koliko je to moguće, a na najvećim svjetskim tržištima planiramo imati snažne prodajne timove. Držite nam fige.

Još iz kategorije

Internet of things - uvod u NB-IoT

Internet of things - uvod u NB-IoT

22.10.2020. komentiraj

Danas, više nego ikad prije, postoji potreba za brzim i sigurnim prijenosom podataka. Sve je više elektroničkih uređaja i virtualnih sustava međusobno povezano te se konstantno razvijaju nove mogućnosti njihove međusobne interakcije. Nadzor proizvodnih postrojenja, logistika, industrijska automatizacija i razvoj ‘’smart city’’ infrastrukture samo su neka od područja u kojima je brz i pouzdan prijenos podataka od presudne važnosti. Stoga ne čudi da je ‘’internet stvari’’ (engl. Internet of things) već dugi niz godina dio AMR sustava diljem svijeta. Industrija ‘’zahtijeva’’ točne i pravovremene podatke o potrošnji, manje potrebne infrastrukture i što niže troškove održavanja.

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

Kako izbor oblaka prilagoditi poslovanju

21.10.2020. komentiraj

Razmišljanje o prebacivanju informacijskih sustava u cloud kod većine korisnika i dalje stvara nedoumice. Kolokacija, privatni oblak, javni oblak, hibridno okruženje modeli su koji stoje na raspolaganju korisnicima. Svaki od navedenih modela za korisnike ima određenih prednosti.

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

KOMENTAR: Rezultati pod utjecajem krize, ali i cijelo tržište

20.10.2020. komentiraj

Bilo je za očekivati da će rezultati biti pod utjecajem krize, treći kvartal je pokazao prvo pravo stanje zbog tog virusa. A četvrti kvartal mogao biti i gori. I dok čekamo rezultate Hrvatskog Telekoma, jer Tele2 nećemo vidjeti do godišnjih rezultata, jasno je da se A1 Hrvatska našao na udaru krize. Neki će reći puno, neki će reći malo, a realno očekivan pad prihoda i dobiti i na kvartalnoj i devetomjesečnoj razini.